Harriet Tyce: Krvava naranča

Nakladnik: 24 sata d.o.o.

Naslovnica knjige Krvava naranča: ©Stilus knjiga

Harriet Tyce Krvava naranča

Ekran je postavljen, odabrana snimka spremna za pokretanje. I još završni detalj, naranča koja već čeka na tanjuru. str.7.

Nakon zadnje pročitane knjige Harriet Tyce, vraćamo se na početak. Krvava naranča prva je knjiga Harriet Tyce koja je odmah po izlasku postala bestseler. Uvrnuta priča u kojoj nitko od likova nije posve pozitivan, utrla je put nagloj spisateljskoj karijeri ovoj autorici.

Što ima Allison?

Allison ima naizgled sve: stabilnu obitelj, supruga Carla i kćerkicu Mathildu, uspješnu odvjetničku karijeru kojoj se ne nazire kraj. Ali Allison ima i svoje demone: probleme s alkoholom, cjelodnevni posao kojim zanemaruje obitelj i strastvenu ljubavnu vezu s kolegom pravnikom.

A priča počinje:

Allison upravo dobiva novi pravosudni slučaj. To je najteži slučaj u njezinoj pravničkoj karijeri. Slučaj ubojstva supruga. Allison je puna entuzijazma. Iako stvari za optuženu Madeleine Smith, koja je usmrtila supruga Edwina, ne stoje dobro, Allison je uvjerena da će je obrana u Madeleininom slučaju lansirati u zvjezdanu odvjetničku orbitu.

Slučaj vodi s kolegom Patrickom s kojim ima povremenu seksualnu vezu i koji je njezin poslodavac. Patrick je zgodan kolega koji se olako upušta u površne erotske veze s kolegicama. Allison je svjesna da je to veza koja ne vodi nigdje i koju mora prekinuti. Ali kako Patrick vodi slučaj optužene klijentice zajedno s njom, nikako da prekine s njim. Važan slučaj i odgovornost koju nosi zastupanje stranke optužene za ubojstvo ima i svoje posljedice. Cjelonoćno ostajanje u uredu, kopanje po papirima, neizbježni odlasci s kolegama u pubove i restorane nakon obavljenog posla, konzumiranje alkohola i afera s kolegom, čine da Allisonina krivnja sve više jača. A kući je čeka nezadovoljan suprug. I kćerkica.

Netko mi šalje anonimne poruke-mislim da netko zna za ovo. str. 112.

Carl pokazuje drugu stranu

Nakon što je Allison više puta zaboravila otići po Mathildu u vrtić, a konačno ju je i izgubila u dječjem parku (srećom Mathilda je pronađena) Carlu je prekipjelo. Ni romantičan vikend s Allison koji je trebao spasiti brak nije popravio stvari. Allison se u hotelu napila i propisno osramotila.

Carl radi kao seksualni terapeut i uglavnom radi povremeno. Najviše se bavi kćerkom i održavanjem kuće. A Allison je ta koja ozbiljno zarađuje.

Allison je izgubljena. Ne uspijeva izaći iz začaranog kruga pića, afere s kolegom i posla koji traži odricanje. Nakon što Carl zatraži razvod i skrbništvo, Allison se odluči boriti za Mathildu. Tada se počinje rasipati brak koji to zapravo i nije. Po komadićima njihovog života vidi se Carlov seksistički , diskriminatorski odnos prema Allison koji na trenutke prelazi u mizoginiju.

Ubrzo su uslijedili tragični događaji…

Harriet Tyce Krvava naranča

Ništa nije crno-bijelo

U ovoj knjizi nema niti jedan lik koji je posve pozitivan. Svi likovi imaju svoje nesavršenosti i mane koje bi nam na prvu mogle biti i simpatične dok ne uvidimo da njihova ponašanja vode u patologiju na ovaj ili onaj način. Allison je preljubnica, na putu da postane alkoholičarka, pretrpana poslom. Ona ipak nije bez emocija. Nedvojbeno voli Mathildu. Krivnja koju osjeća zbog svog ponašanja stalno je proganja.

Patrick je pun površnih emocija prema ženama s kojima ulazi u seksualne veze. Allison mu možda i znači nešto više, ali to shvaća tek na kraju. Neobuzdan život, brojne afere te sklonost piću i ženama na kraju su ga skupo koštale.

Carl je kao suprug i otac savršen. I previše. Nije vam jasno zbog čega netko sve to trpi. I Allisonino opijanje i ostajanje do kasna u uredu i moguću vezu sa strane koja je i više nego očita. Svatko bi drugi odavno otišao iz tog braka. Ali ne i Carl. Prema Allison se ponaša s podozrenjem i gnušanjem pa premda vam se čini da je to Allison i zaslužila, ipak se u pozadini nalazi nešto drugo što cijelo vrijeme osjećate, a taj osjećaj sve više raste kako se radnja ubrzava.

Dojam o djelu

Roman je napete i brze radnje. Stranice se same okreću jednom kad počnete čitati. Ovdje se radi o netipičnim muško-ženskim ulogama. Žena je ta koja zarađuje i donosi financijski prihod u kuću, a suprug je taj koji vodi kućanstvo i bavi se djetetom. Ali očito je da je to za supruga jako frustrirajuće. Kraj je dramatičan i teško ga je predvidjeti, iako cijelo vrijeme imate određene sumnje.

Harrriet Tyce je u pozadini romana jako dobro opisala život odvjetnika u korporativnom pravu koji je vrlo turbulentan, nekad i kaotičan. Jasno vam je da autorica jako dobro poznaje pravosudni sustav i sve situacije koje se zbivaju oko njega. Kao psihološki triler, Krvava naranča je po mom sudu vrlo dobar roman. Likovi nikako nisu crno-bijeli, svatko od njih je emocionalno oštećen na drugačiji način, ali u u jednom trenutku shvatite da navijate za Allison bez obzira na sve njezine nesavršenosti i mane.

Preporuka: Pročitajte, mada, iako je roman dosta hvaljen, za mene je osrednji.

Ako vam ste sviđa stil pisanja Harriet Tyce pogledajte našu recenziju njezinog romana Laži koje ste rekli.

O autoru:

Harriet Tyce odrasla je u Edinburghu. Studirala je najprije engleski jezik na Sveučilištu Oxford, a zatim pravo. Kao odvjetnica bavila se kaznenim pravom u Londonu gotovo deset godina. Njezin prvi roman Krvava naranča (2019.) bio je bestseler Sunday Timesa. Laži koje ste rekli (2020.) njezin je drugi roman.

Gdje kupiti

Stilus knjiga web shop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.