Vi Keeland: Iskra

Nakladnik: Znanje, 2023.

Naslovnica romana Iskra: ©Znanje

Prevela: Morana Panjkota

Vi Keeland: Iskra

Iskra

Nakon što Autumn Wilde na aerodromu uzme pogrešan kofer, nazove broj koji stoji na oznaci prtljage. Ispostavi se da njen kofer ima Donovan Decker, prezgodni odvjetnik, s kojim se nađe na kavi kako bi zamijenili kofere.

Bio je to zaista naočit muškarac. Opisati ga samo kao visokog, tamnokosog i zgodnog nije bilo dovoljno, ni približno. Kao ugljen crna kosa uokvirivala je veličanstveno lice s isklesanim, muževnim crtama, punim usnama i rimskom profilom. (Autumn, str. 8.)

Između njih dvoje odmah frcne iskra i oni provode nezaboravan vikend nakon kojeg Autumn bježi bez pozdrava.

…moj um je prizvao uspomenu na Autumn s našeg zajedničkog vikenda – duge noge, nježna glatka koža, prekrasna tamnocrvena kosa, uzak struk i poprilično puno dupe za tako sitnu građu… (Donovan, str. 51./52.)

Gotovo godinu dana kasnije, njihovi se putovi opet ukrštavaju.

Naime, Autumn je socijalna radnica čiji dvanaestogodišnji štićenik opet upada u nevolje.

Donovan je odvjetnik koji, na šefovu naredbu, pro bono odrađuje taj slučaj.

Suvišno je i reći da iskra nije ugasla, naprotiv, jača je nego prije jer su cijelo ovo vrijeme mislili jedno na drugo.

Donovan je na trenutak spustio pogled na moje usne. Prošlo je manje od sekunde – mogla sam trepnuti i propustiti to – no čak i taj djelić sekunde izazvao mi je leptiriće u trbuhu. … Trebali smo se samo pogledati i frcale su iskre. (Autumn, str. 65.)

Oboje se pokušavaju držati što profesionalnije i zanemariti tu vatru među njima jer Donovan čeka dugo željeno promaknuće, a Autumn… Pa, ona u sebi nosi neke tajne zbog kojih duboko vjeruje da više nikad neće voljeti.

Je li Donovan dovoljno strpljiv i uporan da otkrije tajne te crvenokose ljepotice?

I je li ona dovoljno hrabra za ponovni početak?

Vi Keeland: Iskra

Između nas nije zaiskrilo

Što reći, iz podnaslova je sve jasno. Iskra stvarno nije, što se kaže, moja šalica čaja. Već sam milijun puta rekla pa opet ponavljam – suvremeni ljubavni romani nikako mi ne leže. I premda volim izaći iz svoje zone komfora i tu i tamo pročitati nešto što nije triler, mislim da je pametnije da se okanim modernih ljubića jer teško da će od mene ijedan ikad dobiti zeleno svjetlo.

Kao što rekoh, Iskra i ja nismo zaiskrile.

Naravno, svjesna sam da nam se svima ne sviđaju iste stvari te da svatko ima svoj književni ukus. Isto tako, vjerujem da sam relativno sposobna istaknuti vrline i mane ovog konkretnog romana pa evo.

Počet ću s manama jer je ljepše završiti s pozitivom.

Nije mi se svidjelo…

…već po običaju. Priča mi se čini pomalo plošna, kao i sami likovi. Pola toga nije mi uvjerljivo, a i smiješno mi je kako je pojam seksa labavo shvaćen. Osim toga, većina modernih ljubavnih romana nekako mi je vulgarna i prosta. Mislim, više je puta spomenuta riječ ku*ac nego ljubav.

Ajde, za razliku od prvog Keelandičinog romana koji sam čitala, Pozivnica, ovdje je ta vulgarnost donekle suzbijena pa se da čitati.

Autumn je djevojka koja nosi određene traume i to se vidi iz njezinog ponašanja, no teška je trauma prikazana jednostavno i plitko i smatram da to nije u redu prema ženama koje su takvo nešto u stvarnosti doživjele.

Naravno, jasno mi je da je ovo lagani ljubavni roman za zabavu. Vjerujem da će brojni čitatelji u njemu doista uživati jer Vi Keeland ne bi prodavala tolike primjerke svojih romana da nema publiku.

Samo, eto, ja nisam član te publike.

Vi Keeland: Iskra

Svidjelo mi se…

…sljedeće. Za razliku od brojnih ljubića i/ili erotskih romana u kojima su muškarci prikazani slabije nego žene, ovdje to nije slučaj. Donovan je, naravno, klišej – lijep, bogat, dobro odjeven i dobar u krevetu, ali nije klasični macho lik čiji su postupci u najmanju ruku dvojbeni, u najveću kažnjivi. Donovan je klasična dobrica, postupci su mu razumljivi, strpljiv je, pun razumijevanja i ide za ženom koja mu se sviđa.

To znači da je, premda tvoj um nije želio ništa više imati sa mnom, tvoje srce željelo. To mi se sviđa. … Ja sam strpljiv. Srce na kraju uvijek pobijedi.
(Donovan, str. 180.)

Iskra se trudi progovoriti i o nekim važnim temama što je pohvalno, no način na koji to čini nije me se dojmio.

I sporedni su likovi simpa, tako da je ovaj roman stvarno ok za ubiti jedno ili dva popodneva na plaži.

Ako pregrmite onih desetak stranica na kojima se ne događa apsolutno ništa, a volite ljubavno-erotske romane smještene u suvremeni svijet, vjerojatno će vam se svidjeti i ova priča.

Ostali naslovi ove autorice:

Vi Keeland poznata je autorica ljubavnih romana, prevedenih na dvadesetak jezika i prodanih u milijunima primjeraka.
Neke od njenih uspješnica, u izdanju Znanja, jesu:

  • Šef iz snova
  • Ego manijak
  • Neodoljiva pogreška
  • Pozivnica.

Isto tako, u suradnji s još jednom poznatom autoricom ljubića, Penelope Ward, objavila je sljedeće romane:

  • Gospodin bogatun
  • Gospodin uobraženi
  • Uobraženi gad
  • Skrivene poruke

Gdje kupiti roman Iskra:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.