Alice Feeney: Njegova priča, njezina priča

Nakladnik: Egmont Puls d.o.o.

Naslovnica knjige Njegova priča, njezina priča: ©Egmont Puls

Prijevod: Ira Martinović

Alice Feeney Njegova priča,njezina priča

Njegova priča, njezina priča mogla je slobodno imati i dodatak ubojičina priča. Napeti triler prati naizmjenično događanja i razmišljanja višeg policijskog inspektora Jacka Harpera, njegove bivše žene, novinarke i voditeljice vijesti, Anne Andrews i ubojice za koga ne znate je li to Jack, Anna ili netko treći iz kruga njihovih poznanika, kolega i prijatelja.

Kako god bilo, Njegova priča, njezina priča dijaboličan je roman u kojem svatko nešto skriva i prešućuje pa ne znate kome biste vjerovali. Drži vas u napetosti cijelo vrijeme čitanja, tako da stranice okrećete ubrzanim tempom stalno pokušavajući dokučiti o čemu se u stvari radi i tko bi mogao biti ubojica. Kako broj ubojstava, raste vi ste sve zbunjeniji, a priča sve zapetljanija, do samog kraja.

Ponekad previše grčevito pokušavamo zadržati pogrešne ljude, sve dok nas to ne zaboli pa ih moramo pustiti. str. 109.

Jack

Policijski inspektor Jack Harper nakon raspada braka živi sa sestrom i nećakinjom u engleskom mjestu Blackdownu gdje je i odrastao. Razvod je teško podnio, a tragičan događaj koji se dogodio u braku ostavio je dugoročne posljedice. Jack živi neuredno, održavajući diskretnu vezu s lijepom, ali prijetvornom ženom koju poznaje iz mladosti. Kad dobije dojavu o ubojstvu, Jack je šokiran. Žrtva je žena s kojom je spavao prethodnu večer… Ne znajući kako se postaviti, Jack pokušava sakriti svoj odnos s ubijenom ženom, ali sve indicije i tragovi vode upravo do njega. Da stvar bude gora, na poprištu se zločina kao reporterka pojavljuje i njegova bivša žena Anna, koja također poznaje žrtvu. Uz to, sve Jackove  radnje budno prati zamjenica Priya Patel koja je emocionalno zainteresirana za njega.

Anna

Najveća želja za Annu Andrews je biti voditeljica TV vijesti za BBC. Ona to i jest, ali nažalost samo kao zamjena. Nakon razvoda i strašnog gubitka zbog kojeg povremeno pribjegava piću, rad joj je jedina svijetla točka. Kad se pojavi na poprištu zločina, Anna oklijeva medijski popratiti slučaj. Žrtva je jedna od njezinih najboljih školskih prijateljica. Osoba koju je kao srednjoškolka obožavala, a koja ju je strašno razočarala. I ponovni susret s bivšim mužem izbacuje ju iz cipela. Uspomene se bude, a one su teške i traumatične. Kad se dogodi i drugo ubojstvo, Anna shvaća da se netko okomio na razredne kolegice iz srednje škole s kojima više nema kontakata. Veže ih samo zajednička fotografija i narukvice prijateljstva koje su djevojke nosile oko ruku.

Dojam o djelu

Roman je zanimljiv i na neki način uvrnut. Stranice brzo lete i vaša se percepcija stalno mijenja. Čas sumnjate u ovoga, čas u onoga. Čak i dok pričaju svoju stranu priče, neprestano sumnjate u glavne protagoniste Jacka i Annu. Dok autorica plete priču, jasno vam je da je nešto duboko pokvareno, gnjusno i izopačeno u tom gradiću. A to nešto je u ljudima, koji su generalno loši.

Manipulacije, ucjene i nasilje ne mogu biti opravdanje za nezrelu srednjoškolsku dob. Situacije koje su nam se dogodile u mladim, adolescentnim godinama, bilo dobre, bilo loše pamtimo kroz cijeli život. A pogotovo pamtimo traume.

Autorica vješto spaja vršnjačko nasilje i mladenačku okrutnost s događajima u sadašnjosti.

Ono što mi je malo tanko u cijeloj knjizi je – zašto je ubojica čekao na osvetu toliko godina?

Autorica i to obrazlaže na kraju kad se cijela priča razotkrije, ali za mene nije bilo dovoljno uvjerljivo. To je mala zamjerka ovoj inače vrlo dobroj knjizi.

Knjiga je dojmljiva zbog vješto iskrojenih sličica iz života protagonista koje su na kraju sastavljene i zajedno čine mrežu nasilja, ucjena, krivnje, samosažaljenja i laži.

Alice Feeney Njegova priča,njezina pričaO autoru:

Alice Feeney je autorica i novinarka bestselera New York Timesa. Njezin debitantski roman, Ponekad lažem, bio je međunarodni bestseler, preveden je na više od dvadeset jezika, a Warner Bros. snima TV seriju sa Sarah Michelle Gellar u glavnoj ulozi. Njegova priča, njezina priča također se adaptira za ekranizaciju Freckle Films Jessice Chastain. Alice je bila novinarka BBC-ja petnaest godina prije nego što je postala autorica. Živi u Devonu sa svojom obitelji.

Gdje kupiti:

Egmont Puls, webshop Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.