Elizabeth Gaskell Sjever i jug

Nakladnik: Znanje 2023.

Elizabeth Gaskell Sjever i jug

Naslovnica knjige Sjever i jug©Znanje

Prevoditelj: Nebojša Buđenovac

Sjever i jug je ljubavna priča koja se događa u razdoblju Industrijske revolucije  u Velikoj Britaniji, između mlade Margareth i starijeg Johna Thorntona. Priča nam uz emocionalni aspekt daje odličan uvid u razvoj klasnog društva i razlike između načina života u južnog ruralnom dijelu i sjevernom industrijskom. Sjever protiv Juga postavlja glavni sukob u romanu Elizabeth Gaskell.

Margareth

Margaret Hale, osamnaestogodišnja djevojka, radi kao družica svojoj mnogo bogatijoj rođakinji Edith. Margareth živi u idiličnoj ruralnoj obiteljsku kući u Helstoneu, na jugu Engleske. U Helstoneu Margaret ima sve što treba, ugodno življenje, druženje s majkom i rođakinjom, prekrasan krajolik koji je ispunjava. Sve se mijenja onog dana kada njezin otac, Richard Hale, župnik u Helstoneu, odustaje od službe počevši preispitivati svoje bogoslužje. Halovi su prisiljeni napustiti Helstone. Od tog trenutka nadalje, Margaretin život prolazi kroz niz dramatičnih promjena.

Ja sam rođena i odgojena kao dama, pa makar morala brisati pod ili prati suđe.str.90.

Odlazak u Milton-Northern

Obitelj se seli u Milton-Northern industrijski grad daleko na sjeveru. Promjena je teška za sve. Margareth i majka se teško privikavaju na život u iznajmljenoj kući u industrijskom gradiću prepunom tvorničkih dimnjaka. Zrak zasićen produktima nastalim preradom pamuka, nedostatak zelenila, stabala i užurbanog životinjskog svijeta čine Margareth tjeskobnom i nostalgičnom. Richard Hale se zapošljava kao učitelj studentima te radi privatne poduke. Jedan od njegovih učenika industrijalac je John Thornton.

Druženje

Helovi malo po malo ulaze u društveni život Milton-Northerna. Počinju se družiti s gornjom srednjom klasom kojoj pripadaju Thorntonovi, ali Margareth postepeno upoznaje i pripadnike niže klase uglavnom radnike koji se bore za svoju egzistenciju. Jaz i nerazumijevanje između jednih i drugih sve je veći i veći.  John Thornton, vlasnik je  tvornice koji se izvukao iz siromaštva i predstavlja industrijalizaciju. On i Margaret različito gledaju na položaj radnika. Margareth shvaća radničku borbu i jačanje sindikata, dok je John tvrd orah, ali malo po malo pod Margarethinim utjecajem John mijenja mišljenje. Kako se njih dvoje približavaju jedan drugome u mišljenjima tako raste i njihova emocionalna povezanost.

Velim vam, njihova je namjera da nas potlače i povećaju svoje bogatstvo ,a naša je sada se usprotivimo i borimo, ne sam za sebe, nego i za one oko nas, za pravicu i poštenje.str.166.

Dojam o djelu

Sjever i jug priča je o Industrijskoj revoluciji od otprilike sredine 18. stoljeća do sredine 19. stoljeća, koja se odvijala uglavnom u Velikoj Britaniji. To je vrijeme kada se bilježi prelazak razvoja industrije s poljoprivredne na industrijsku i strojarsku. To  je ozračje u kojem se odvija priča romana Sjever i jug.

Iako je u osnovi povijesni roman Sjever i jug je također i romantična ljubavna priča koja se postupno razvija. Priča je ispričana na malo starinski, arhaičan način koji vjerno ukazuje na vrijeme, običaje i način življenja u vrijeme velikih industrijskih kriza i prevrata.

Kroz Margaretinu i Johnovu priču pratimo i položaj žena i muškaraca na selu, a tako i u gradovima, težak život slabo plaćenih nadničara, jačanje radničkog sindikalizma, bolesti koje uzimaju maha ne birajući žrtve.

Mlada Margareth kao glavni lik iznimno je dobro napisana. Margareth se razvija od bezbrižne djevojčice sklone zabavama i dokoličarenju do jakog samosvjesnog lika na koji se oslanjaju i majka i otac, a i sam John Thorntona  shvaća da je Margaret  vrlo kvalitetna i pametna mlada žena uz koju on sam mijenja uske svjetonazore i u koju se postepeno zaljubljuje.

U Gaskellovu romanu Margaret predstavlja Jug , dok John predstavlja Sjever,  a njihov međusobni odnos vaga je čiji jezičac neprestano preteže čas na jednu čas na drugu stranu.

Knjiga je dosta opširna, ali lako se čita pa je preporučujem ljubiteljima ljubavnih romana koji kao pozadinu imaju povijesnu okosnicu.

Elizabet Gaskell Sjever i jug

O autoru:

Elizabeth Gaskell (1810. – 1865.) najpoznatija je po romanima s prizorima iz ladanjskog života Engleske u kojima često skreće pažnju na golem društveni jaz između bogatih i siromašnih. Kao humanitarna aktivistica, mnogo je vremena provela radeći sa siromašnima u Manchesteru i okolici, a jedna od tema koje se ponavljaju u njezinim romanima jest potreba za društvenom reformom i pomirenjem engleskih klasa.

 Sjever i jug prvi je put objavljen u dvadeset dva tjedna nastavka u Dickensovu časopisu Household Words, od rujna 1854. do siječnja 1855. Tek je u novije vrijeme svrstan među njezina najbolja djela.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.