Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove

nakladnik: Fokus, 2015.

naslovnica romana Čovjek zvan Ove: ©Fokus

Čovjek zvan Ove i kaktusi

Pokušati prepričati Ovea za mene je kao pokušati prepričati Bibliju. Otkud početi? Svaka priča vodi u svom smjeru, svaka priča znači jednu novu misao. Svaka misao obogaćuje nas u nekom novom pogledu. Ipak, pokušat ću, a vi imajte na umu da u Oveu ništa nije onakvo kakvim se čini.

Ove ima pedeset i devet godina. Vozi saab. Od one je vrste ljudi koja upire prstom u sve druge koji mu se ne sviđaju, kao da su oni provalnici, a njegov kažiprst policijska džepna svjetiljka.

Tko je čovjek zvan Ove?

Čovjek zvan Ove čangrizav je i tvrdoglav starac. Nikoga ne voli, niti itko voli njega.

Ustvari, Ove voli samo svoju suprugu Sonju. Sonja voli ružičasto cvijeće.

U Oveovo se susjedstvo doseljava glasna obitelj, tata, mama, dvije živahne djevojčice i beba (koja je još u maminom trbuhu). Naravno da susjedi čovjeku zvanom Ove idu na živce kao što mu, uostalom, sve ide na živce.

Ali Ove ima zdravstveni problem: ima preveliko srce.

Citat, 226. str.

Zašto baš Ove?

Kad sam se počela baviti mišlju da otvorim blog i sve uz to ide, veliku sam većinu vremena posvetila razmišljanju o svojoj prvoj objavi. Koja je to knjiga koja zaslužuje biti broj jedan? Čak i prije nego se misao oblikovala znala sam! Moja najdraža knjiga svih vremena! Čovjek zvan Ove!

Prvi sam je put pročitala prije tri godine, u jednom dahu (i danu).

Nikad neću zaboraviti kako me je muž pogledao kad je došao s posla. Zašto plačeš?, pitao me šokirano. Upravo sam pročitala savršenu knjigu, rekla sam mu.

Nije shvaćao. Plakati zbog knjige? Ali Ove… Zbog Ovea ćete plakati i smijati se u isto vrijeme, jer Ove je sve ono što je u ljudima divno i sve ono zbog čega volimo ljude i divimo im se.

Recenzija:

Roman ima cikličku strukturu – prvo poglavlje događa se zapravo tek pretkraj knjige, ali smješteno je na sam početak kako bismo odmah upoznali Oveov zanimljiv karakter. Osim sadašnjosti, dijelovi poglavlja odvijaju se i u prošlosti gdje upoznajemo suprugu Sonju, bivše prijatelje, a sadašnje neprijatelje Anitu i Runea te saznajemo koji su to događaji obilježili Oveov život i oblikovali ga u čovjeka kakav danas jest.

Ne želim reći previše toga da ne kvarim čitanje knjige, ali iako po žanru nije krimić (naravno da nije!) i u Oveu ćete pronaći nekoliko zanimljivih preokreta koji će vas taknuti ravno u srce. Nakon čitanja, kada vam sve sjedne i kada se (ako ste imalo slični meni) dobro isplačete, poželjet ćete knjigu pročitati opet i opet i opet.

Baš to je razlog zbog kojeg sam, već dan nakon čitanja, pojurila u knjižaru i kupila čak dva primjerka ove knjige – jedan sebi, da ga mogu iznova i iznova čitati, a drugi teti – bližio joj se rođendan i malo je, priznajem, slična Oveu.

Na kraju…

Ove je lik koji živi u svima nama: nama koji smo tvrdoglavi, mrzovoljni, ljuti na cijeli svijet i bližu okolicu, nama koji preziremo sve one koji nisu poput nas, nama kojima na živce idu loši vozači, lijeni prodavači, glasni susjedi… Ali nama koji, kad zatreba, uvijek imamo veliko srce u koje stanu svi gore nabrojani, pa i više.

Ostali naslovi ovog autora:

Iako se naslovi mogu čitati zasebno, Moja baka i Britt-Marie povezane su istim likovima pa je za potpuno razumijevanje radnje najbolje da se čitaju po redu. Njihove recenzije neću pisati jer sam ih pročitala malo davnije, ali ih preporučujem od sveg srca, divne su! Isto su tako povezani i Medvedgrad  i Mi protiv vas, no o njima ću uskoro pisati i objasniti zašto te knjige volim skoro kao Ovea. Skoro.

Gdje kupiti:

FokusNaHit

2 odgovora na “Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.