Diane Setterfield: Bila jednom jedna rijeka

Nakladnik: Vorto Palabra, Zagreb 2020.

Naslovnica knjige Bila jednom jedna rijeka: ©Vorto Polabra

Počinje bajka: Bila jednom jedna rijeka….

Diane Setterfied Bila jednom jedna rijeka

Bila jednom jedna rijeka prekrasan je  mistični roman engleske spisateljice Diane Setterfield čija se radnja odvija  krajem 19. stoljeća, godine 1887., na najdulju noć u godini, u kraju uz gornji tok rijeke Temze. Radnja započinje neobičnim događajem u svratištu Labud koji se nalazi na rijeci. U svratište iznenada ulazi tajnoviti neznanac i u rukama nosi tijelo nepoznate djevojčice koja ne daje znakove života. Živa je ili mrtva? – pitanje je koje u čudu postavljaju svi posjetitelji i domaćini u svratištu. Ali, još je čudnije pitanje: Čija je to djevojčica? – jer na to pitanje nitko ne zna odgovor, čak ni čovjek koji ju je spasio.

Postoje priče koje se može pripovijedati naglas, i one koje treba pričati šaptom, a postoje i priče koje se ne pripovijedaju nikada. str. 236.

Čudesno uskrsnuće

Djevojčica za koju su svi mislili da je mrtva čudesno oživljava. Svi su zaprepašteni. Dijete je bilo mrtvo, a ipak oživjelo. Rita Sunday, mjesna djevojka koja  sakuplja  ljekovite trave i razumije se u medicinu, vratila je u život djevojčicu i njegovala nepoznatog čovjeka koji  je spasio djevojčicu, do oporavka. Mještani su uvjereni da je tako odlučio Tihi, lađar koji odvodi smrtnike u vječni život i koji se smilovao neznancu i djevojčici. Djevojčica ne govori, nijema je. Uskoro započinje borba za djevojčicu. Čak tri obitelji je žele.

Vaughan se zagleda u vodu, a na pamet mu padne stara legenda o Tihom. Lađaru koji ljude prevozi na drugu stranu rijeke kad im je vrijeme da idu, a ako nije, sigurno ih vraća na obalu. Upita se koliko je vremena potrebno da se utopite.

Je li to Alice, Ann ili Amelija?

Supružnici Vaughan uvjereni su da je nepoznata djevojčica njihova kći koja je oteta prije dvije godine, Amstrongovi misle da je to njihova izgubljena unuka i žele je jer se njihov sin odrekao svog djeteta pa žele ispraviti nepravdu, a domaćica kod župnika, čudna i introvertirana žena, Lily White, misli da bi to mogla biti njezina sestra za koju su svi mislili da se utopila. Sve tri obitelji žele djevojčicu više srcem nego razumom. Premda su obitelji naizgled nepovezane, malo po malo otkriju se  neke zajedničke pojedinosti i likovi, a svih njih veličanstveno povezuje rijeka (koja može biti Temza, ali i ne mora) i legende (vile, riječni Cigani  i stvorenja poput Lađara ) koje kruže i održavaju je živom već stotinama godina.

Dojam o knjizi

Roman Bila jednom jedna rijeka svakako je neobičan roman. Roman je priča o rijeci, ali i priča o životu uz rijeku i životu koji teče kao rijeka. Prekrasno ispričana, s nekim starinskim štihom u pripovijedanju koji je kombinacija legendi koje smo slušali kao djeca, nostalgičnih sjećanja iz priča djedova i baka iz nekih drugih vremena i melankolične duše malih mjesta uz Temzu kojima sav život počinje i završava u rijeci i uz rijeku, ovaj roman atmosfere osvaja jedinstvenim stilom i načinom pripovijedanja. Uz to, u romanu se osjeća  iskreno strahopoštovanje ljudi prema rijeci i njezinim moćima. Autorica  Diane Setterfield izvrsna je pripovjedačica koja priču priča poput dječje bajke, tako da pomislite da ste u nekom začaranom, imaginarnom svijetu u kojem je sve moguće. Ako želite pročitati bajku, Bila jednom jedna rijeka knjiga je za vas.

Diana Setterfield Bila jednom jedna rijeka

Zamisli, bojati se vode. Svugdje je. Postoje mjesta gdje je možeš vidjeti. Mjesta gdje ne možeš. Mjesta na kojima znaš za nju i mjesta gdje ne znaš. Čudna stvar, voda. Str. 301.

O autorici:

Engleska spisateljica Diane Setterfield rođena je 22. kolovoza 1964. Dolazi iz akademske obitelji. Studirala je francusku književnost na Sveučilištu u Bristolu, a zatim predavala u mnogim školama. Kao učiteljica francuskog radila je u Yorkshiru, ali odustala je od posla da bi napisala svoj prvi roman Trinaesta priča na kojem je radila pet godina. Trinaesta priča je dvije godine nakon objavljivanja prevedena na četrdeset jezika, dobila je nagradu Quills za najbolji debitantski roman i visoko se drži na ljestvicama najprodavanijih knjiga. Bila jednom jedna rijeka njen je treći prevedeni roman kod nas i odmah je uzburkao književnu javnost.

Spisateljica živi i radi u Velikoj Britaniji.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.