Megan Miranda: Posljednji gost

Nakladnik: Znanje, 2023.

Naslovnica knjige Posljednji gost: © Znanje

Prevoditelj: Lidija Lebinec

Megan Miranda Posljednji gost

Posljednji gost novi je roman autorice Megan  Mirande, nakon knjige Sve nestale djevojke. Knjiga se bavi razvojem prijateljstva i kušnjama koje to prijateljstvo nosi. Glavna je tema odnos  između dvije djevojke: Avery Greer, lokane djevojke i njezine imućne prijateljice Sadie Loman. Nakon što je Sadie pronađena mrtva, Avery je odlučna otkriti istinu. Posljednji gost prvenstveno je roman atmosfere, retrospektiva događanja između nekolicine prijatelja i osjećaja glavne junakinje da nešto ne valja. Možda sam ipak nakon Svih nestalih djevojaka očekivala malo više.

Ljeto 2018.

Avery se nakon tragične smrti roditelja vraća u rodni Littleport u Maineu. A kad joj i baka premine, Avery je izgubljena, bez sigurnih prihoda i posla. Stoga je ponuda da proda kuću obitelji Loman i još da, uz to, upravlja nekretninama za iznajmljivanje istoj obitelji, nešto što se ne odbija. Uz to, Avery je najbolja prijateljica Sadie, nasljednice bogate obitelji Loman. Dvije djevojke razvile su prisno prijateljstvo koje je uključivalo poznavanje života jedna druge gotovo do detalja.

U Littleportu se uvijek bučno proslavljao završetak ljeta u vili obitelji Loman. Avery je glavna organizatorica. Kad shvati da Sadie kasni na završnu zabavu ne zabrinjava se, ali pravi šok nastaje kad je Sadie na kraju večeri pronađena mrtva. Rezultat istrage je samoubojstvo.

I tako sam prodala svoju kuću, a time i svoju dušu, Lomanovima. Str. 98.

Ljeto 2017.

Nakon smrti roditelja, Avery je bila gotovo član obitelji Loman. Sadie je uvela Avery u sve bogataške krugove upoznavši je sa svojim prijateljima i prijateljima svog brata Parkera. Dvije djevojke bile su nerazdvojne. Sadie nije smetalo što je Avery kotirala za  neobuzdanu, pomalo divlju djevojku koja je radila različite probleme u mladosti. Htjela je sve znati o Averynom životu, uključujući i interesiranje za Averyna bivšeg dečka.

Moj dom je tvoj dom. Tvoj život je moj život. str. 101.

Ljeto 2019.

Godinu dana nakon Sadine smrti, Avery još uvijek upravlja posjedima Lomanovih u Littleportu. Sadini roditelji, Grant i Bianca, osnovali su zakladu za prevenciju samoubojstava u Sadienu čast. U grad stiže Sadin brat  Parker koji s Avery organizira ponovno okupljanje prijatelja.

Tih dana počinju se događati neobjašnjive provale u Lomanovim vilama. U nekima su ostavljene zapaljene svijeće, a neke su vile ispreturane. Avery je nemirna. Ne može se opraviti od Sadeine smrti, a intuicija joj cijelo vrijeme govori da se Sadie ne bi ubila. Avery počinje slijediti tragove koji je dovode do zapanjujućih otkrića.

Ali rekao sam joj da samo želiš njezin život. Ne nju. str. 203.

Dojam o djelu

Od romana Posljednji gost očekivala sam više. Neke stvari su mi bile dosta dobre, a neke baš i nisu.

Počinimo s onim što mi se svidjelo. Jako su dobro razrađeni likovi Avery i Sadie, odnosno odlično je prikazana slojevitost ženskog prijateljstva u kojem imate sve. Podršku, razumijevanje, rivalstvo, zavist, ljubomoru, zauzimanje jedna za drugu i sve ono što dvije prijateljice mogu zajedno proći tijekom vlastitog odrastanja.

Dobra mi je atmosferičnost romana. Slutnja da nekog ima i da je prati prožima Avery cijelim romanom. Ne znamo je li to povezanost sa Sadie koju Avery prepoznaje u raznim tragovima ili netko uistinu prati Avery i Lomanove.

Mišljenja sam da je autorica trebala malo „pojačati“ radnju koja je na trenutke mrtva, monotona. Previše ima razmišljanja, nedoumica, reminiscencija koje otupljuju radnju romana. Tek se u zadnjih desetak stranica događa epilog koji objašnjava cijelu knjigu, a dok dođete do tog dijela, već ste malo umorni.

Uvijek preporučam pročitati knjigu, ali moja ocjena je osrednja.

Megan Miranda Posljednji gost

O autoru

Megan Miranda je autorica bestselera New York Timesa Sve nestale djevojke, Savršeni stranac, The Last House Guest – odabir Reese Witherspoon Book Club, Djevojka s Udovičkih brda, Takvo mirno mjesto i The Last to Vanish . Napisala je i nekoliko knjiga za mlade. Odrasla je u New Jerseyju, diplomirala na MIT-u i živi u Sjevernoj Karolini sa suprugom i dvoje djece.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.