Shelby van Pelt: Neobično pametna stvorenja

Nakladnik: Sonatina, Zagreb, 2023.

Naslovnica knjige Neobično pametna stvorenja: ©Sonatina

Prevoditelj: Mirna Čubranić

Shelby van Pelt Neobično pametna stvorenja

Može li divovska pacifička hobotnica komunicirati s ljudima? U debitantskom romanu Neobično pametna stvorenja Shelby van Pelt sve je moguće, pa čak i to. Pacifička hobotnica imenom Marcellus komunicira s Tovom Sullivan, udovicom koja povremeno čisti akvarij u kojem se nalazi Marcellus. Njihova je komunikacija početak nježnog prijateljstva koje će trajati sve do kraja ove začudne knjige.

Sonatina je još jednom iznenadila izborom knjige koju ne možete svrstati ni u jednu kategoriju, ali koju obavezno morate pročitati.

Ona govori hobotnici. Ali blagi Bože, ima osjećaj da je to stvorenje stvarno sluša. str. 78.

Katkad se pitam imam li više inteligencije u samo jednom kraku nego čovjek u cijeloj svojoj lubanji. str. 89.

Tova radi u akvariju

Nakon što joj je nedavno preminuo suprug, a trideset godina prije tragično je izgubila sina, Tova mora nekako zaposliti um i tijelo. Rad u akvariju, čišćenje podova i brisanje stakla pomažu joj da savlada osamljenost i tugu. Radeći u akvariju, uglavnom u noćnim satima, kada svi posjetitelji odu, Tova osjeća mir i pripadanje ovim neobičnim stanovnicima mora zatočenima u golemim kavezima. Ali ipak, jedan je morski stanovnik izniman. To je divovska pacifička hobotnica Marcellus, koji iz svog bazena promatra svaki Tovin pokret. Uskoro Tova osjeća da hobotnica zna više nego li je to uopće moguće. Započinje njihova neobična komunikacija. Tova sve svoje tajne dijeli s Marcellusom, čak i tužnu priču o stradanju sina Erica.

Cameron

Druga priča govori o Cameronu,  tridesetogodišnjaku koji živi s tetom nakon što ga je majka ostavila kao devetogodišnjeg dječaka i nestala. Za oca nikad nije čuo. Camerom živi u garaži, sklada pjesme koje izvodi sa svojom rock grupom, nema novaca, zadužen je, a poslovično je i lijen. Nema neke ciljeve u životu. Slučajno saznaje da mu je otac, možda,  poznati građevinski investitor iz Sowell Baya koji je s njegovom majkom išao u školu. Camerona otac ne zanima previše, ali smatra da mu duguje pozamašnu alimentaciju koja bi riješila sve njegove probleme.

Cameron se zapošljava u akvariju

Dolaskom u Sowell Bay, Cameron shvaća da se mora zaposliti da bi platio stanarinu i preživio, a potraga za ocem spora je i ne daje rezultata. Nakon što se Tova ozlijedi i ne može više raditi u akvariju, vlasnik zapošljava Camerona kao čistača. Sve se to događa pod budnim okom Marcellusa. Ni Tova ni Cameron ne znaju da Marcellus ima briljantan um kojim smišlja sretne završetke za one koji ih sami ne mogu smisliti. Prije nego završi svoj ovozemaljski život Marcellius, koji je već jako star, ima na umu jedan zadatak. Nakon što ga završi može otići.

Dojam o djelu

Ovo je prekrasna, dirljiva knjiga. Koristeći personifikaciju, Shelby van Pelt oživotvorila je lik hobotnice koja je uz glavne likove jedna od najfascinantnijih likova u romanu. Iako će na prvu većina reći da je komunikacija s hobotnicom u sferi fikcije, stvari nisu tako jednostavne. U ovoj je knjizi hobotnica lik koji sluša, promišlja, usmjerava, potiče, idealan psihoterapeut.

Marcellus je netko kome se povjeravate bez zadrške, netko tko sluša bez prigovora, netko koga bismo svi mi trebali imati u životu. Likom hobotnice koja razumije i komunicira, autorica je ukazala na vrijednost pravog prijateljstva koje ništa ne zamjera, koje je tu zbog vas. Priča je šarmantna, duhovita, nesvakidašnja i uopće nije banalna.

Iako je priča donekle predvidiva, to mi uopće nije smetalo. Uživala sam u avanturama inteligentne pacifičke hobotnice, a nakon čitanja knjige neizostavno je morate proguglati da, kao i ja, naučite o njezinim fascinantnim vještinama i jednostavno ostanete u čudu kad pročitate da su njezina osjetilna iskustva potpuno drugačija od naših, a kad vas pogleda onim pronicljivim očima, postajete malo nervozni.

Knjiga otvara još jedno pitanje kojim se ovom prilikom neću baviti, samo ga spominjem. To je pitanje držanja životinja u kontroliranim uvjetima, odnosno u zatočeništvu. O tome rijetko razmišljamo, a potreba za slobodom imperativ je živih bića.

Velika preporuka!

Shelby van Pelt Neobično pametna stvorenja

O autoru

Rođena i odrasla na pacifičkom sjeverozapadu, Shelby Van Pelt živi u predgrađu Chicaga sa svojom obitelji. Neobično pametna stvorenja njezin je prvi roman. Za lik Tove inspiraciju je pronašla u svojoj pokojnoj baki koja je uvijek bila u pokretu i tako zaboravljala na brige.

Gdje kupiti:

Sonatina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.