Jo Nesbό: Nož

Nakladnik: Fokus 2019.

Naslovnica knjige Nož: ©Fokus

Jo Nesbo Nož

Nož -osobni roman najpoznatijeg istražitelja

Nož, dvanaesti roman Jo Nesbόa napeti je triler nagrađivanog autora (u međuvremenu je izašao i trinaesti). Čim mi je je roman Nož dospio u ruke, zapitala sam se je li moguće da je Jo Nesbό nakon jedanaest romana uspio napisati nešto novo, drugačije, još napetije i intrigantnije. Naravno da je moguće! Nož je dosta osoban roman koji nas vraća u događaje iz prošlosti Harrya Hola, poznatog Nesbovog istražitelja. To je roman koji preispituje unutrašnje dvojbe, sumnje i intimna previranja glavnog lika koji je sve, samo ne savršen junak. Radnja nije brza kao u prethodnim Nesbovim romanima, ali je jako slojevita, intrigantna i puna obrata. Roman je po mom sudu izvanredan, mračan i pun osobnih gubitaka i boli glavnog junaka. Harry Hole je toliko autentičan lik da ga ne možete ne voljeti.

Prepoznavanje obrasca. Kažu da se čovjek razlikuje od životinje po sposobnosti mozga da prepozna obrasce ponašanja. str. 193.

Harry Hole se suočava sa svojim kosturima iz ormara

Nož  jako evocira  neke važne događaje u Harryevom životu, a nastavlja se, odnosno započinje u trenutku kad Harryja iz stana izbacuje voljena supruga Rachel. Besciljno provodeći slobodno vrijeme, uglavnom opijajući se po barovima i ulazeći u usputne seksualne veze s kolegicama, Harry utapa tugu zbog odlaska od Rachel. Kad je ubrzo nakon toga suočen sa strahovitim gubitkom i boli nakon smrti voljene osobe, Harry na trenutke gubi dodir sa stvarnošću, pada u košmar sumnji koji graniče s deluzijama. Piće u enormnim količinama i teška životna drama dovode ga pred sam rub svijesti i pred pitanje: Tko sam ja i što sam sve sposoban učiniti?

Slagalica zločina u romanu Nož

Ipak, Harry Hole ne bi bio ono što jest kad ne bi uz snažnu  intuiciju i želju da riješi zagonetku, bez obzira na posljedice, dokučio i ovu zavrzlamu. Iako je isključen iz istrage i marginaliziran od policijskog aparata (ima podršku jedino od kolegice Katrine Bratt i njezinog supruga Bjorna Holma), Harry malo po malo sastavlja slagalicu zločina. Uz osobnu dramu, cijelim se romanom provlači povratak Sveina Finnea, prvog ubojice kojeg je stavio iza rešetaka, silovatelja koji se želi osvetiti Harryju i kojem je Harry ubio sina, također kriminalca.

Kome su suđena vješala, taj se neće utopiti. Str. 338.

Harry Hole, antijunak u romanu Nož

Pitam se, kao i miljuni čitatelja cijelog svijeta, zašto je Harry Hole toliko obožavan lik? Priznajem, ni ja mu ne mogu odoljeti. Činjenica je da je Harry nesređen na svim poljima, alkoholičar, kompulzivan, nevjeran lik, često pred mentalnim slomom, a ipak ga čitatelji, pogotovo žene, obožavaju. To je stoga što je Hari antijunak, u suštini vrlo pošten i moralan, ali često bez samopoštovanja, čak i autodestruktivan. Uzburkanih emocija iznutra, koje prema vani ne zna iznijeti, čine krivu sliku o njegovim pravim vrijednostima. Uz to, Harry je lik koji igra po svojim pravilima i bez dodvoravanja autoritetima. Sve ga to čini toliko drugačijim od inih istražitelja raznih kriminalističkih romana. A svakim novim Nesbόvim romanom Harryjev lik sve je kompleksniji i  složeniji.

Ljubav je komplicirana, rekla je, primaknuvši se bliže. Spustila mu je glavu na prsa.

Ljubav je korijen svijeta, nastavi Harry. Dobra i zla. Dobra i zla. str. 261.

Dojam o knjizi Nož

Ova knjiga je punokrvni triler. Kada je uzmete i počnete čitati, čini vam se da su događaji nepovezani i košmarni kao i, uostalom,  um glavnog junaka, ali roman vas toliko zaokupi da jedva čekate vidjeti kako će se sve razmrsiti. A završnica je neočekivana i u tome je Nesbό pravi majstor. Knjiga ima sve što pravi triler mora imati: intrigantan uvod, osobnu dramu, mračne scene, vješte zaplete i neočekivanu završnicu. Preporuka za svakog ljubitelja krimića. Od Nesbόa očekujem samo još više i bolje.

jo Nesbo Nož

O autoru:

Jo Nesbό norveški je pisac, poznat po seriji romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne nagrade i svjetsku slavu. Za roman Šišmiš dodijeljene su mu prestižne nagrade Riverton (1997.) i Stakleni ključ (1998.) Za knjigu Snjegović filmska prava kupio je Hollywood, a film režira Martin Scorsese. Ekraniziran je i roman Lovci na glave. Posljednji, trinaesti Nesbόv roman je Kraljevstvo.

Trailer za film Snjegović:

Osim pisanja, Jo Nesbό aktivno se bavi i glazbom. Živi i djeluje u Oslu. Jo Nesbό je nekoliko puta posjetio Hrvatsku i dao niz intervjua ljubiteljima knjiga o Harryu Holu.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.