Jo Spain: S našim blagoslovom

Nakladnik: Znanje, Zagreb 2020.

Naslovnica knjige S našim blagoslovom: © Znanje

Jo Spain s našim blagoslovom

S našim blagoslovom – osveta nakon 35 godina

Roman S našim blagoslovom započinje 1975. godine. Tek rođena beba oduzeta je užasnutoj majci koja je nikad više nije vidjela. Događaj se zbio u samostanu koji su vodile časne sestre.

Nakon 35 godina, u irskom samostanu netko je brutalno lišio života časnu majku Attractu, upraviteljicu samostana,  u sklopu kojega je davno djelovala zloglasna Magdalenska praonica. To je bilo utočište za djevojke koje su ostajale trudne izvan braka, ali i za ostale djevojke kojih su se primitivni i zatucani roditelji htjeli riješiti.

Jesu li ta dva događaja povezana? Ako jesu, zašto je ubojica čekao toliko dugo?

Koje je ime tog samostana? Upita ona vrteći kuhinjsku krpu po prstima.

Samostan Sestara od milosrđa, odgovori Laura.

Žena se vidno trznula.

Poznat mi je. O, da, poznat mi je. I, bože mi oprosti, ako je ta žena bila redovnica ondje, zaslužila je umrijeti u mukama. Str. 81.

Tim istražitelja započinje istragu

Slučaj preuzima markantni inspektor Tom Reynolds i njegov tim: zgodni inspektor Ray, indisponirani Michael i mlađahna Laura. U timu su još i dvoje forenzičara- lijepa Ellie i sredovječni Emmet koji prikupljaju ključne dokaze ostavljene na žrtvi. Ubrzo se otkriva identitet žrtve – to je časna majka Attracta, upraviteljica samostana u sklopu kojega je davno djelovala zloglasna Magdalenska praonica. Inspektor Tom odlučuje postaviti tim upravo u samostanu. Kako istražitelji pritišću crkveni kler i redovnice, kao i stanovnike tog malog idiličnog mjesta, tako užasna priča o višegodišnjem zlostavljanju polako izlazi na svjetlo dana. Kad se dogodi još jedno ubojstvo, inspektoru je jasno da je ubojica u blizini…

Magdalenske praonice- zlostavljanja pod crkvenom paskom

Magdalenske praonice dospjele su na naslovne stranice mnogih časopisa još 1993. godine kada je u okolici Dublina, na crkvenom zemljištu, otkrivena masovna grobnica s posmrtnim ostacima 155 osoba. Pod paskom brige o djevojkama, samostani su držali djevojke u groznim uvjetima, mimo njihove volje. Djevojke su radile teške fizičke poslove i stanovale u neljudskim uvjetima s minimumom hrane i vode. To su bile djevojke iz siromašnih obitelji koje su njihovi roditelji povjeravali redovnicama kako bi imale stroži odgoj. Ako bi neka djevojka bila trudna, nakon porođaja, djeca su se oduzimala i davala na usvojenje. I u samim praonicama bilo je seksualnog napastovanja mladih djevojaka od strane svećenika. Ovaj sramni dio irske povijesti, koji se događao pod protektoratom crkve, nadahnuo je autoricu za ovu knjigu.

Jo Spain S našim blagoslovom

Riječ autorice

Iako je S našim blagoslovom plod fikcije, Magdalenske praonice – domovi za samohrane majke i djecu zaista su postojali, kako u Irskoj tako i u drugim zemljama. Mučan život tih žena koje su živjele u krajnjoj bijedi i siromaštvu radeći najteže fizičke poslove dok su njihova djeca bila davana na posvajanje, opisan je u ovoj knjizi i  temelji na stvarnim svjedočanstvima žena koje su prošle takve ustanove. I sam otac autorice bio je usvojeno dijete poteklo od majke iz jednog od domova za samohrane majke i djecu. Nikad nije uspio saznati za tragične okolnosti svog posvojenja i ovaj je roman napisan u sjećanje na njega.

Dojam o knjizi S našim blagoslovom

Duboko su me se dojmili motivi koji su nagnali autoricu da napiše ovu knjigu. Zlostavljanje pod okriljem Crkve i države koje se  desetljećima događalo i pred kojim su svi zatvarali oči u današnje vrijeme djeluje nestvarno. Ali, svi ti događaji nisu bili tako davno. Sve je to još postojalo sredinom prošlog stoljeća u Irskoj. Knjiga je zanimljiva i vrijedna čitanja, pogotovo stoga što smo saznali neke stvari  i naučili nešto o odgoju djevojaka u Irskoj sredinom prošlog stoljeća. Hvala autorici što je iznijela na svjetlo dana ovaj mučni dio irske povijesti i pretvorila ga u zanimljiv kriminalistički roman.

O autorici

Jo Spain autorica  je bestseler serije o inspektoru Tomu  Reynoldsu. Izdala je nekoliko samostalnih romana  od kojih je njena prva knjiga, Uz naš blagoslov, bila finalistica natječaja U potrazi za bestselerom 2015. godine.

Diplomirala na Trinity Collegeu u Dublinu. Redovno piše i surađuje na scenarijima za tv serije. Njezina prva kriminalistička serija emitirana je na RTE-u 2018. godine. Trenutno je uključena u brojne TV događaje, uključujući adaptacije vlastitih romana. Jo surađuje s Dynamic L.A., True North & Mystery Productions Island, Yellow Films Finska, West Road Pictures Engleska i NDF Njemačka.

Jo živi u Dublinu sa suprugom i četvero male djece.

Gdje kupiti roman S našim blagoslovom:

Znanje

Ako vas zanimaju romani koji se bave sličnom tematikom, pogledajte i našu recenziju za roman Djevojka iz pisma autorice Emily Gunnis. I taj se roman, poput romana S našim blagoslovom, bavi magdalenskim praonicama i djevojkama koje su tamo (prisilno) radile, rađale i umirale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.