Rumaan Alam: Ostavi svijet za sobom

Nakladnik: Znanje, 2022.

Naslovnica knjige Ostavi svijet za sobom: ©Znanje

Prevoditelj: Igor Rendić

Rumaan Alam Ostavi svijet za sobom

Ostavi svijet za sobom započinje planiranjem savršenog odmora u iznajmljenoj kući nadomak Long Islandu. Bračni par Amanda i Clay s dvoje tinejdžera, Archiejem kojem je petnaest i Rose, tek zašlom u pubertet, radovali su se tom odmoru poput nestašne djece. Prekrasna vila s bazenom na osami, uređena u raskošnom stilu, ispunila je sva njihova očekivanja. Prvi dan uživanja prošao je u trenu, a onda su usred noći pokucali neznanci…

Takvu buku ne čujete, iskusite ju, trpite ju, preživite ju, svjedočite joj. str. 141.

Gospodin i gospođa Washington

Rose i George Washington, vlasnici vile, pojavljuju se usred noći na pragu vlastite kuće na iznenađenje Amande i Claya. Gledajući ispred sebe sredovječan par crnaca koji tvrde da su vlasnici kuće, Amanda i Clay silno su nepovjerljivi. Osjećajući nelagodu, Rose i George objašnjavaju kako su se našli na cesti usred noći. Vraćajući se nakon koncerta simfonijskog orkestra u stan u gradu, primijetili su čudno zamračenje i nadali su se prenoćiti u vlastitoj vikend kući, ako se Amanda i Clay slažu. Nemajući kamo, Amanda i Clay pristanu da vlasnici prenoće u vlastitoj kući.

Što ako nas ubiju? Zašto bi nas ubili? Ne čitaš vijesti? str. 59.

Sutra

Ujutro, odrasli pokušavaju saznati što se događa u gradu, ali bezuspješno. Mediji  javljaju o velikom nestanku struje koji je blokirao pola grada, a sustav obavještavanja upozorava da se ne radi o testu. Kad uvide da se radi o izvanrednom stanju, Wasingtoni ponude platiti ostanak u kući još neko vrijeme. Dok atmosfera postaje sve zloslutnija, a bizarni događaji redaju se jedan za drugim, slučajni poznanici prisiljeni su na suradnju. Dok odrasli pokušavaju ostvariti kakav-takav suživot, Archie i Rose istražuju obližnju livadu i šumu. Primjećuju migraciju velikog broja životinja, najprije ptica, a zatim i jelena.

Kaos

Odjednom, mobiteli ostaju bez signala, ne rade ni televizija ni internet. Sustanari u vili osjećaju se dezorijentirano i izgubljeno. S druge strane, dva se para zapravo ne poznaju i ne znaju mogu li jedni drugima vjerovati. Atmosfera nepovjerenja vlada sve dok se ne počnu događati bizarni događaji, a uz to se  Archie razboli. Svi su paralizirani strahom. Trebaju hitno doći do liječnika. U međuvremenu, Rose je nestala…

Da je planet bolestan nikad nije bila tajna, nikad nije bilo sumnje u narav svega toga i ako se nešto promijenilo (a jest), činjenica da u tom trenutku to nisu znali, nije bila uopće bitna. str. 133.

Dojam o djelu

Ako se osvrnemo na nedavne događaje, kada je čovjek doslovno nemoćan pred silom koju proizvodi sam planet, bilo da se radi o potresu, vulkanu, požaru ili tsunamiju, onda nam svaka mogućnost ugroze planeta izaziva jezu. Američki  pisac bangladeškog porijekla Rumaan Alama napisao je apokaliptičan roman Ostavi svijet za sobom koji izaziva krajnju nelagodu kod čitatelja. Počinje kao običan psihološki triler u kojem vam se čini da su  Amerikanci prepuni strahova i paranoja (ne žele otvoriti vrata neznancima misleći da ih ovi mogu ubiti), a zatim se malo po malo pretvara u pravi horor.

Ne mogu sa sigurnošću reći sviđa li mi se ova knjiga. Vjerojatno ne. Ali da knjiga šalje uznemirujuću poruku svim ljudima na planeti i implicira mogućnost raznih katastrofičnih događaja kojima je uzrok ponekad čovjek, a ponekad sama priroda, to stoji. Činjenica je da se nakon čitanja ove knjige zamislimo, ali ja bih ipak radije čitala nešto što će me opustiti, a ne uznemiriti.

Rumaan Alam ostavi svijet za sobom

O autoru

Rumaan Alam autor je romana Rich and Pretty, That Kind of Mother te najnovijeg Ostavi svijet za sobom. Njegovi spisateljski radovi objavljeni su u New York Timesu, New Republicu, Wall Street Journalu, New Yorkeru i drugdje. Živi i radi u New Yorku.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.