Sarah Morgan: Ljeto je krivo za sve

Nakladnik: Znanje, 2019.

Naslovnica romana Ljeto je krivo za sve: ©Znanje

Sarah Morgan: Ljeto je krivo za sve

-Kad voliš cijelim svojim bićem, možeš sve izgubiti.

-Ali možeš sve i dobiti.

str. 292.

Ljeto je krivo za sve

Srednji brat O’Neil, Sean, ugledni je ortopedski kirurg kojem je karijera sve. Za razliku od posla u kojem je vrhunski stručnjak, pate mu veze – to jest, nema ih.

-Do mene je. Loš sam u vezama, znaš to. Trenutačno mi je karijera na prvom mjestu.-

-Jednoga dana ćeš se probuditi sam u onom svom šminkerskom stanu i požalit ćeš koliko si vremena proveo na poslu.-

str. 2.

Iako ima hrpu žena, to se nikad ne razvije u nešto više jer im Sean daje samo jednu noć i nikad, baš nikad, s njima ne ostaje cijelu noć.

Elise je kuharica u Snježnom kristalu, skijalištu O’Neilovih koje već neko vrijeme balansira na rubu bankrota. Njezina kuhinja jedna je od rijetkih stvari koje skijalište drže iznad vode – ljudi dolaze izdaleka kako bi probali njezine delicije.

I Elise ima problema s ljubavnim vezama jer ima traume od nekih davnih događaja, zbog kojih je i pobjegla iz Pariza. Vjeruje da nisu za nju i da ljubav samo povrijedi čovjeka.

Nekad je sve to htjela. Sanjala je o obitelji… O ljubavi koja traje desetljećima i podnese sve teškoće koje život donese s vremena na vrijeme. Sanjarila je o svemu tome, i koječemu još, a onda je naučila da snovi mogu biti opasni i da je ljubav najopasnija emocija od svih.

Može uništiti čovjeka. Razoriti ga na komadiće.

str. 54.-55.

No, Sean i Elise od prošlog ljeta kriju tajnu.

Kad se Sean vrati u Snježni kristal, čini se da između njih još gori vatra koja je gorjela i tada.

Hoće li njih dvoje pogaziti svoja pravila o nevezivanju?

Prošlo ljeto je krivo za sve – hoće li i ovo ljeto biti krivo za ponešto?

Vrhunski kirurg i vrhunska kuharica

Sean je jedini brat koji ne živi u Snježnom kristalu, ne bavi se njime i općenito, prezire sve vezano za obiteljsko skijalište. Predan je karijeri ortopedskog kirurga, poslu u kojem je briljantan, živi u gradu, u centru buke i smoga – i voli to.

Obiteljski posao njemu ne znači ljubav i bliskost, već pritisak i glavobolju. Isto to je osjećao i njegov pokojni otac, zato je Sean i najpovezaniji s ocem i jedini ga razumije.

Ne slaže se s djedom i rijetko kad dolazi na obiteljska okupljanja.

No, prošlo je ljeto ipak došao i spetljao se s Elise, ženom koja mu je slična.

Njegova savršena žena bila je ona koja ne želi ništa od njega. Veze znače žrtvu i kompromis. Nije bio spreman ni na jedno od toga, i baš je zato odlučio biti samac.

str. 4.

Ni ona ne traži ljubav i vezu, jer i njoj one predstavljaju žrtvu. I ona je odlučila biti sama. Došla je iz Pariza u zagonetnim okolnostima i svoje tajne nikome ne povjerava. No, otpočetka između njih vlada velika privlačnost koju ne mogu zanijekati.

I ta kemija. Uvijek kemija, koja je tinjala negdje u pozadini kao ljetni val vrućine.

str. 23.
Sarah Morgan: Ljeto je krivo za sve

Ljeto je krivo za sve – downs

Pročitala sam sva tri nastavka o braći O’Neil i njihovoj potrazi za ljubavlju i mogu reći da mi je roman Ljeto je krivo za sve najslabiji. Priča sama po sebi nije loša, ali pronalazim joj dvije mane preko kojih teško prelazim.

Prva je sam Sean – njegov mi je karakter neprivlačan i kao ženi potpuno neprihvatljiv. Iako je fizički divno zamišljen, kao uostalom i sva braća O’Neil, igrice koje igra i svojevrsne emocionalne ucjene kojima se služi nisu mi simpatične i ne služe mu na čast. Isto tako, duboko vjerujem da NE znači NE, čak i kada nekoga volimo. Sean to ne vidi tako i eto, nisam njime baš oduševljena. Za razliku od žena u romanu, koje samo što ne padnu u nesvijest kada ga vide.

 Problem je kod strasti … da ju je prejednostavno zamijeniti s ljubavi. Postaneš gluh za laži. Vjeruješ što želiš vjerovati i daš sve što imaš. A rizik u tome je da onda sve i izgubiš.

str. 186.

Druga mana je Elise – kako u prvom nastavku Praporci u snijegu, tako i u ovoj priči imamo ženu s traumom iz prošlosti. Razumijem da svatko od nas drugačije reagira na teške događaje koji prate život, ali ne volim kada se svaka sitnica predstavlja kao trauma. To je kao uvreda prema pravim traumama koje neke žene proživljavaju u vezama i šamar žrtvama koje to doista jesu. Uostalom, ne volim kada se žene predstavlja kao slabiće i kukavice, žene su više od toga i mogu više. Sposobne su se same izvući iz problema i rijetko kad trebaju junaka na bijelom konju.

Dakako, dopuštam mogućnost da sam sve krivo shvatila jer nisam bila u romantičnom raspoloženju dok sam čitala roman Ljeto je krivo za sve. ?

Ljeto je krivo za sve – ups

Kao i u prethodnim romanima, oduševila me sama obitelj O’Neil, njihova bliskost i povezanost te ljubav koju gaje jedni prema drugima. Divno je kada je obitelj tako povezana, kada se ne osuđuje i kada se prihvaća. I kada i druge prihvaća u tu svoju zajednicu.

Sviđa mi se kako se sve tri žene braće O’Neil u njihovoj obitelji osjećaju kao u svojoj i svi ih vole kao da su od rođenja njihove.

Najjači lik je ponovo djedica Walter, osamdesetogodišnjak i vlast iz sjene. Koliko god se postavlja strogo, vidi se koliko voli svoju obitelj i dao bi doista sve za to da budu na okupu. Ponekad grub, ipak je ispod te vanjštine mek i žene O’Neil lako ga svrnu na svoju stranu.

Dakako, i skijalište Snježni kristal prekrasna je pozadina brojnim ljubavima koje se u njemu događaju. Jednako lijep ljeti kao i zimi, uživat ćete u svakom opisu krajolika, zvuku slapa i cvrkutu ptica koji prate naše junake u potrazi za ljubavlju.

Sarah Morgan: Ljeto je krivo za sve

Ostali naslovi ove autorice:

Navedeni naslovi čine trilogiju o zgodnoj braći O’Neil i njihovim ljubavnim zavrzlamama. 

Na našem ste blogu već mogli čitati o romanima Praporci u snijegu i Možda ovog Božića – u kojima se otkriva kako su najstariji Jackson i najmlađi brat Tyler pronašli ljubav. Klikom na naslove tih romana u popisu, prisjetite se ovih romantičnih priča.

Tu je i trilogija o otoku Puffin:

Gdje kupiti:

Znanje

Roman Ljeto je krivo za sve uvrstile smo na svoj popis 10 romana za čitanje na godišnjem odmoru. Ako vas zanima koje smo to romane, osim ovog, izdvojile za ljetno čitanje, kliknite ovdje i saznajte! ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.