Pascal Engman: Femicid

Nakladnik: Indigo knjiga, Zagreb 2020.

Naslovnica romana Femicid: ©INDIGO

Pascal Engman Femicid

Femicid ili muškarci koji mrze žene?

O tome piše švedski autor Pascal Engman u romanu Femicid, koji je njegov treći i dosad najšokantniji roman. Tema romana je nasilje muškaraca, tzv. incela, nad ženama, odnosno sve veća otuđenost u visokorazvijenim europskim zemljama, u kojima su podjednako muškarci i žene sve udaljeniji i spremniji počiniti nasilje. Knjiga je puna bijesnih muškaraca koji smatraju da su žene njihovo vlasništvo i imaju nakaradne stavove prepune animoziteta prema ženama. Muškarci koji se nisu uspjeli realizirati, naći partnericu koja će im odgovarati ekonomski ili intelektualno, počinju osjećati frustracije s kojima se teško nose.

Knjiga otvara kontroverzne teme nejednakosti muškaraca i žena, o kojima se osim sporadičnih feminističkih pokreta malo govori. Činjenica da je roman napisao mlađi muškarac budi zanimanje i nadu da se u visoko razvijenom društvu perspektive mijenjaju.

Incel

Incel je kombinacija dvije riječi “involuntary celibate” (nevoljni celibat), a iza te riječi stoji pokret muškaraca koji za sebe smatraju da nisu sposobni ostvariti romantični ili seksualni kontakt sa ženama.

I mi smo ljudi. Samo želimo biti voljeni zbog onoga što jesmo. Naše beznađe nije nastalo ni iz čega. Drago mi je da se nikad nisi ovako osjećala, ali nadam se da možeš biti solidarna. str. 11.

Radnja romana Femicid

Tajni internetski forumi na kojima se sastaju muškarci mrzitelji žena raširili su se po cijeloj Švedskoj. Muškarci koji sebe nazivaju „incelima“ ujedinjeni su u svojoj želji da se osvete ženama koje su ih prezrele i nisu se udostojale ni pogledati ih, a kamoli započeti vezu. Žene su sve više same sebi dovoljne i ne žele imati partnere. Pratimo priče nekih od njih. Istovremeno, mlada je žena pronađena je mrtva u svom stanu u sjevernom Stockholmu. Policijska inspektorica Vanessa Frank započinje istragu na slučaju. Premda ni sama nema sreće u braku, rastavljena od nevjernog supruga, kazališnog redatelja Svantea Lidena, Vanessa ne razumije razmjere neutemeljene mržnje prema ženama. Da bi se približila vrhovima incelske mreže pomaže joj bivši specijalac Nicolas Paredes, prema kojem Vanessa gaji simpatije, ali njezini šefovi o Nicolasu imaju drugačije mišljenje.

Cijelu priču prati mlada novinarka balkanskih korijena Jasmina Kovač, koja postaje žrtva bezumnog nasilja nad ženama  od strane švedskih kriminalaca.

Gotovo mi je 30 godina. Moje najbolje godine uskoro će biti iza mene, a ja nisam nikad bio u blizini žene- ni kao dečko, ni kao partner za jednu noć. Ne žele me. str. 82.

Pascal Engman Femicid

Drugi o romanu Femicid

 “Jedan od najboljih švedskih krimića posljednjih godina. Nisam mogla o njemu prestati razmišljati.”

Camilla Läckberg

O autoru:

Pascal Engman mladi je švedski autor koji je već s prva dva romana uzburkao švedsku javnost, a ovaj posljednji, treći roman Femicid, najšokantniji je do sada. Engman piše brzim stilom, s velikom izmjenom prizora – scena nalik na filmske bljeskove. Njegovi romani otvaraju aktualne i kontroverzne društvene teme o kojima se još uvijek malo zna i govori. Samo u Švedskoj knjiga Femicid prodana je u više od 100 000 primjeraka.

Gdje kupiti:

Indigo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.