Jo Spain: Ispod površine

Nakladnik: Znanje, Zagreb, 2021.

Naslovnica knjige Ispod površine: ©Znanje

Jo Spain Ispod površine

Ispod površine- ubojstvo u visokoj politici

Jo Spain je još jednom donijela odličan triler, dokazujući da nema imunih na ubojstvo. Ovaj put, ubojstvo se događa u najvišem vrhu irskog političkog establishmenta. Sprega velikih korporacija i potkupljivih političara, tema je koja uvijek nosi određene koruptivne afere, a kad se još dogodi i ubojstvo, napetost knjige je zagarantirana. Još k tomu, žrtva je  mladi Ryan Finnegan, ministrov pomoćnik, brutalno ubijen u najsigurnijoj zgradi u Irskoj, Leinster Houseu, sjedištu Parlamenta. Čini se da je ovoga puta Jo Spain zagrizla vrući kolač koji daje pogled u sivu zonu tajnih dogovora vlade i korporacija.

Što mu je uopće bilo da to učini. Zašto je preuzeo taj rizik? Jer nije bio svjestan opasnosti. A sad su posljedice njegovih poteza zastrašujuće jasne. str. 8.

Tom Reynolds okuplja tim

U romanu Ispod površine, lik Toma Reynoldsa u ulozi policijskog inspektora, koji nastavlja posao iz prethodnog romana, jednako je fascinantan. Tom je policajac starog kova. Smiren na poslu, ozbiljan i cijenjen od kolega, vještim prikupljanjem dokaza slaže mozaik zločina. Toma može jedino uzrujati osobna životna situacija, supruga koja je vječno nezadovoljna i mlada kći, samohrana majka, koja uz pomoć roditelja odgaja kćerkicu.

Tomov tim čini iskušana ekipa mlađih kriminalista Raya, Linde i ostalih, među kojima ima simpatija, nesretnih ljubavnih veza, kao i  tužnih sudbina u kojima su teško bolesni članovi obitelji, ali svima njima je zajedničko to da, kad je u pitanju zločin, „grizu“ do samog kraja.

Imate posla s hladnokrvnim egzekutorom. A to će vam malo otežati posao. str. 141.

Politički motiviran zločin ili?

Dugo vremena, inspektor Tom Reynolds uvjeren je da se radi o politički motiviranom zločinu. Ispitan je čitav niz svjedoka – od popularnog političara, zgodnog Aidana Blakea , miljenika nacije, čiji je pomoćnik brutalno ubijen, njegove supruge Sare, osnivačice humanitarne udruge, preko savjetnika za nacionalnu sigurnost, stranih poduzetnika ulagača, zatim čak i tajnice političara pa na kraju i samog Predsjednika. Međutim, osim raskalašenog života pojedinih političara te njihove potkupljivosti, Tom nije naišao na trag vrijedan zločina. Sve dok nije počeo gledati zločin iz druge perspektive. Motiv ubojstva odjednom je postao osoban…

Jo Spain Ispod površine

Dojam o djelu Ispod površine:

Po mom sudu, ova spisateljica piše odlične trilere. Kao i roman S našim blagoslovom, roman Ispod površine drži čitatelja involviranim tijekom čitavog romana. Zajedno s inspektorom Tomom, čitatelji cijelo vrijeme pokušavaju pogoditi tko je zapravo zločinac, sumnjajući čas na jedan, čas na drugi lik u romanu. Izvrsno mi je što spisateljica inzistira na upoznavanju sa životom žrtve, tako da cijelom knjigom postupno doznajemo tko je bio mladi ministrov pomoćnik Ryan Finnegan i koja je njegova politička i osobna uloga u karijeri ministra. Na kraju i sam čitatelj shvaća da su motivi u knjizi osobne prirode i da je ubojica netko iz bliskog kruga mladog perspektivnog ministrovog savjetnika. Roman je politički triler, ali i psihološki triler koji odlično prikazuje osobnosti i karaktere glavnih likova. Moja preporuka: odličan triler, pročitajte!

O autorici:

Jo Spain, irska je spisateljica i scenaristica. Njezin debitantski krimić S našim blagoslovom našao se u užem izboru natječaja Richard and Judy Search for a Bestseller, dok je psihološki triler Priznanje bio bestseler broj jedan u Irskoj. Ispod površine drugi je roman koji prati detektiva Toma Reynoldsa te je  podjednako fascinantan kao i autoričin prvijenac.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.