Ruth Kelly: Mali vinograd u Provansi

Nakladnik: Znanje, 2023.

Naslovnica knjige Mali vinograd u Provansi: ©Znanje

Prevoditelj: Silvija Čolić

Ruth Kelly Mali vinograd u Provansi

Mali vinograd u Provansi opuštajući je roman idealan za ljetno-jesenski dio godine. Ako želite pročitati lijepu, laganu ljubavnu priču, a usput naučiti kako se izrađuje vrhunski rosé (sve potanko opisano), onda je ovo knjiga za vas.

Moram priznati da me knjiga vukla na čitanje ne toliko zbog ljetne romanse, koliko zbog mjesta na kojem se sve odvija. Provansa, jedna od najljepših regija u Francuskoj, katedrala maslina, vina i polja lavandi, najbolja je pozornica za slatku i očaravajuću ljubavnu priču. Ali ne počinje sve glatko…

Ava

Ava nije zadovoljna svojim životom. Posao je ne ispunjava, suprug troši zajednički kapital tako da im prijeti hipoteka, a kći Sophie sprema se za studij i bliža je ocu nego vlastitoj majci.

Kad dobije pismo i ostavštinu preminulog djeda, Avine uspomene iz djetinjstva počinju navirati poput bujice.

Uspomene na djetinjstvo i rad s djedom u raskošnom vinogradu u Provansi, Avi izazivaju oprečne osjećaje. Radost što je provodila djetinjstvo s djedom u tom predivnom kraju i tugu zbog naprasnog odlaska. Nažalost, Ava i majka su otišle davno. Djed je u međuvremenu umro, a vinograd je nagrizao zub vremena. Vrhunski rosé koji je iz ovih trsova u Provansi osvajao najveće nagrade, ostao je samo u Avinom sjećanju.

Kad dobiješ ovo pismo, mene više neće biti. Ostavljam tebi i kuću i vinograd. Znam da si dijelila moju ljubav prema vinogradu. str. 33.

Provansa

Nema toga tko bi u ovom predivnom djeliću svijeta ostao ravnodušan. Ava se misli zadržati kratko i prodati imanje, ali gradić je obuzima malo po malo. Ubrzo se vidi kako uživa razgledavati voće i povrće, šetati među štandovima, kupovati lokalne delicije i pričati o vinskim sortama s mještanima… Svježa kava i kroasan za doručak, čaša roséa s privlačnim konobarom Jacquesom i Ava se u Provansi uskoro počinje osjećati kao kod kuće.

Ali, djedov vinograd je zapušten i treba mnogo truda da se obnovi. Može li Ava naći prijatelje koji će joj pomoći obnoviti vinograd koji bi proizvodio vrhunski rosé kao što je bio djedov?

Motiv i nije baš mali. Vlasnik najboljeg roséa dobiva pozamašnu novčanu nagradu. Ali i konkurencija je jaka…

Dojam o djelu

Mali vinograd u Provansi knjiga je koju čitamo na plaži, rijeci, livadi ili proplanku, svim mjestima gdje smo opušteni. To je upravo knjiga za opuštanje i razonodu. Predivan krajolik, mala romansa koja se postupno razvija, srdačni ljudi, hrana i vino koje se u Provansi proizvodi više od 2600 godina, dovoljna su garancija da ćete uživati u ovoj knjizi.

Da ne bi bilo sve idilično, autorica se pobrinula i za malo drame. Vinsko natjecanje i konkurencija koja igra prljavo, kao i neočekivana veza s mlađahnim konobarom, učinili su da knjiga ima potreban touch koji joj daje tračak neizvjesnosti, kao kapljica roséa na nepcu prije negoli ga kušate.

Ne znamo je li autorica Ruth Kelly i privatno poznavateljica vinskih sorti, ali svakako je pohvaljujem što nas je malo educirala o vinu, konkretno o roséu, njegovom sazrijevanju, preradi i proizvodnji, pa smo nešto i naučili o ovoj cijenjenoj kapljici.

Ruth Kelly Mali vinograd u Provansi

O autorici:

Ruth Kelly školovana je novinarka s više od deset godina iskustva u tiskanom novinarstvu i na televiziji. Radila je kao slobodni novinar za Daily Mail, Daily Mirror i The Sun. Njezino iskustvo u dnevnim novinama koristi joj u nizu časopisa za žene kao što je Grazia, časopis Look gdje je radila kao urednica i pokretanje časopisa More. Na televiziji je radila kao producentica vijesti te spisateljica za Endemol.

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.