Dror Mišani: Nestao

Nakladnik: Fraktura, 2022.

Naslovnica knjige Nestao: ©Fraktura

prevoditelj: Laila Špajc

Dror Mišani  Nestao

Može li kriminalistički roman koji se odvija skoro bez ikakve akcije biti zanimljiv? Itekako može! Nestao je prvi slučaj policijskog istražitelja zanimljivog imena Avraham Avraham kojeg skraćeno zovu Avi. Kao što je sam pisac u jednom intervju rekao, najveće drame su upravo one koje se događaju kod kuće, između roditelja i djece, braće i sestara, ljubavnika i prijatelja. Stoga se i Nestao bavi događanjim u jednoj tipičnoj izraelskoj obitelji, ni po čemu posebnoj, kojoj jednog jutra, kad je krenuo u školu, nestaje šesnestogodišnji sin.

Kod nas, ukoliko se dogodi zločin, počinitelj je obično susjed, ujak, djed, i nije potrebna složena istraga kako bi se otkrio počinitelj i riješio misterij. Jer kod nas nema misterija. str. 13.

Ofer je nestao

Šesnaestogodišnji Ofer otišao je jednog jutra u školu i više se nije vratio kući. Njegova majka Hannah Sharabi dolazi u policijsku postaju prijaviti da je njezin sin Ofer tog jutra otišao iz stana u Holonu u školu i nakon tog nestao.

Policijski inspektor Avraham Avraham ispita Hannah i umiruje je riječima kako je odlazak šesnaestogodišnjaka od kuće skoro pa učestala pojava i kako će Ofer već doći kući, i ne pokreće odmah potragu. Ali, Ofera nema ni nakon nekoliko dana i Hannah ponovno kontaktira inspektora. Hannnin suprug, pomorac, po dojavi se vraća kući u kojoj je Hannah s još dvoje mlađe djece, kćerkom s Downovim sindromom i dječačićem vrtićkog uzrasta.

Avraham Avraham pokreće istragu

Inspektor Avraham Avraham pokreće istragu osjećajući grizodušje zbog toga što nije ozbiljno shvatio majku dječaka. U međuvremenu se vratio i otac dječaka i Avi ulazi u obitelj kako bi je bolje upoznao. Brojni razgovori, posjeti i saslušanja ne dovode ni do kakvog pomaka. Avi boravi u Oferovoj sobi upijajući svaki detalj kako bi dobio sliku o nestalom Oferu. Istovremeno, inspektor osjeća pritisak kolega da se slučaj makne s mrtve točke, pogotovo načelnice Ilane Lis, koja polako gubi strpljenje. Uskoro dolazi do pronalaska Oferovog školskog ruksaka.

Susjed

U traganje za Oferom uključila se čitava mala zajednica, ali Avrahama Avrahama najviše interesira nametljivi susjed koji je, čini se, Ofera najbolje poznavao. Štoviše, davao mu je instrukcije iz engleskog jezika dulje vrijeme. Avi je u velikoj dilemi: Nije lako razlučiti je li taj čovjek otmičar, ubojica ili tek dosadni učitelj engleskog koji traži uzbuđenje. Pojavljuju se i pisma koja potpuno zbunjuju Avija…

Dojam o romanu Nestao

Roman Nestao u Izraelu je objavljen još 2011. godine, a u izdanju Frakture 2022. godine i odmah je postao zapažen. Potpuno drugačiji od kriminalističkih romana na koje smo navikli, Nestao u sporom tempu prepunom unutrašnjih monologa samog istražitelja stalno drži pažnju čitatelja.

Nestao je odličan roman s vrlo zanimljivim likom istražitelja, čovjekom od krvi i mesa, a ne superjunakom koji će riješiti slučaj tek pucnuvši prstima. Avraham Avraham vrlo je realističan junak, čovjek koji radi greške, o njima promišlja, počinje opet iznova, ne posustaje.

I kad na kraju, nakon sveobuhvatne dedukcije i mnogih krivih rukavaca istrage, ostane samo onaj jedan jedini najočigledniji, Avraham Avraham ostavljen je da preispita sve ono u što je bespogovorno vjerovao.

Tijek policijske istrage isto je tako vrlo uvjerljiv. Od neuglednosti policijske postaje, preko neslaganja s kolegama koji se ulizuju šefovima, do mnogih slijepih ulica, sve je to ono što se na dnevnoj bazi događa u policijskim postajama diljem svijeta. Mišani nije ništa uljepšao i dok čitate roman, uistinu ste tamo.

Sam kraj donosi neočekivano rješenje i čitatelj može biti zadovoljan što je slučaj riješen.  Ali Dror Mišani tu ne staje, već na kraju zbunjuje čitatelja zadnjom bilješkom u knjizi… Što god ona značila, jedva čekamo nove knjige.

U međuvremenu je kod nas izašao i roman Tri istog autora

Dror Mišani Nestao

O autoru

Dror Mišani (1975.) izraelski je pisac trilera, prevoditelj i znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana. Prvi roman u nizu o policijskom inspektoru Avrahamu Avrahamu objavio je 2011., a niz od tri knjige preveden je na više od dvadeset jezika donoseći Mišaniju status pisca bestselera. Nakon te trilogije, 2018. objavio je roman Tri. Surađuje i na ekranizacijama svojih romana. Živi s obitelji u Tel Avivu gdje predaje na sveučilištu.

Gdje kupiti roman Nestao:

Fraktura

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.