Samantha Downing: Moja voljena žena

Nakladnik: Mozaik knjiga, 2019.

Naslovnica romana Moja voljena žena: ©Mozaik knjiga

Samantha Downing: Moja voljena žena

Zurim u nju. U svoju dragu suprugu.

-To je poremećeno – kažem.

Ona podigne obrvu. Prije nego što stigne išta reći, položim joj prst na usne.

-I briljantno – kažem.

str. 73.

Moja voljena žena

Dugogodišnji bračni par više srednje klase ima, u najmanju ruku, neobičan hobi – ubijaju žene. Sve je počelo slučajnim ubojstvom:

Svaki bih put razmišljao kako je taj dan bio sjajan, kako smo združili snage i učinili što je trebalo kako bismo se zaštitili. Zaštitili našu obitelj. Bilo je to sjajno.

I tako seksi.

str. 119.

Zatim, još jednim slučajnim ubojstvom i onda, na kraju, dovelo ih je do odabira, promatranja i naposljetku, ubojstva svojih žrtvi.

Dok su u očima sugrađana uglađen i atraktivan par, brižni roditelji dvoje djece, unutar zajedničkog ludila oni su ubojice.

No, iako se čini da sve rade zajedno i da jedno pred drugim nemaju tajni, sve kreće nizbrdo kada se otkrije da tome ipak nije tako.

Tko je luđi među parom poremećenih ubojica?

Možemo li uopće s njima suosjećati?

Može li ubojica biti pozitivac?

Ovo je roman koji nećete moći ispustiti iz ruku.

Znam to – jer ja nisam mogla.

U sve dane života svoga

Moja voljena žena izvrstan je triler koji pomiče granice – napisan je kao rijetko koji dosad, iz perspektive ubojice. Naš pripovjedač je suprug, kojemu do kraja romana ne saznajemo ime.

Ljepšoj polovici ovog psiho-para saznajemo ime. Ona je Millicent, vitka, visoka, crvenokosa, prelijepa.

Izvana oni djeluju kao sasvim običan par. Svako se toliko bore s kućnim budžetom jer žive mrvicu iznad svojih mogućnosti, imaju poslove, klince tinejdžere. Imaju prijatelje parove, jedu organsko i život je dosadnjikav, pomalo kolotečina.

Ispod te uglancane, svakodnevne vanjštine, Millicent i suprug nisu slični ni jednom paru kojeg ste dosad upoznali.

Samantha Downing: Moja voljena žena

Budući da nam samo suprug pripovijeda, događaje gledamo isključivo njegovim očima. Saznajemo da se zaljubio u Millicent i njenu sjajnu riđu kosu čim ju je vidio i od tada je ostao opčinjen njome.

Kad sam se vratio, moji su snovi o putovanju bili ostvareni, ali ništa ih nije zamijenilo – sve dok nisam ugledao Millicent. Doimala se kao da tek započinje vlastiti san. U tom sam trenutku poželio biti njegov dio.

str. 17.

Suprug voli svoju ženu, bezrezervno joj vjeruje i sretan je što su pronašli još jedan način da se dublje povežu.

Ipak, pukotine na tom sjajnom bračnom oklopu itekako postoje – naziremo ih već u prvom poglavlju kad se suprug bunovan ustaje iz kreveta žene koja nije moja voljena žena.

Vidimo ih u tajnama koje se malo pomalo počinju otkrivati i naziremo u odgoju njihove djece.

Djece koja su, čini se, itekako djeca svojih roditelja.

Moja voljena žena – sinonim za uvrnuto

Ovo je uvrnuta priča, prepuna crnog humora i bizarnih situacija. Iako radnja teče od svog čudnog početka prema još čudnijem kraju, česta su vraćanja u prošlost koja nam naizgled pojašnjavaju kako su naši vrli supružnici došli do toga gdje su sad.

A kraj? Ooooo, kraj je to o kojem ćete razmišljati.

Iako je možda sve vodilo prema takvom kraju, ja sam ga doista previdjela i baš sam se iznenadila pročitavši ga. No nije samo kraj šokantan. Cijela je priča puna neobičnih zapleta, naglih obrata, pomalo patoloških situacija iz kojih likovi dolaze i u koje upadaju.

Život s Millicent oduvijek je takav. Život ide kako bi trebao, bude povremeno neka rupa na cesti, ali većinom se vozi glatko i mirno. A onda se odjednom tlo pretvori u ponor dovoljno širok da proguta sve. Ponekad je to u ponoru dobro, gotovo sjajno; ponekad nije.

str. 223.

Čini mi se da je glavna poenta ovog romana izdaja – nikad ne smijemo izdati svog bračnog druga.

I ona malo manje jasna, ali definitivno prisutna, trebamo dobro paziti za koga se vjenčajemo.

Samantha Downing: Moja voljena žena

Moja voljena žena roman je veoma originalne fabule, jednostavno napisane, prepune napetosti i neke groteskne atmosfere koja se iščitava od prve do zadnje stranice.

Uživala sam u čitanju i ova morbidna priča doista me je držala budnom do kasno u noć, naprosto nisam mogla odložiti knjigu i dočekati sutra da nastavim čitati.

Vjerujem da će se i vama svidjeti, pogotovo ako ste već pomalo siti klasičnih trilera i who-did-it krimića. Rijetko ćete koju situaciju moći predvidjeti i to će vas u potpunosti zaokupiti.

Ovo je prava poslastica za sve nas književne sladokusce!

Ostali naslovi ove autorice:

Moja voljena žena prvi je roman autorice Samanthe Downing kojim je postigla velik uspjeh u cijelome svijetu.

Gdje kupiti:

Mozaik knjiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.