Kate Quinn: Aliceina mreža

Nakladnik: Znanje, 2020.

Naslovnica romana Aliceina mreža: ©Znanje

Kate Quinn: Aliceina mreža

Aliceina mreža

Devetnaestogodišnja Amerikanka Charlie ima problemčić.

Ta je 1947. bila pakao za sitne, koščate djevojke poput mene… Ta je godina bila pakao za svaku djevojku koja je radije rješavala matematičke probleme nego čitala Vouge, za svaku djevojku koja je radije slušala Edith Piaf nego Artieja Shawa, i za svaku djevojku na čijem prstenjaku nije imala prsten, ali je imala zaobljen trbuh.

Ja, Charlie St. Clair, službeno sam bila sve troje.

str. 4.

Roditelji su je naručili na Termin u Švicarskoj – nakon kojeg se mlade neudane djevojke vrate ravnog trbuha i neokaljanog ugleda. No, Charlie ima malo drugačije planove. Želi pronaći svoju davno izgubljenu rođakinju i najbolju prijateljicu Rose. Iako je svi uvjeravaju da je Rose zasigurno poginula u vihoru rata, Charlie ima svoje razloge za potragu. U džepu nosi papirić na kojem je napisano jedno jedino ime: Evelyn Gardiner. Bježi od majke i odlučuje pretražiti London kako bi pronašla svoj prvi trag u potrazi za Rose – gospođu s papirića.

Nije to bila najmudrija ideja u mom životu: djevojka sama u nepoznatom gradu. … Bila sam na pola puta prema bezdanu u koji se pretvorio moj život, beskonačno se prevrćući u zraku. Ali sad sam ščepala rukohvat.

str. 9.

Charlie i pronalazi su staru gospođu, ali šokirana je onim što vidi.

Nije bila samo luda babetina, nego i pijana babetina. Uz ime kao što je Evelyn Gardiner, zamišljala sam nekoga sa živicom od kaline i punđom, a ne s bocom viskija i punim pištoljem.

str. 14.

Mrzovoljna, ljutita i u stalnoj borbi sa svojim demonima, Eve Gardiner ipak odlučuje pomoći Charlie – ne iz dobrote srca nego iz – osvete.

 Jer, nakon što je banula na Eveina vrata, Charlie je izgovorila jedno ime – ime koje Eve nije čula više od trideset godina.

Ime koje je zadnji put čula dok je bila – špijunka.

Dvije žene, dva rata, jedna priča

Aliceina mreža roman je koji ću, ubuduće, preporučivati svima, uvijek i svugdje. Kombinacija je to povijesnog i špijunskog romana i uživat ćete u svakoj stranici. Ni sama ne znam zašto sam odgađala čitanje – kad sam napokon počela, progutala sam svih 460 stranica u dva-tri dana!

Vrtlog emocija, užasi rata, hrabrost, napetost, sve je to utisnuto u ovu izuzetnu, čarobnu priču!

Kate Quinn: Aliceina mreža

Radnja je podijeljena između dvije glavne junakinje – Charlie, koja pripovijeda iz poslijeratne 1947. godine. Očajna zbog situacije u kojoj se našla, u potrazi za rođakinjom koju je voljela poput sestre, ona u sebi pronalazi snagu i upornost za koje nije ni znala da ih ima.

Druga junakinja je Eve, bivša špijunka. Njezin glas dolazi iz 1915. godine, iz Francuske okupirane Nijemcima, siromašne, gladne, puste, prestrašene, opustošene zemlje u kojoj se svi bore kako znaju i umiju. Eve postaje ni manje ni više nego špijunka za veliku špijunsku mrežu koju vodi kraljica špijuna, živahna Lili aka Alice Dubois po kojoj se mreža i zove – Aliceina mreža.

Zašto je Eve danas oronula, ogorčena pijandura saznajemo polako, stranicu po stranicu. Otkrivamo kakva je Eve bila dok je bila sasvim mlada, kako je postala uspješna špijunka i na kraju, slomljena starica.

No, ono što je slomljeno može se opet sastaviti, i ove će dvije žene pomoći jedna drugoj da se promijene, da zacijele, da se osvete. Jer, osveta je ljepilo koje krhotine čovjeka spaja najčvršće i najtrajnije.

Osim njih dvije, tu je i Finn, Evein vozač i pomagač, koji i sam vuče duhove rata.

…ja sam bivša fina djevojka, a trenutačno neudana buduća majka. Eve je bivša špijunka, a trenutačno pijandura. Ti si bivši osuđenik, a trenutačno mehaničar… Znaš li zašto nijedno od nas ne osuđuje? … Zato što nijedno nema pravo svisoka gledati na bilo čije grijehe.

str. 216.

Kako preživjeti ratne strahote?

Jer svačiji je rat bio drukčiji. Moj su bili domaći zadaci iz algebre, povremeni izlasci s mladićima i svakodnevno iščekivanje Roseinih i Jamesovih pisama. Rat mojih roditelja bili su „pobjednički povrtnjaci“ i „donacije metala“, a majka se grozila jer je morala utrljavati puder na noge umjesto čarapa. A rat moga sirotog brata… Pa, nije se htio izjasniti, ali natjerao ga je da proguta puščanu cijev.

str. 67.

Nevjerojatni zaplet ovog romana bazira se na dvama ratovima, Prvom svjetskom ratu koji je slomio Eve i Drugom svjetskom, koji je, ako ne slomio, a onda barem oštetio Charlie i Finna.

Kako se zaštititi od bezumlja rata? Kako sačuvati zdrav razum? Kako svaki dan gledati zlo, živjeti u strahu, gladi, muci, i svejedno se izvući iz svega, i svejedno imati snage za dalje?

Lili, kraljica špijuna, imala je svoju vrckavost, zaigranost, humor i ljubav članova svoje mreže.

-Ako te muči savjest zbog sitnice kao što je preljub, posveti mu nekoliko minuta u ispovjedaonici i nekoliko Očenaša.

-Z-znaš, mi protestanti vjerujemo u proživljavanje svojih grijeha, a ne u razrješenje s nekoliko rutinskih molitvi.

-Zato Engleze previše muči grizodušje da bi bili dobri ljubavnici.

str. 118.

Eve je, barem dok je bila mlađa, imala ljubav.

Jedan ga je trenutak gledala i pitala se bolno hoće li joj ikad ovo oprostiti. Možda ne bi ni trebao, pomislila je. Ne može si dopustiti da me voli. Iako je ona njega sasvim sigurno voljela.

str. 303.

I Charlie ima ljubav.

Čini se da je, iako ovo nije ljubavni roman, ljubav ipak odgovor.

Aliceina mreža – činjenice

Na kraju romana, spisateljica Kate Quinn donosi nam povijesne činjenice na kojima je gradila roman. Možda će vas iznenaditi, mene sigurno jest, što je jedno od glavnih ratnih oružja bila špijunaža. Brojne su hrabre žene dale svoj obol ratu ne u rovovima, već na možda još i opasnijim mjestima – kuhinjama, restoranima, krevetima…

Aliceina mreža doista je postojala, kao i njezina kraljica Alice Dubois.

Eve, Charlie i Finn izmišljeni su, ali su njihova iskustva, pa čak i imena, građena na nekim stvarnim likovima. 

Potresno je i to što su i brojne nezamislive situacije istinite. Koje, ostavljam vama da otkrijete.

Za kraj, jamčim vam da će vas Aliceina mreža oduševiti. Spisateljica ima talent povezati različite priče i osjećaje u jedno prekrasno, intrigantno, napeto, emotivno čitateljsko iskustvo koje će vas pratiti još dugo nakon što zatvorite posljednju stranicu.

Kate Quinn: Aliceina mreža

Ostali naslovi ove autorice:

Kate Quinn proslavljena je autorica je brojnih povijesnih romana. Napisala je tetralogiju o Rimskom Carstvu i bilo bi dobro da ju čitate po redu:

  • Ljubavnica Rima
  • Kćeri Rima
  • Gospodarica Rima
  • Gospa iz Vječnoga Grada

Isto tako, napisala je i dva romana o obitelji Borgija koji u Hrvatskoj još nisu prevedeni.

Aliceina mreža njezin je roman u kojem tematizira događaje iz povijesti 20. stoljeća, a na istom su tragu i romani Lovkinja te Zagonetka ruže, čijem se čitanju veoma veselim!

Gdje kupiti roman Aliceina mreža:

Znanje

Ova mi se knjiga toliko svidjela da sam ju uvrstila u 10 knjiga koje ću pamtiti iz 2020. godine. Ako želite saznati koje su knjige dospjele na popis vaše Male, kliknite na link gore ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.