Lars Kepler: Dvostruki čovjek

Nakladnik: Fraktura

Naslovnica knjige Dvostruki čovjek: ©Fraktura Publika

Lars Kepler Dvostruki čovjek

Dvostruki čovjek Larsa Keplera bio je 2020. godine najprodavaniji roman u Švedskoj. Riječ je o osmom romanu iz serijala u kojem najteže i najzamršenije zločine rješava inspektor Joona Linna. Lars Kepler zapravo je pseudonim dvoje supružnika Alexandre Coelho Ahndoril i Alexandeara Ahndorila. Prije ovog romana objavili su niz planetarno popularnih romana u kategorijama fikcije i psiholoških romana, a na našem ste blogu mogli pročitati osvrt na roman Lazar . Roman Dvostruki čovjek vrlo je intenzivna, mračna i surova priča sa složenim likovima. Zbog ovog romana nestrpljivo sam okretala stranice do duboko u noć.

Jenny Lind nestaje

Šesnaestogodišnja Jenny Lind, svestrana tinejdžerica, pred školom pronađe svoj bicikl probušenih guma i odluči pješke doći do roditeljskog doma. Njezina kolegica iz škole Eleonor uhodi je i vidi kako vozač tegljača poljske registracije obara Jenny i omamljenu je ubacuje u svoju prikolicu. Vrijeme prolazi, nestanak tinejdžerice pada u zaborav, a čak se ni njezini roditelji više ne nadaju dobrim vijestima. Pet godina kasnije, slučajna prolaznica pronalazi Jenny obješenu usred noći u parku, vraćajući se kući sa zabave. Žena svjedoči o beskućnici i čovjeku sa psom koji su također bili svjedoci događaja. Počinje grozničava potraga za svjedocima koji bi mogli rasvijetliti što se dogodilo Jenny. Najveća je zagonetka gdje je Jenny bila prethodnih pet godina.

Možda zvuči kao paradoks, ali što više pokušavamo ignorirati ono bolno u životu, to veću snagu nad nama ono ima. str. 402.

Ima još nestalih djevojaka

Dok se širi potraga oko Jenny, inspektor Joona Linna otkriva da ima još djevojaka kojima se izgubio svaki trag. Siguran je u to kada se počnu pojavljivati tijela nesretnih djevojaka. Jedini posumnja da sva ubojstva nose isti potpis i krši procedure kako bi pokušao pronaći i zaustaviti krvoločnog psihopata. Joona Linna ne može ostati podalje od istrage i nakon što je pronašao čovjeka sa psom, počinje sumnjati da se svjedok sjeća više nego što se čini. Ali svjedok ima psihičkih problema i njegova su svjedočenja zbrkana i nepouzdana. Joona angažira prijatelja Erika Maria Barka kako bi hipnotizirao svjedoka i na taj način saznao što je u stvari muškarac koji je šetao psa vidio u noći Jennyinog ubojstva.

Tko su likovi u ovoj knjizi?

Joona je simpatičan lik koji snažno osjeća da treba učiniti sve da se pronađe ubojica i spase djevojke. Ali za to treba vrijeme i sredstva. To ne odgovara uvijek njegovoj nadređenoj šefici koja želi brzo rješenje i njihov dijalog često dovodi do intenzivnih rasprava. Ovaj osmi roman odlično je razvio njegov lik.

Od drugih likova značajni su Pamela i Martin Nordstrom. Oni predstavljaju bračni par opterećen Martinovim krhkim psihičkim zdravljem i nestabilnom Pamelom, sklonom alkoholu zbog  tragičnog gubitka kćeri Alice koja se od tog gubitka nikako ne može oporaviti. Pamela radi u prihvatilištu i jako želi posvojiti drugu djevojku, neprilagođenu Miju  Andersson. Ali, u procesu procjene za usvajanje i Mia nestaje, ugrabljena od sadističkog ubojice.

 Dr. Erik Maria Bark, Joonin prijatelj (spominje se još u knjizi Hipnotizer), metodom hipnoze malo po malo dolazi do Martinovih sjećanja vezanih za ubojstvo nesretne Jenny .

Ponekad se policijski posao doima kao dugo i samotno lutanje krvavim bojnim poljem. str. 135.

Lars Kepler Dvostruki čovjek

Dojam o romanu

U pozadini priče o lovu na serijskog ubojicu koji otima i drži zatočene mlade djevojke sve dok ih ne smakne zbog najmanjeg neposluha, krije se više društveno važnih tema. Čitatelj je prebačen u mračni i zastrašujući svijet istražitelja i žrtava. Teme uključuju otmicu, ubojstvo, obitelj, zlostavljanje djece i žena, tugu, teške traume, fizičko zlostavljanje, poremećaje mentalnog zdravlja i još mnogo toga.

Autori su na kraju knjige iznijeli činjenice o seksualnom zlostavljanju žena i njihovu iskorištavanju za prostituciju pa tako knjiga završava crnim brojkama koje je objavio UN, a koje govore da je danas više od milijarde žena u svijetu bilo izloženo seksualnom nasilju, da ih je više od 40 milijuna uključeno u prostituciju,  28 milijuna ih živi u ropstvu, a 750 milijuna ih je stupilo u brak prije 18. godine.

Još jedna značajna tema kojom su se pozabavili autori je disocijativni poremećaj ličnosti, odnosno pojam višestrukih ličnosti. Ovo je medicinski i psihološki fenomen koji ni danas nije dovoljno istražen, a ovoj knjizi poslužio je kao izvrsna podloga za koncept romana.

Ovo je vrlo uzbudljiv roman koji čitate u speed brzini želeći što prije otkriti identitet ubojice, ali autori su majstori zanata i čitatelja često odvode na krivi trag, a svojim ubrzanim ritmom iz poglavlja u poglavlje priča postaje sve luđa i neizvjesnija.

Preporuka:  Dobro napisana priča i uvjerljivi likovi, u kombinaciji sa zanimljivom radnjom, u kojoj se upoznajemo s potpuno novom vrstom zla, preporuka su za čitanje ovog odličnog romana.

Jedna je ličnost bila nasilna, potvrđivala je traume I živjela u njihovoj tmini, dok je druga vodila normalan život. str. 402.

Gdje kupiti:

Fraktura

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.