Taylor Jenkins Reid: Dok nas brak ne rastavi

Nakladnik: Vorto Palabra, Zagreb 2021.

Naslovnica knjige Dok nas brak ne rastavi: ©Vorto Palabra

Taylor Jenkins Reid Dok nas brak ne rastavi

Svađamo se jer nismo sretni. Svađamo se jer više ne usrećujemo jedni druge.
str. 65.

Jeste li se zapitali zašto vam, ponekad, vaš partner ili partnerica užasno ide na živce i zašto biste tada najradije bili pet milijuna svjetlosnih trenutaka udaljeni od njega (ili nje) ?Jeste li se zapitali zašto ponekad tako jako uživamo biti sami sebi dovoljni? Vjerujem da se to događa povremeno svakome tko je dio nekog para.

Ova knjiga izgleda tako nevjerojatno jednostavna, ali zapravo je jako duboka. Muž i žena koji su došli do raskrižja u svom braku, jer se nisu dovoljno trudili međusobno, pristaju se razdvojiti na godinu dana kako bi saznali može li njihov brak ponovno funkcionirati.

U životu je važno samo da se trudiš. str. 322.

Lauren i Ryan

Dok nas brak ne rastavi knjiga je čiji su protagonisti Lauren i Ryan. Na početku njihove ljubavne priče, Lauren je studentica psihologije koja osjeća da je veza počinje gušiti jer se “mora boriti za riječ”, a Ryan je samouvjereni frajer koji je upao u rutinu svakodnevnice u kojoj su mu najveća briga “nabrekli bicepsi ”. Sve je idilično neko vrijeme, oboje osjećaju leptiriće u trbuhu pri pomisli na ono drugo, a onda nastupaju svakodnevne rutine, obaveze i navike pa uskoro krenu prve svađe, prve šutnje, prva predbacivanja i zamjeranja.

Sam si rekao da je lijepo kad čovjek preraste ideje o tome kakav život treba biti i jednostavno uživa u njemu takvom kakav jest. str. 279.

Probna rastava

Lauren i Ryan imaju dvije mogućnosti: ostati u jalovom braku koji je pred raspadom ili otići. Prva mogućnost više ne zadovoljava ni jednog od njih, došli su do točke u svojoj vezi u kojoj se više ne trude govoriti drugome što im je važno. Komunikacija je ugušena, a oni postaju toliko povučeni da počinju prezirati onog drugog  zbog vlastitih nedostataka. Stoga smišljaju neobičan plan. Razdvojit će se na godinu dana. Neće se ni vidjeti ni čuti. I imat će potpunu slobodu.

Put samootkrivanja

Nakon rastanka Lauren kreće na putovanje samootkrivanja. Tko je, što želi, koga uostalom želi, na koji način želi živjeti, što očekuje od samostalnog života, sve su to pitanja koja si postavlja. Brzo otkriva da njezini prijatelji i obitelj imaju vlastite ideje o značenju braka. Ti utjecaji, kao i njezin vlastiti proces ozdravljenja i izazovi života odvojenog od Ryanova, počinju mijenjati Laurenine ideje o monogamiji i braku. S Ryanom je slično; istovremeno je sretan i nesretan zbog novostečene slobode. Oboje si postavljaju pitanja: Za što smo se spremni boriti? Što nam je važno u životu?

Imaš tog nekog. Samo sam ti to pokušala reći. Nemoj odustati od njega samo zato što ti je dosadan. Ili ne posprema čarape za sobom. Str. 291.

Dojam o djelu

Dok nas brak ne rastavi vrlo je istinita, zrela analiza jednog braka. Do te mjere istinita i ogoljena da se pitate jesmo li svi mi Lauren, jesmo li svi mi Ryan. Nakon jedanaest godina više se ne poznaju, ne komuniciraju, ne slušaju jedan drugog, svađaju se i zamjeraju; Laurenina i Rayanova priča slična je milijunima drugih bračnih priča. S dozom humora, vrlo realno i iskreno, bez odabiranja strana, autorica nam daje prikaz jednog braka. I sa svime se mogu složiti. Osim s rješenjem. Činjenica jest da probna rastava ili slobodan brak od godine dana nikako ne prolazi u našim tradicionalnim “balkanskim” gabaritima. Ali vjerovat ćemo na riječ Taylor Jenkins Reid da je i takvo što moguće.

Bez obzira na to, knjiga je zanimljiva, s poznatom tezom da u životu nema pravila; nema standardne formule koju treba slijediti da bi ljubav uspjela. Knjiga je prepuna predivnih, mudrih rečenica o ljubavi dvoje ljudi koji nisu isti. Svatko od njih ima svoju osobnost, identitet, interese i afinitete. Pitanje je samo kako sve to uskladiti jer “život” se događa bez obzira, i to je ono što ovaj roman čini jedinstvenim i osvježavajućim štivom. U ovim rečenicama se možete pronaći bez obzira jeste li u braku ili ne. Istina je da su Lauren i Ryan najviše naučili nešto o sebi.

Istina naučila sam nešto o sebi. Naučila sam da ljubav i romantika nisu nužno jedno te isto. Naučila sam da ne žele svi jedno ili drugo. str. 306.

Taylor Jenkins Reid Dok nas brak ne rastavi

O autoru

Dok nas brak ne rastavi druga je knjiga američke autorice koja je domaću publiku osvojila knjigama Sedam muževa Evelyn Hugo, Daisy Jones i Šestorka i Ljubav(i) mog života. Reid je karijeru započela u filmskoj produkciji. Odmah nakon studija zaposlila se kao asistentica u filmskoj industriji i naredne tri godine zadržala se u tom poslu. Još od srednje škole honorarno se bavila pisanjem pa je tako nekoliko godina kasnije dobila i ugovor za prvi roman „Forever interrupted“ (2013). Otada je napisala više romana, a najnoviji je „Malibu rising“ (2021).

Gdje kupiti

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.