Søren Sveistrup: Čovjek od kestena

Nakladnik: Fokus komunikacije d.o.o., Zagreb, 2020.

Naslovnica knjige Čovjek od kestena: ©Fokus

Søren Sveistrup Čovjek od kestena

Čovjek od kestena- dječja pjesmica koja izaziva jezu

Čovjek od kestena knjiga je koju čitate u jednom dahu i ne osjetite da ste pročitali skoro petsto stranica. Napet, brutalan, jezovit, sve su to pridjevi koje ćete koristiti čitajući ovo djelo i bit ćete u pravu. Čovjek od kestena vrhunski je triler koji vas zaokuplja, koji obožavate i koji vas istovremeno plaši. Inteligentan um serijskog ubojice koji je uvijek za jedan korak brži od istražitelja i atmosfera straha, jeze i nelagode koja vam ne da da mirno spavate čitajući ovu knjigu, pogotovo ako imate djecu, svrstava ovaj roman u sam vrh kriminalističkih romana objavljenih u posljednjih godinu-dvije. Iako prvijenac i po autorovim riječima dugo pisana, ova knjiga spada uz bok nedavno objavljenih djela najboljih skandinavskih autora.

Ako ste pronašli figuricu, nemate šanse. On dolazi po vas.

U knjizi Čovjek od kestena autor nas već u najavi (na poleđini knjige) upozorava da se radi o mračnom i jezovitom djelu. I uistinu, roman je takav. Serijski ubojica za žrtve bira osobe koje nemaju nikakve sličnosti, žive na udaljenim mjestima, rade različite poslove i različite su dobi. Jedina poveznica je da imaju djecu. Cijela priča započinje nestankom i opravdanom sumnjom u ubojstvo trinaestogodišnje Kristine, kćeri danske ministrice socijalne politike  Rose Hartung. Kristinino tijelo nikad nije pronađeno. To je bila tragedija koja je duboko obilježila Rosinu obitelj, nakon koje se više nikako nisu opravili. Ubojica je priznao zločin i s obzorom na to da se radi o psihički bolesnoj osobi kod koje je dijagnosticirana paranoidna šizofrenija, smješten je na odjelu strogo čuvane psihijatrijske ustanove. Ali, uz svaku sljedeću žrtvu, istražitelji pronalaze čovječuljka od kestena na kojem su otisci ubijene djevojke. Kako je to moguće?

Prije samo nekoliko dana bio je u istoj takvoj sobi za sastanke, s mapama drugih slučajeva, a sad se osjeća kao da ga je ubojica gurnuo u još jednu kafkijansku moru novih slučajeva koje mora pročitati. Dok prebrojava mape, postaje svjesniji da mora učiniti nešto posve drugo. Nešto novo, nepredvidivo. Ali ne zna kako. Str. 273.

Psihopat koji zna kako razmišljaju istražitelji

Igra izuzetno inteligentnog, ali ozbiljno poremećenog serijskog ubojice, s dvoje istražitelja, mlade Naie Thulin i otpadnika Marka Hessa (kojeg su po kazni poslali na rad natrag u postaju iz Europolovog sjedišta u Haagu) traje tijekom cijelog romana. Premda se istražitelji malo po malo primiču ubojici, nejasni su nam motivi koji pokreću ubojicu. Ubojica je brutalan, žrtve su unakažene i jasno je da se radi o velikom bijesu ili mržnji.  Kad Toulin i Hess shvate da je ključ ministrica Rosa Hartung, stvari se miču s mrtve točke. Nažalost, Thulin i Hess nemaju potporu kolega u samoj postaji, a i sami imaju specifičan odnos koji im više odmaže negoli pomaže.

Søren Sveistrup Čovjek od kestenaDojam o djelu Čovjek od kestena

Čovjek od kestena izvrstan je roman, prava poslastica za ljubitelje skandinavskih trilera. Stil pisanja podsjeća malo na Nesboa ili Keplera, ali to ne umanjuje vrijednost romana, dapače. Jako su mi se svidjeli likovi istražitelja, mlada Naia koja se tek traži u policijskoj hijerarhiji i iskusni, ali neprilagođeni Mark Hess (podsjeća malo na Nesbovog  Harrya Hola). Autor suptilno psihološki nijansira likove žrtava, kao i ostale sporedne likove što daje jednu zaokruženu sliku romanu koji čitamo s guštom.

O autoru

Søren Sveistrup međunarodno je uspješan pisac i scenarist. Studirao je scenarij na Danskoj filmskoj školi i diplomirao povijest i književnost na Sveučilištu u Kopenhagenu. Njegova serija Ubojstvo nagrađivana je godišnjim nagradama profesionalnih organizacija i filmskih festivala te nagradom Britanske televizije BAFTA za najbolju stranu seriju. Surađivao je na scenariju za film Snjegović Joa Nesbøa. Prava za objavljivanje njegovog romana prvijenca Čovjek od kestena prodana su u 25 zemalja.

Gdje kupiti roman Čovjek od kestena:

Školska knjiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.