Karl Ove Knausgård: Zima

Nakladnik: OceanMore, 2018.

Naslovnica knjige eseja Zima: ©OceanMore

Karl Ove Knausgard: Zima

Zima – pisma

Budući da Zima nije roman već knjiga eseja, nije ju moguće prepričati, ali potrudit ću se ukratko predstaviti o čemu govori i naravno, ponuditi svoje (skromno) mišljenje.

Zima obuhvaća tri dijela – tri mjeseca – prosinac, siječanj i veljaču. Svaki dio počinje pismom nerođenoj kćeri, autorovom četvrtom djetetu.

Ali, zlato moje, kad jednom ovo budeš čitala, ako sve bude išlo kako treba i trudnoća protekne normalno, što se nadam i u što vjerujem, ali što nitko ne može posve jamčiti, znat ćeš da život ne izgleda tako, da dani sa suncem i smijehom nisu pravilo, premda i oni postoje. Prepušteni smo jedni drugima na milost i nemilost.

str. 10.

Neupitna je ljubav koju pisac osjeća prema svojoj djeci, ali isto je tako očit i utjecaj koju je distancirani i kruti, mjestimice i okrutni otac imao prema samom Knausgårdu.

Autor se u isto vrijeme divi svom budućem djetetu i boji se svijeta u koji ono dolazi.

Čudno je da postojiš, a da ništa ne znaš o tomu kako svijet izgleda. Čudno je da postoji netko tko će prvi put vidjeti nebo, prvi put vidjeti Sunce, prvi put osjetiti zrak na koži. … U mojemu se životu to više gotovo nikad ne događa. Ali će se ubrzo dogoditi: za samo nekoliko mjeseci prvi ću put vidjeti tebe.

str. 13.

Zima – eseji

Zima je, nakon ljetnog slavlja i odlučnoga jesenskoga pospremanja, gotovo bez imalo samopouzdanja, jer sa svojim snježnim pahuljama i zaleđivanjem vode ona nije ništa drugo nego običan majstor efekata. Pretvarati kišu u snijeg, vodu u led, to je sve što zima zna, a to je zapravo ništa, jer ta promjena nije trajna, nije supstancijalna, te je tako samo prividna.

str. 26.

U zimi Knausgård vidi ljepotu, ali i nestalnost. Osjeća njezin spokoj, istodobno i nemir koji budi u njemu.

Zimu vidi u različitim motivima, motivima kojima možda ništa drugo nije zajedničko no godišnje doba u kojem se javljaju ili u kojem ih pisac primjećuje.

Imamo tako zanimljive eseje o štapićima za uši, četkici za zube, seksu (zašto ne?) i različitim životinjama. Eseji o sovi i vrani na mene su ostavili poseban dojam jer se panično bojim ptica, a Knausgård ima talent da svaku pojedinost točno predoči.

Crna joj glava sliči kapuljači (kao da je navučena niz siva prsa i siva leđa), koja asocira na kapuljače krvnika, i takva, zajedno sa zvukovima koji iz nje izlaze, bliže vrisku nego pjesmi, promuklim i graktavim grak, grak, grak, daje nešto neugodno.

iz eseja Vrana, str. 87.
Karl Ove Knausgard: Zima

Autor često uspoređuje zimu s ostalim godišnjim dobima, a u tim usporedbama najčešće zima izvuče deblji kraj – uvijek je prebijela, pretiha, previše hladna.

Hodati šumom zimi nešto je posve drugo nego hodati njome ljeti. … Kad zavlada hladnoća, potoci se zalede i prestane ujednačeno žuborenje i klokotanje – koje, ako su dovoljno jaki, izdaleka zvuče kao hujanje… Kad padne prvi snijeg, nestanu i zadnji zvuci šuštanja lišća pod stopalima, a drugi i veći zvuci postaju prigušeni, te idućih mjeseci uglavnom vlada tišina.

str. 43.

Sjena oca

Postajući otac četvrti put, Knausgård zaranja u svoju nutrinu i pokazuje nam svojevrstan strah od sebe kao oca. Potresni su i emotivni eseji u kojima se prisjeća kako zna biti okrutan prema svojim djevojčicama, čak i grub ponekad.

Istodobno je povrijediti djecu, učiniti da izgube obraz, da se osjete nemoćnima nešto najgore što im roditelji mogu učiniti. I upravo sam to učinio. I bolno je to znati. Znam da i nju boli, ali iz oprečnoga razloga. Dobro mi je poznat taj osjećaj, malo se čega toliko sjećam kao kad me je otac povrijedio namećući mi svoju volju, bacajući me na koljena zbog neke sitnice, još pamtim osjećaj slabosti i bezvrijednosti kad sam se, plačući, suprotstavljao, bez nade da ću pobijediti…

str. 90.

Ono što se trudi naglasiti suprotnost je između sebe i oca – njemu uvijek, nakon grubosti, bude žao i napravi što može da bi se ispričao djeci i uvjerio ih u svoju ljubav.

Podvojen odnos prema zimi uvjetovan je podvojenim osjećajima prema ocu. Oca voli i mrzi, a uspoređuje ga sa zimom – pa tako i zimu voli i mrzi.

Tako pamtim svojega oca zadnjih godina njegova života, i on je bio uhićen u nešto iz čega nije mogao izaći. Njegova je zima bila beskrajna, posvuda je sniježilo i puhalo, ne samo izvan kuće u kojoj je sjedio nego i u njoj. Snijeg i vjetar zamišljam u njegovoj spavaćoj sobi, na stubama, u kuhinji, u dnevnoj sobi, zamišljam stalnu zimu u njegovoj duši, zimu u njegovu srcu.

str. 94.

Ljepota knjige eseja Zima

Kao što sam već spominjala, ne volim čitati eseje jer su mi uglavnom dosadni i, kako nemaju radnju, teško mi ih je pratiti. Ipak, knjiga eseja Zima ugodno me iznenadila.

Nije to triler koji će vam oduzeti dah ili ljubić koji je vam izmamiti suze, ali njegova ljepota leži u biranim riječima kojima se autor koristi i smiraju koji vas obuzima dok čitate ove stranice.

Karl Ove Knausgard: Zima

Zima će vas opčiniti svojim prelijepim, slikovitim rečenicama toliko da ćete u jednom trenutku shvatiti kako zapravo uživate ne u fabuli, već u samom jeziku. Svaki esej svojevrsna je meditacija i refleksija o svakodnevnim, običnim stvarima koje možda i ne primjećujemo, a tu su i tvore naše svakodnevno bivanje.

Pomalo kao i kod Prousta u Potrazi za izgubljenim vremenom, i u Zimi piscu su okidač male stvari oko kojih prede svoje misli i koje ga vode u svijet uspomena. Zima nije knjiga koja će vas uzbuditi ili koja će u vama graditi napetost. Ona se čita kada tražimo smiraj, ljepotu pisane riječi i začudnost svakodnevice.

Ostali naslovi ovog autora:

  • Moja borba
  • Ima vrijeme za sve
  • Jesen
  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto

Jesen, Zima, Proljeće i Ljeto pripadaju tetralogiji Enciklopedija godišnjih doba.

Roman Moja borba roman je kojim se autor proslavio te roman koji je jedan od najprodavanijih u norveškoj književnosti. Moja borba je skup od čak šest knjiga u kojima se Knausgård prisjeća svojeg djetinjstva, puberteta i patrijarhalne figure oca (ili se razračunava s njima). Nisam čitala, ali mišljenja su o njoj oprečna – ili je dosadna, lažirana stvarnost ili suvremeno remek-djelo. Možda najbolje da prosudite sami.

Gdje kupiti:

OceanMore

Koje još knjige preporučujemo za čitanje u ovo zimsko, blagdansko vrijeme, provjerite ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.