Chris Pavone: Stranci

Nakladnik: Znanje, Biblioteka KDS, 2021.

Naslovnica knjige Stranci: ©Znanje

Chris Pavone Stranci

Stranci – špijunski triler na tragu Johna le Carréa i Roberta Ludluma

Čitajući knjigu Stranci, pokušavala sam se prisjetiti na kojeg me pisca podsjeća Chris Pavone. Knjiga je po mom mišljenju najviše kombinacija stila Johna le Carréa i Roberta Ludluma, špijunska zavrzlama koja prati život obitelji kućanice Kate Moore i njenog supruga Dextera. Ako bih je usporedila s filmskim ostvarenjima, najbliži su mi Hitchookovi filmovi o zamjeni identiteta ili, u zabavnijoj verziji, Gospodin i gospođa Smith.

Dokle god nismo razgovarali o njegovom poslu, nismo morali govoriti ni  o mojemu. Str. 36.

Kome vjerovati ako ne svom suprugu?

U Strancima, Kate Moore je kućanica koja želi ostaviti svoj prijašnji život u prošlosti i misli da može početi ispočetka. Kate je nekad bila agentica CIA-e, ali o tome nitko ništa ne zna, čak ni njezin suprug koji je mislio da je ona obična službenica, a ne vrhunska operativka. Kad joj suprug obznani da je dobio unosan posao investicijskog bankara u Luxembourgu, Kate se ne premišlja ni časa. Sita stresnog života u Agenciji, gdje je ostavila neke repove u prošlosti koji je progone, Kate daje otkaz i odlazi sa suprugom i djecom u  Luxembourg. Sve je na početku idilično: Kate uživa u jutarnjim kavama, šopingu i  i brizi za djecu, dok vikendima švrlja po Parizu ili skija na Alpama. Njezin mirni život počinje se rušiti kada se suprug Dexter počne sve čudnije ponašati i odlaziti na jednodnevne poslovne sastanke u druge države, o kojima ona ništa ne zna. Kate počinje sumnjati da Dexter nešto krije.

Dakle, to je to. Adam se nasmiješi, opet pruži ruku ovaj put za stisak. Više niste zaposlenica CIA-e. Sretno Katherine. str. 47.

Što ju je tjeralo da zadrži tajnu? I nakon što su se vjenčali i nakon što su dobili djecu? Čak i nakon što više nije bila operativni časnik? Str. 61.

Bill i Julia – FBI par u Strancima

Boravkom u Luxembourgu, bračni par Moore sklapa poznanstvo s Amerikancima Billom i Julijom te ta dva para započinju zajednička druženja. Dexter s Bilom igra tenis, a Kate i Julija intenzivno se druže. Kate je ostavila sve svoje kontakte u Americi i prijateljstvo s Julijom puno joj znači. Ali, Kate nakon nekog vremena shvaća da ih njihovi novopečeni prijatelji slijede posvuda i postaju joj sumnjivi. Otkriva da se Julija odlično slaže s Dexterom i bez njezinog prisustva. Tada Kate poteže svoje stare veze iz Agencije i dobiva informaciju da su Bill i Julia zapravo FBI istražitelji koji istražuju njezinog supruga.

Lažljivac ne želi sumnjati da su drugi ljudi lažljivci jer bi tada i drugi trebali sumnjati u njega. Str. 265.

Dexter

Zašto FBI istražuje Dextera? Kate ubrzo dobiva potvrdu: Dexter je u maniri vrhunskog hakera izvukao iz različitih investicijskih fondova iznos od 50 milijuna eura. Kate osjeća da se njezin svijet ruši. Samostalno započinje istraživati prošlost svog supruga. Počinje postavljati pitanje: Tko je zapravo Dexter? Vrhunski haker koji izvodi cyber prevare kao suvremeni Robin Hood ili lažljivi manipulator i kriminalac?

Kate je silno trebala da je netko treba. Gravitirala je prema ljudima koji su je više trebali nego željeli. Na kraju se udala za onoga kojemu je bila najpotrebnija. Str. 80.

Chris Pavone Stranci

Dojam o knjizi Stranci

Stranci je vješto napisan roman koji balansira između kriminalističkog/ špijunskog romana s jedne strane i obiteljske priče s druge strane. Knjiga se svodi na četiri glavna lika i njihove međuodnose. Kate Moore je jak ženski lik. Priča započinje nešto sporijim tempom što nas zavara, jer radnja malo po malo postaje složenija stupanjem još jednog bračnog para (koji to zapravo nije) na scenu. Ovo je knjiga u kojoj svi likovi imaju tajne. Nitko nije ono što se čini na prvi pogled. Knjiga postavlja pitanja o povjerenju među supružnicima i općenito o stupnju povjerljivosti do kojeg prijateljstvo između dviju osoba može ići. Pratimo Katein lik koji se raslojava sve više kako rastu njezine sumnje. I ostali likovi, Dexter, Julija i Bill zanimljivo su prezentirani u romanu. Knjiga me zabavila u maniri nekog akcijskog filma čiji su dijelovi ponekad naivni, ali svjesno zanemarujemo tu činjenicu jer je priča zanimljiva. Ako volite kriminalističke romane sa špijunskom tematikom i prepucavanjima na razini obavještajnih agencija, ova će vam se knjiga svidjeti.

O autoru

CHRIS PAVONE autor je četiri međunarodna trilera: EXPATS (2012), ACCIDENT (2014), TRAVERS (2016) i PARIS DIVERSION (2019). Expats je kod nas preveden kao Stranci (iako bi vjerniji prijevod bio Iseljenici). Njegovi su se romani pojavili na popisima najprodavanijih časopisa New York Times, USA Today, Wall Street Journal, Washington Post.  Dobitnik je  nagrade Edgar i Anthony, te ušao u uži izbor za Strand, Macavity i Los Angeles Times Book Prize.

Pisao je za novinska izdanja, uključujući New York Times Book Review and Magazine, Telegraph i Salon. Član je PEN-a, Authors Guilda, International Thriller Writers-a i Mystery Writersa iz Amerike.

Chris Pavone  odrastao je u Brooklynu, završio je srednju školu Midwood i sveučilište Cornell, a gotovo dva desetljeća radio je u izdavaštvu u časopisima Dell, Doubleday, Lyons Press, Regan / HarperCollins, Clarkson Potter i Artisan / Workman, na radnim mjestima urednika i glavnog urednika. Kad se njegova supruga zaposlila u Luxembourgu,  obitelj se preselila u inozemstvo, gdje je Chris odgojio njihove blizance i počeo pisati EXPATS (Strance). Sada ponovno živi u New Yorku, na sjevernom račvanju Long Islanda, s obitelji i  australskim labradorom imenom Wally.

Gdje kupiti roman Stranci:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.