Taylor Jenkins Reid: Ljubav(i) mog života

Nakladnik: Vorto Palabra, 2023.

Naslovnica romana Ljubav(i) mog života: ©Vorto Palabra

Prevela: Selma Muftić Pustički

Taylor Jenkins Reid: Ljubavi mog života

Ljubav(i) mog života

Emma Blair upravo večera sa svojim roditeljima i zaručnikom kada prima telefonski poziv koji će joj čitav život okrenuti naglavce.

Svatko vjerojatno doživi trenutak koji mu život podijeli na dva dijela. Kad pogledaš unatrag, negdje postoji neka oštrica, neko događaj koji te, više od ostalih, promijenio, koji ti je promijenio život.
Trenutak zbog kojeg postoji „prije“ i „poslije“.
(str. 11.)

Zove je njezin nestali suprug Jesse i javlja da je živ.

Od tog trenutka nadalje, Emma je stavljena pred nemoguć izbor – vratiti se voljenom suprugu Jesseju ili ostati uz voljenog zaručnika Sama. Naime, u to nema sumnje, Emma ih obojicu iskreno voli.

Misliš li da je moguće voljeti dvoje ljudi istodobno? … To se stalno pitam. Imam osjećaj da ih obojicu volim. Različito, ali jednako. Je li to moguće? Zavaravam li samu sebe? (str. 184.)

Jesse

Jesse je Emmina prva, tinejdžerska ljubav koja je postala prava ljubav. Jedno su drugo ohrabrivali, poticali, gurali. Zajedno su bili otkačeni, neobuzdani i uporni. Željeli su isto – pobjeći iz rodnog gradića, proputovati svijet i biti zajedno do kraja života.

A onda, točno godinu dana nakon vjenčanja, Jesse nestaje u nesreći helikoptera iznad Tihog oceana. Pronađena su tijela ostalih članova snimateljske ekipe i nema sumnje u to da je i Jesse mrtav.

Emma se slama na milijun komadića.

Izgubila sam nadu i ljubav i svu svoju dobrotu.
Rekla sam mami da želim umrijeti. … Morala sam to izreći jer me previše boljelo osjećati se tako.
Ona se trznula pa sklopila oči i rekla, „Znam. Ali ne smiješ. Moraš živjeti. Moraš pronaći način da nastaviš sa životom.“
(str. 77.)

Vraća se u rodni grad, useljava k roditeljima, pristaje voditi obiteljsku knjižaru.

Tamo opet susreće Sama.

Sam

Sam je Emmin prijatelj iz djetinjstva čija joj tiha, stabilna, čvrsta ljubav pruža ponovnu šansu za sreću. Pun je strpljena, poštuje uspomenu na Jesseja i s njime, Emmin život uplovljava u mirnije vode. Zaručuju se i Emmi se čini da je dobila novu priliku za ljubav, za ostvarenje svih onih snova koji su Jessejevim nestankom ostali neostvareni.

Kad izgubiš voljenu osobu, teško je zamisliti da ćeš se ikada osjećati bolje. Da ćeš jednoga dana biti dobre volje samo zato što je vani lijepo vrijeme…
Ali to jest tako.
Potrebno je samo strpljenje i trud.
(str. 81.)

No – Jesse se javlja. Preživio je strašnu nesreću i vraća se kući.

Emma se nalazi u nesvakidašnjoj situaciji, u trojcu sa suprugom i zaručnikom.

Koga će odabrati? Može li se jednakom strašću voljeti dvojicu muškaraca?

Taylor Jenkins Reid: Ljubavi mog života

Ljubav(i) mog života – nova TJR!

Taylor Jenkins Reid jedna je od onih spisateljica u koju se zaljubite na prvo čitanje!

Barem se to dogodilo meni, nakon čitanja njezina prvog u nas izdanog romana Sedam muževa Evelyn Hugo. Roman je to koji sam svrstala na listu 10 knjiga koje su nam obilježile 2020. godinu, ali se, vjerojatno zauvijek, nalazi na mojoj listi najboljih ikad pročitanih romana.

Mislim da iskrena ljubav ne znači jednu ljubav.
Mislim da iskrena ljubav znači voljeti iskreno.
Voljeti čisto. Voljeti potpuno.
(str. 292.)

Kako to obično biva, ni jedan njezin sljedeći roman nije preskočio ljestvicu koju je Evelyn Hugo postavila, ali i dalje su to odlične priče u čijem sam čitanju uživala. Svaki roman ove autorice u sebi ima nešto posebno – najčešće su to izvanredne okolnosti u kojima se nađu obični ljudi, baš poput vas i mene. Smatram da je veliki uspjeh spisatelja stvoriti književni lik koji je stvaran i uvjerljiv, koji može biti bilo tko od nas da se (ne daj, Bože) nađe u neobičnoj, nesvakidašnjoj, mučnoj, ali životnoj situaciji.

Ovdje je ta situacija priča mlade udovice koja nije mislila da je život nakon smrti supruga moguć, ali gurala je dalje, iz dana u dan. Plakala je, ludjela, puzala, ali uspjela je nastaviti dalje i baš u trenutku kad je mislila da je uspjela i da je opet sretna, prošlost se naprasno vratila u obliku poziva koji je dotad željno čekala, ali koji nije stigao.

Dok se nije prestala nadati.

Likovi puni života

Što se tiče likova, sve sam ih voljela. Emmu, Jesseja, Sama. Oh, kako sam zavoljela Sama i navijala za njega! Premda, moram priznati, za razliku od ljubavnog trokuta predstavljenog u romanu Palača od papira Mirande Cowley Heller, gdje smo se mi čitatelji odmah opredijelili za jednog od dva muškarca, ovdje to nije toliko lako. Ljubavi Emminog života, Jesse i Sam, odlično su okarakterizirani, gotovo kao pravi ljudi, sa svim svojim vrlinama i manama. Dovoljno su prizemni da se s njima povežemo, i dovoljno savršeni da smo svjesni da su ipak književni likovi. Sam me čak malo podsjeća na mog supruga pa nije ni čudo da sam za njega navijala.

Uglavnom, vjerojatno ćete imati svog favorita, ali razumjet ćete Emminu dvojbu i shvatiti zašto je izbor između ta dva muškarca gotovo nemoguć.

Naime, Emma ima sreću da ima ne jednu, nego dvije prave ljubavi.

Taylor Jenkins Reid: Ljubavi mog života

Ljubav(i) mog života – preporuka

A mogu li uopće išta drugo osim preporučiti Ljubav(i) mog života! Priča je topla, emotivna, puna dilema, ljubavi, tuge, straha… Brzo se čita, zanimljiva je. Samo izdanje je divno, počevši od naslovnice koja je prelijepa pa do stranica koje su kvalitetno debeljuškaste i slova koja su velika i čitaju se bez naprezanja očiju.

Već znate da na svaki iole dobar roman malo poplačem pa sam plakala i na ovaj. Ne previše, ali dovoljno.

Taylor Jenkins Reid opet nam je donijela jednu neobičnu, nezaboravnu priču o ljudima koji će nam pokazati što su tuga i gubitak, ali i prava, iskrena ljubav.

Ostali romani ove autorice:

Taylor Jenkins Reid (1983.) jedna je od mojih omiljenih autorica i svaki njen roman čitam s jednakom užitkom i svakome se jednako radujem.

Autorica je osam romana, a na hrvatski su prevedena četiri:

Gdje kupiti roman Ljubav(i) mog života:

Vorto Palabra, web shop Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.