John Grisham: Smrt u oluji

Nakladnik: Znanje, 2023.

Naslovnica knjige Smrt u oluji: ©Znanje

Prevoditelj: Predrag Mavar

John Grisham Smrt u oluji

John Grisham svojevrsni je brend. Kad uzmete u ruke njegovu knjigu bez da pročitate sažetak na poleđini, vi već znate dvije stvari: prvo, radi se o renomiranom piscu pravosudnih trilera i drugo, uvijek je ozbiljan društveni kritičar koji ukazuje na nepravde, malverzacije, svojevrsne rupe u zakonu i nelogičnosti i u sustavu i društvu općenito. Roman Smrt u oluji na tom je tragu.

Otok Camino

Na otoku Camino, nasuprot floridske obale, nema puno stanovnika. Ljeti je uglavnom pun turista i namjernika, a u ostalim periodima na otoku vlada svojevrsno mrtvilo.

Tome nastoji doskočiti vlasnik jedine knjižare na otoku, Bruce Cable. Svojevrsni bonvivan, šarmer koji se uvijek kreće na rubu legalnog poslovanja, Bruce Cable istinski je zaljubljenik u knjige i knjižarsku djelatnost. Da bi mu knjižara opstala u “sušnom” periodu, na otoku organizira susrete pisaca s kojima njeguje prisna prijateljstva, promovira njihove knjige na okupljanjima za pisce i ljubitelje knjiga. Ovaj put, to je promocija novog romana uspješne spisateljice Mercer Mann koju Bruce obožava. To je prilika da se kod njega sakupi mala grupica eminentnih i poznatih pisaca.

U više od dvadeset tri godine rada, knjižara je postala okupljalište središnje Santa Rose. Knjižara je ostala otvorena svake večeri do deset, dugo nakon što su svi ostali dućani zatvorili vrata. str. 126.

Uragan Leo dolazi

Tijekom tog druženja, ekipa sluša nacionalne vijesti i shvaća da uragan Leo skreće s predviđene putanje i obrušava se ravno na otok Camino. Samo ih sati dijele od trenutka kada će uragan udariti izravno na otok. Mercer Mann odmah napušta otok, ali ostali pisci odlučuju ostati i preživjeti uragan zabarikadirani u svojim kućama. Bruceu je najvažnije da spasi knjižaru, pogotovo vrijedna izdanja kojih ima velik broj.

Nesreća ili ubojstvo

Uragan je nemilosrdan, sravnjuje sa zemljom kuće, teško oštećuje hotele i trgovine, poplavljuje ulice i usmrćuje desetak ljudi. Bruce Cable s prijateljima, mladim pomoćnikom Nickom i Bobom Cobbom, nekadašnjim kriminalcem, a sada piscem, priskače u pomoć ljudima čiji su domovi teško oštećeni. U tijeku rasčišćavanja ruševina šokira ih vijest da je smrtno stradao Nelson Kerr, pisac koji je prethodnu večer bio Bruceov gost. Nelson, koji je već iza sebe imao nekoliko uspješnih romana, upravo je završio novi roman od kojeg je puno očekivao.

Bruce i prijatelji odlaze u Nelsonovu kuću kako bi shvatili u kakvim je okolnostima stradao Nelson i zamjećuju da je neobjavljeni rukopis nestao, a Nelsonova smrt vodi se kao vrlo upitna: nesreća ili ubojstvo. Bruce je uvjeren da se radi o ovom drugom. Pitanje je samo: Tko ima motiv ubiti poznatog pisca i zašto?

Hoću reći da ga je ubila sljedeća, neobavljena knjiga. Netko nije želio da bude objavljena. str. 83.

Dojam o djelu Smrt u oluji

Prvo što sam nakon čitanja romana Smrt u oluji pokušala je pronaći otok Camino, ali njega, naravno, nema. Plod je piščeve fikcije, mada ima nekoliko otočića ispred floridske obale koji bi mogli “glumiti” taj otok.

Svidjelo mi se što se ovaj put (osim uragana) sve vrti oko knjižare i njezinog osebujnog vlasnika. Bruce Cable, simpatičan lik u „otvorenom“ braku s Noelle, ne baš potpuno moralan, nezadovoljan odugovlačenjem državne i lokalne policije koja nema novih saznanja oko smrti prijatelja pisca, pokreće vlastitu istragu.

Bruce se počinje pitati što je to u Nelsonovom romanu što je mogući povod ubojstva i internom istragom saznaje da se veći dio romana temelji na stvarnim likovima i događajima. Shvaća da opasni ljudi ne žele da ovaj roman ugleda svjetlo dana.

Ono što jako cijenim kod Grishama, a prisutno je i u drugim njegovim romanima, jest njegova suptilna, ali vrlo prepoznatljiva kritika društva koje nema mehanizme da zaštiti najranjivije skupine ljudi. U ovom slučaju, radi se o osobama u domovima starih i nemoćnih i medicinskoj mafiji,  ljudima na određenim položajima bez morala i skrupula, čija se bezobzirnost i moć temelji na gomilanju profita bez obzira na posljedice koje ostavljaju za sobom.

Pod krinkom veselog društva književnika, slučajno zatečenih u vrijeme prirodne katastrofe i kaosa koji zavlada otokom, Grisham nam u sporom tempu, ali savršeno jasno, na uvjerljiv način “otvara oči” ubojstvom pisca, svojevrsnog “zviždača” koji se usudio taknuti u korporativnu hobotnicu medicinskog i farmaceutskog lobija. I zbog toga platio životom.

Ako volite Grishama, svidjet će vam se ovaj roman.

Možete zaviriti u recenziju Grishamovog romana Prešućena krivnja.

Ako želite pročitati još jedan roman u kojem je uragan utjecao na živote otočkog stanovništva, predlažem da pročitate recenziju romana Zadnji vlak za Key west.

John Grisham Smrt u oluji
20240304_220933

O autoru:

John Grisham (1955.) američki je pisac pravosudnih trilera koji su prodani u više od 230 milijuna primjeraka. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Živi u Virginiji i Mississippiju. Na hrvatski mu je prevedeno tridesetak romana, a mnogi od njih su i ekranizirani, primjerice Priziv, Komora, Čudotvorac, Klijent, Slučaj Pelikan i Tvrtka. Smrt u oluji nastavak je romana Izgubljeni rukopis, koji je također objavljen u Znanju.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.