Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

Nakladnik: Vorto Palabra, 2020.

Naslovnica romana Oporavak Rose Gold: ©Vorto Palabra

Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

Jednom davno, ustvrdili su, jedna je izopačena majka rodila kćer. Činilo se da je kći jako bolesna i puno toga u vezi s njom nije bilo kako treba. … Osamnaest godina nitko od liječnika nije uspio odrediti što joj je zapravo.

A onda su se pojavila dvojica policajaca koji su joj spasili kćer. I vidi čuda, djevojka je bila posve zdrava – bolesna je bila zla majka. Teški oblik zlostavljanja djeteta… Majku treba kazniti.

str. 7.

Oporavak Rose Gold

Osamnaest je godina Patty Watts vodala svoju kćer Rose Gold po bolnicama. Ni jedan liječnik nikako nije mogao dati dijagnozu, a maloj je Rose Gold iz dana u dan bivalo sve gore. Hranila se na cjevčicu, stalno je povraćala, ispadala joj je kosa, bila je toliko slaba da je morala koristiti invalidska kolica.

Njena požrtvovna majka čitavo je vrijeme bila uz nju, uporna u traženju pomoći, u odlasku liječnicima, u inzistiranju da s njezinom kćeri nešto nije u redu.

Čini se da u redu nije bila – upravo majka.

Nakon što se otkrije da je Patty zapravo čitavo vrijeme trovala Rose Gold, uhićena je i osuđena na pet godina zatvora. Iza rešetaka ju smješta svjedočenje njezine vlastite kćeri.

A sada, pet godina kasnije, Patty izlazi na slobodu.

Dočekuje ju nitko drugi nego – Rose Gold, koja je u međuvremenu rodila sinčića Adama.

Moja kći nikako nije smjela biti ostavljena da se sama brine za sebe. … Naši susjedi mogu se žaliti koliko god žele na to koliko sam bila sklona nadzoru, na moje dvojbene majčinske metode. Ali oni ne razumiju koliko sam joj potrebna, koliko je sretna što me ima da joj vodim život. Za tili časak spasit ću ovaj brod koji tone.

str. 33.

Patty je oduševljena što ju kći prima k sebi. Oduševljena je unukom i mogućnošću da se opet zbliži s kćeri.

No, nije sve onako kako se na prvi pogled čini.

Je li Rose Gold još uvijek ona pokorna kći koje se Patty sjeća? Je li joj stvarno oprostila sve ukradene godine bezbrižnog djetinjstva?

Je li moguće da je Patty kćeri oprostila što je svjedočila protiv nje?

Je li priča o trovanju Rose Gold uopće istinita?

Je li oporavak Rose Gold već završio ili, zapravo, tek počinje?

Knjiga je ovo od koje će vam se zavrtjeti u glavi!

Poremećeni odnos majke i kćeri

Dug između djeteta i majke nikada se ne može posve otplatiti. To je kao da se utrkuješ s nekim tko je dvadeset kilometara ispred tebe. … I nema veze koliko si čestitaka za Majčin dan nacrtala… Ništa od toga neće biti dovoljno. Trebale su mi godine i godine da to shvatim: majku nikada nećeš voljeti onako kako je ona voljela tebe. … Prihvaćamo da nas majke bezuvjetno vole, dopuštamo im da se time razmeću kao da je riječ o kakvome kričavom ukrasu, jer je njihova ljubav doista nadmoćna našoj.

str. 241.

Ako išta u životu uzimamo zdravo za gotovo, onda je to ljubav majke prema djetetu, zar ne?

No, što se dogodi kada tome nije tako?

Što kada je majka odgovorna za uništeno djetinjstvo vlastita djeteta?

U romanu Oporavak Rose Gold upravo je to slučaj.

Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

Patty je ta koja je izazivala sve tegobe i bolesti svoje kćeri. Iz svoje sebične želje da je okolina prihvati, voli, žali i da joj hrli upomoć, maloj Rose Gold uskratila je sretno i bezbrižno djetinjstvo.

Kao majka, željela sam samo jedno: da me dijete treba. Prvih nekoliko godina djetetova života, nitko mu nije važniji od majke… A onda dijete napuni deset ili dvanaest ili osamnaest godina i odjednom mu više niste toliko presudno važni. Kako se uopće nositi s time? Mi majke za djecu dajemo baš sve, dok ona jednom ne zaključe da više ne žele to naše sve.

str. 230.

Patty je više od poremećene majke. Ona je vrhunska manipulatorica, lukava i prepredena žena. Uvjerena je u svoju dobrotu i požrtvovnost. Smatra da je cijeli svoj život žrtvovala za Rose Gold, a ona joj je, drska nezahvalnica, vratila tako što je svjedočila protiv nje.

I sada, ponovo na slobodi, Patty želi poravnati neke račune.

Kako teče oporavak Rose Gold?

Naravno da me peče savjest zbog mame. … Grlila me tako da sam posve ostajala bez zraka u plućima. Borila se za mene. Unatoč svim njezinim manama i grijesima, znala sam koliko me voli.

Ali nikoga nisu zanimale dobre strane žene koja je zlostavljala dijete. … Tko god je znao za našu priču, zamišljao je mamu kao zlu osobu.

str. 63.

Rose Gold žrtva je koju je teško žaliti. Dok priču njezine majke pratimo u sadašnjosti, od trenutka kada izlazi iz zatvora, priču Rose Gold počinjemo pratiti u prošlosti, pet godina ranije, nakon što je svojim svjedočenjem majku poslala na poduži odmor u zatvor.

Iako razumijemo sve loše što joj se dogodilo, Rose Gold iz stranice u stranicu pokazuje da je prava kći svoje majke. Trudimo se u srcu pronaći neke lijepe osjećaje za djevojku koju je izdala majka praveći je bolesnom i nesposobnom za život, ali ne ide nam. Rose Gold je odbojna, jednako kao i majka joj Patty.

One se vole i mrze u isti mah – čeznu za pomirenjem i za osvetom.

Upoznavajući Rose Gold od trenutka kad napokon postaje slobodna, ne možemo, a da se ne upitamo – koliki je dio njezina karaktera uvjetovan i izgrađen majčinim postupcima?

Kakva je zapravo prava Rose Gold? Posebna kao i ružičasto zlato čije ime i nosi ili samo obična poput žutog zlata?

Navijamo li za njen sretan kraj ili ga ipak nije zaslužila?

I može li se Rose Gold zaista uopće i oporaviti?

Možda i može, ali cijena je visoka…

Završno sučeljavanje – tko će odnijeti pobjedu?

Oporavak Rose Gold roman je koji me toliko oduševio da danima nisam prestala misliti i pričati o njemu, na žalost moga muža i ostatka obitelji. U hrpi trilera i krimića koji su mahom na isti kalup, Oporavak Rose Gold neupitno odskače! Moram pohvaliti izdavačku kuću Vorto Palabra, naslovi koje oni objavljuju mahom su naslovi koji su me najviše oduševili proteklih nekoliko godina.

Spomenut ću samo neke od njih – Bila jednom jedna rijeka Diane Setterfield, Posljednja gospođa Parrish i Posljednji susret Liv Constantine,  Sedam muževa Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid… Sve odreda knjige koje se isplati imati na polici i vraćati im se svako-toliko.

Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

Ista je stvar i s romanom Oporavak Rose Gold. Knjiga je to koja vam ne da mira. Prstići vas svrbe od želje da okrenete novu stranicu, da saznate tko je tu lud – majka ili kći?

Želite stati na nečiju stranu – ali čiju?

Obje su podjednako maknute i ni jednoj ne možete vjerovati.

Je li Patty uopće trovačica ili joj Rose Gold podmeće?

Ima li Rose Gold skriveni plan za osvetu kada majku velikodušno prima u kuću, k sebi i malom Adamu?

Što Patty zapravo želi od svoje kćeri i zašto joj toliko zamjera to svjedočenje?

Čini se da obje imaju skrivene namjere. Pitanje je samo – koja će ih uspjeti provesti u djelo?

Većina ljudi ne voli ustrajno držati gnjev u sebi. … Pokušavaju zaboraviti sve načine na koje im je netko nanio nepravdu.

Ali neki među nama ne mogu zaboraviti i nikada neće oprostiti. Osvetnička sjekira uvijek nam je naoštrena i spremni smo zamahnuti. …

Kažu da su povrijeđenost i zamjeranje težak teret.

Dobro je što smo tako silno snažne.

str. 307.

Ostali naslovi ove autorice:

Oporavak Rose Gold roman je prvijenac autorice Stephanie Wrobel.

Gdje kupiti roman Oporavak Rose Gold:

Vorto Palabra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.