Cilla i Rolf Borjlind: Slatko snivaj vrbo mala

Nakladnik: Znanje, 2022.

Naslovnica knjige Slatko snivaj vrbo mala: ©Znanje

Prevoditelj: Luka Miličević

Cilla i Rolf Borjlind  Slatko snivaj vrbo mala

Slatko snivaj, vrbo mala, zima nam je na vrata stala. str. 44.

Roman započinje fantastičnim uvodom, a kad pročitate cijelu knjigu, shvaćate da je sve sjelo na svoje mjesto. Nakon čitanja knjige, vratila sam se na uvodni dio i shvatila kako ovaj autorski dvojac uvodom, koji je zapravo prolog, savršeno stavlja točku na i ovog odličnog, ali potresnog trilera.

Centralni kolodvor

Na centralnom kolodvoru u glavnom gradu Švedske more je ljudi. Užurbanih glasova, brzih poruka, hitrih koraka, svatko je u svojim mislima i poslu. Ali tuda dnevno prolaze i velike grupe ljudi koji su u potrazi za boljom budućnošću. Imigranti. Mnogi od njih su sami, ali mnogi vode čitave obitelji, žene i djecu, nadajući se da je Centralni kolodvor samo jedna stanica na putu za dalje, bolje. Neopisiva je gužva. Nitko ne primjećuje dijete koje je tu potpuno samo. Osim Muriel, beskućnice.

Folami

Mršava, uplakana djevojčica zove se Folami i izbjegla je iz Nigerije nakon što je doživjela zlostavljanja i mnoge strahote. Foami traži svog brata i rođaka iz istog sela. Muriel joj pruži utočište u kolibi u šumi, ali ni tamo nije sigurno. Pedofili i u Švedskoj vrebaju iza svakog ugla. Ne usuđujući se ostati u kolibici, Muriel potraži pomoć kod bivšeg beskućnika, nekad kriminalističkog inspektora, Toma Stiltona. Stilton je upravo ponovno počeo raditi za inspektoricu krim-policije Mette Olsäter.

Tijelo u šumi

U isto vrijeme, policija istražuje ubojstvo nepoznatog tinejdžera koji je pronađen zakopan u Smålandu s prerezanim vratom. U neposrednoj blizini tijela pronađen je bodež koji povezuje ubojstvo s kriminalnom scenom u Rumunjskoj. Mette daje Tomu priliku da zajedno s kolegicom Olivijom Rönning istražuje ubojstvo i pokuša saznati identitet nesretnog dječaka. Trag bodeža vodi ih u bukureštansko podzemlje.

Trag vodi u kanalizaciju

Dolaskom u Bukurešt, Tom i Olivia shvaćaju da imaju posla s prijetećom kriminalnom organizacijom koju vodi zloglasni Mihai Stelea. Stelea je vrlo moćan i dobro poznat rumunjskoj policiji koja je nemoćna privesti ga pravdi. Uz pomoć rumunjskog kolege Sorina, Tom i Olivia istražuju bukureštansku kanalizaciju zvanu Ferentari, što čini sustav od dva kilometra tunela prepunih prosjaka, narkomana, beskućnika i nesretnih ljudi, bez ikakve prošlosti. Tu nalaze tragove koji ukazuju na identitet nesretnog dječaka ubijenog u Švedskoj. Trag ih vraća ponovno u Švedsku gdje Stelea ima krak svoje kriminalne hobotnice.

Cilla i Rolf Borjlind  Slatko snivaj vrbo mala

Dojam o djelu

Autorski par Cilla i Rolf Borjlind vrlo lijepo grade uzbudljivu priču, čiji je uvod naprosto fantastičan. Roman vas vodi brzim tempom kroz čitavu radnju i vrlo brzo ga čitate.

Pozadina knjige složena je i vrlo aktualna. Izbjeglički  tokovi, kampovi za prihvat, vlasti koje su izgubile kontrolu nad prihvatom izbjeglica i primorane se oslanjati na volontere, djeca koja nestaju sa sabirnih točaka, sve su to polazišne točke romana. Užasava vas činjenica da je da takav crni scenarij moguć i u stvarnom životu pa cijela priča ima notu autentičnosti i prijeteće realnosti.

 Roman je dobro napisan, lijepi su osobni portreti Toma i Olivie, jako dobar opis narkomanke i beskućnice Muriel, mnogo sporednih tragova, ali znanje da postoji zajednička nit cijelo vrijeme, vodi vas u uzbudljivu priču ovog odličnog romana. Fokus romana nije na samim ubojstvima, već na rješavanju zločina. Tom i Olivia specifični su likovi (s kojima smo se već susretali u drugim knjigama ovih autora). Oboje su iz raznih razloga izgubili oslonac u životu, ali ponovno su ustali, ovaj put jači, i nastavili rješavati teške zločine.

Svaka preporuka za ovaj odličan krimić! Ako ste u prilici, dobro bi bilo najprije čitati prethodne romane u kojima se objašnjava zbog čega se Tom Stilon odlučio neko vrijeme biti beskućnik, a objašnjen je i obiteljski background iz kojeg potječe Olivia Rönning pa su stvari malo jasnije. Ali, naravno, Slatko snivaj vrbo mala može se čitati samostalno.

O autoru

Cilla i Rolf Börjlind proslavljeni su švedski filmski i TV scenaristi te autori krimića. Junaci njihovih romana karizmatični su i uporni u rješavanju zločina, ali i vođeni željom da pridonesu pravednijem i sigurnijem društvu. U izdanju Znanja dosad su objavljeni njihovi bestseleri: Plima, Treći glas, Crna zora te najnoviji Slatko snivaj, vrbo mala.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.