Caz Frear: Ne plači

Nakladnik: 24.sata.d.o.o., 2021.

Naslovnica knjige Ne plači: ©24 sata d.o.o.

Caz Frear Ne plači

Ne plači je treća knjiga Caz Frear u kojoj par inspektora, mlada Cat Kinsella i iskusni kolega Luigi Parnell, rješavaju najteže zločine. Ne plači mi je nakon Slatkih laži i Ledenog srca možda i najbolja knjiga u serijalu. Nakon zamršenog početka, knjiga se postepeno razvija i radnja zahuktava. Roman ima vrlo inteligentnu i složenu strukturu koju s napetošću i nestrpljenjem pratite.

Serena Baily je sve promijenila. Serena Baily, zauvijek zapamćena kao Svjedokinja. str. 31.

Postoji li uopće savršen svjedok?

Christopher Masters, prozvan „Ubojica Cimer”, u studenome 2012. u londonskoj kući u razdoblju od dva tjedna zadavio je tri žene.
Holly Kemp, njegova četvrta žrtva, nikad nije pronađena. Sve dosad. Christopher je davno mrtav, preminuo u ćeliji od posljedica zatvoreničkog sukoba, a o Holly se nikad nije izjasnio.

Ali, postoji svjedokinja koja ga je tog dana vidjela s Holly. Serena Baily savršeni je svjedok. Mlada pomoćnica u nastavi iz ugledne gradske škole uvjerljivo je opisala susret Christophera i Holly i na taj način zabila čavao u lijes Cristopherovih zločina. Ali Hollyno ubojstvo nema nikakve sličnosti s ubojstvima tri prethodne žene. Postoji li mogućnost da je netko u istrazi pogriješio?

Ako Holly nije ubio Masters, tko onda jest?

Cat Kinsella

Odrastajući u londonskoj obitelji povezanoj s organiziranim kriminalom, mlada detektivka Cat Kinsella poznaje kriminalni svijet bolje od većine policajaca. Kao pripadnica gradske metropolitanske policije, uložila je napore da se razlikuje od svoje rodbine. Na stalnom rubu zbog oca koji je povezan s narkomiljeom, Cat se pokuša distancirati i svu energiju usmjerava u rješavanje tekuće istrage. Svoje strahove ne povjerava nikome, čak ni momku Aidenu s kojim živi ili sestri, od kojih skriva svoja saznanja kako ih ne bi uplela.

S kolegom Parnellom izvrsno se slaže. Oni su uigrani par. Slučaj ubojstva Holly Baily se konačno kreće zahvaljujući Kinselinim upornim sumnjama o “savršenom” svjedoku čija je jasno zapamćena priča o tome da je vidjela Holly Kemp kako ulazi u ubojičin dom prokleto savršena.

A tko sam ja da joj sudim? S druge strane posao mi je da sudim. Zaradom od tog posla plaćam režije, naručujem hranu, otplaćujem barem djelić prekoračenja svaki mjesec-sve to zahvaljujući sposobnosti da iz drugih izvlačim tajne i prosljeđujem ono što otkrijem. str. 254.

Cat širi istragu

Cat se povezuje s kolegicom iz drugog odreda, Tessom Dyer. Dyer i njezin tim uhitili su su Mastersa 2012. nakon Hollynog ubojstva. Iako nisu imali tijelo, imali su čvrste svjedoke koji su Holly smjestili u Mastersovu kuću upravo u vrijeme kada je posljednji put viđena. Cat i Parnell slijede istu liniju ispitivanja koja uključuje razgovor s Tessom i članicom njezine ekipe, Susie Grainger, koje nisu nimalo zadovoljne što je stara istraga ponovno otvorena.

Uz otpor kolega iz drugog tima nezadovoljnih ponovnim otvaranjem istrage, Cat malo po malo obara Serenino svjedočenje. Ali zbog čega bi Serena lagala?

Holly

Holy je bila moderna djevojka. Lijepa, voljela je lijepu odjeću, skup život i provode. Ali za to joj je trebalo novaca. Kako se roman razvija otkrivamo puno toga o Holly. Ponajviše o tome kako je bila izvrsna manipulatorica koja je iskorištavala muškarce, vrebajući „dobre prilike“. Ne možemo da je ne žalimo jer je kao usvojeno dijete, seleći se po domovima i udomiteljskim obiteljima, prošla svašta. Ali to je nije gurnulo u pozitivnom smjeru. Baš obrnuto. Odlučila je uzeti što više od života ne mareći za cijenu. To ju je na kraju koštalo života.

Dojam o djelu

Jako mi se svidio ovaj kriminalistički roman. Caz Frear je razvila složenu, ali vrlo dobro konstruiranu priču čiji vas zaplet tjera da što prije dođete do kraja. Radnja ide u dva kolosijeka: jedan o serijskom ubojici i žrtvi koja se nigdje ne uklapa, a drugi je iz Kinsellinog osobnog ormara tajni vezanih za njezinu obitelj. U jednom trenutku ova se dva kolosijeka susreću, čak i preklapaju.

Izvrsna mi je Catina tvrdoglavost i potreba da kopa dublje kada se dokazi ne poklapaju i kada se postavlja više pitanja nego odgovora. Može li ih potraga za onim što se stvarno dogodilo Holly Kemp dovesti u opasnost? Cat se stalno ponovno vraća na savršenu svjedokinju Serenu Baily. Sumnjivo joj je što se Serena sjeća svakog pojedinog detalja točno onako kako im ga je izvorno dala više od sedam godina ranije, dok se Cat ne može sjetiti ni što je doručkovala prethodni dan. Zapravo, Serena je malo previše dobra svjedokinja, što je dovelo do toga da Cat i Parnell polako počnu sumnjati u njezino svjedočenje.

Ne plači je punokrvni kriminalistički roman koji ima sve. Dobar zaplet, složenu, dobro nijansiranu strukturu i očekivani, ali uvjerljiv rasplet. Preporuka: pročitati!

Ako želite čitati knjige po redu započnite knjigom Slatke laži , a zatim uzmite Ledeno srce. Ne plači je treća knjiga u serijalu. Virnite naše recenzije.

Caz Frear Ne plači

O autoru

Caz Frear odrasla je u Coventryu, a svoje je tinejdžerske godine provela sanjajući o preseljenju u London i pisanju romana. Nakon što je ispunila svoj prvi san, prošlo je trinaest godina do ispunjenja drugog i to tek nakon povratka u Coventry. Diplome iz povijesti i politike iskoristila je u mnoge svrhe, uključujući i konobarenje, rad u dućanu, a posljednjih dvanaest godina i za lov na talente.

Gdje kupiti:

24 sata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.