Ivo Balenović: Podmetači leševa

Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2020.

Naslovnica knjige Podmetači leševa: ©Jesenski i Turk

Ivo Balenović Podmetači leševa

Podmetači leševa- literarni obračun

Roman Podmetači leševa mogao bi se mirne duše nazivati i Moj obračun s vama. Knjiga je žestoki literarni obračun Ive Balenovića koji je na vlastitoj koži osjetio nepravdu i korupciju u liječničkim krugovima, radeći godinama kao ginekolog u KBC-u Merkur. Nakon što se pobunio protiv korumpiranog sustava, otišao je otamo kao optuženik. Sudski proces traje od 2014. godine i o njemu ne može govoriti, ali to ga ne sprječava da iznese svoju istinu u obliku romana u kojem je, osim zdravstvenog, dotakao i druge sustave – od farmaceutskih lobija i sustava visokog obrazovanja, preko ekonomskih i političkih vrhuški pa sve do vrha političke hobotnice.

Podmetači leševa- insajderski uvid u patologiju zdravstvenog sustava

Podmetači leševa drugi je roman Ive Balenovića koji je nastao na temelju insajderskog uvida u patologiju zdravstvenog sustava. Prvi je Ljudožder vegetarijanac, koji je i uspješno ekraniziran, a poslije njega jednako uspješan roman Metastaze.

Za razliku od prvog romana, Podmetači leševa šire priču na potkupljive sustave koji su u sprezi sa zdravstvenim. Isprepletene koruptivne hobotnice farmaceutskog, obrazovnog i na kraju političkog miljea, u kojima su likovi do te mjere moralne karikature, licemjerni karijeristi, plaćenici i poslušnici, čine da vam je na trenutak mučno i pomisliti da se takvo što u naravi i događa.

Ti meni- ja tebi

Roman otvara šokantna scena nedonoščeta koje je još živo doneseno na odjel patologije (užasna scena koja vam se usiječe duboko u svaku poru tijela). Cijela priča nastavlja se s ilegalnim abortusima koji pune džepove beskrupuloznih liječnika. Doktori, šefovi odjela i predstojnici, koji s pozicija moći sređuju operacije uz određene „usluge“ u obliku mita u novcu ili naturi, bave se i ucjenama onih koji nisu na njihovom pravcu.

Tako mladi, egzistencijalno ugroženiji liječnici i zdravstveni radnici također posrću u sistemu, kako zbog straha, tako i po inerciji ne uspijevajući izboriti se za svoju poziciju.

Kad se čovjek popne ovako visoko svaki ustupak mora vratiti, inače će ti već sutra zabiti nož u leđa. str. 99.

Galerija likova

Galerija beskrupuloznih likova koji marširaju ovom knjigom, od liječnika i njihovih ljubavnica do sprege političara, novinara te državnih odvjetnica, proteže se cijelim romanom. Ima tu, naravno, i ljudi koji pošteno rade svoj posao, ali oni su u manjini i u pravilu prozvani kao nepoćudni ili oni koji su oporba. Takvi su  u strahu za svoju egzistenciju pa rijetko dižu glas protiv moćnika.

Mi u DORH-u sve znamo. Čak i cijene usluga. Dok nema političke volje da se krene s akcijom možeš biti miran. Ipak, mislim da je bolje da ukloniš svaki trag. str. 120.

Dojam o romanu Podmetači leševa

Radnja romana je brza, šokantna i na trenutke mučna. Znajući da je roman inspiriran stvarnim događajima u domaćem zdravstvenom sustavu, nije vam uopće svejedno dok čitate ovu knjigu. Roman daje presjek pokvarenog i potkupljivog društva na svim nivoima. Uz osjećaj nevjerice, ali i svjesnosti da se stvari upravo tako događaju, ježi vam se koža dok čitate Balenovićevu knjigu. Ima tu i komičnih elemenata, viceva i pošalica tipičnih za malograđanski mentalitet, ali oni samo naglašavaju crnilo, prostakluk i kriminal koji vlada u javnom prostoru.

Kao ljude koji su stvari vrjednovali u broju abortusa to ih je duboko pogodilo. Sekulić je jednom prilikom izjavio da ga je polovni Golf koji je kupio kćeri koštao dvadeset abortusa. str. 210.

Ivo Balenović Podmetači leševa

O autoru

Ivo Balenović, rođen je 1969. u Zagrebu. Do sada je pod pseudonimom objavio romane Metastaze i Ljudožder vegetarijanac, prema kojima su snimljeni vrlo uspješni filmovi, te nekoliko kratkih priča. Trenutno radi kao liječnik u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Trailer za film Metastaze
Trailer za film Ljudožder vegetarijanac

Gdje kupiti:

Ljevak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.