Lucy Foley: Popis uzvanika

Nakladnik: Mozaik knjiga 2021.

Naslovnica knjige Popis uzvanika: ©Mozaik

Lucy Foleey popis uzvanika

Trebalo je to biti savršeno vjenčanje, sve je napravljeno da tako i bude, ali ipak nije. Trebala je to biti priča o ljubavi dvoje ljudi, a ispala je priča o boli, prevari, iskorištavanju, ponižavanju i mržnji. Neki će reći…zasluženo!

Dok ga gledam i koračam prema njemu, ne mogu vjerovati da je taj muškarac išta drugo osim ono što znam da jest. Nasmiješih se… str. 176.

Popis uzvanika- atmosferičan triler pun obrata

Popis uzvanika atmosferičan je roman kojim nam se još jednom, nakon romana Lovačka družina, autorica Lucy Foley uvukla pod kožu. U maniri dobrih detektivskih romana koji podsjećaju na stil Agathe Christie, Popis uzvanika drži nas u napetosti tijekom cijele knjige. Usamljeni Kormoranov otok s kojeg nije moguć samostalni odlazak, uzvanici koji imaju svoje tajne, vjenčanje koje je pošlo po zlu, oluja koja pojačava i na kraju ubojstvo, kao da su filmski izrežirane scene kako bi čitatelju (ili gledatelju, ako ste maštoviti) priuštili vrhunski adrenalinski doživljaj.   

Vjenčanje se planira – popis uzvanika je sastavljen

Mladoženja Will Slater, naočit i šarmantan, televizijska zvijezda u usponu, zvijezda realitya Preživjeti noći  i mladenka Julija Keegan, pametna, ambiciozna, urednica i izdavačica časopisa The Download, odlučili su se za atipično vjenčanje. Vjenčat će se na romantičnom otočiću blizu obala Irske u dvorcu Folly sagrađenom u 18. stoljeću. Gosti i mladenci bit će smješteni u tom zdanju bez prisustva medija i novinara. Za sve se pobrinula Aoife, organizatorica vjenčanja. Popis uzvanika je sastavljen i gosti počinju pristizati na otok….

A ja ustvari ovaj otok poznajem bolje nego što misle. Nekako čak bolje nego bilo koje drugo mjesto u mom životu. I ne brinem se proganjaju li ga duhovi. Imam ja vlastite duhove. Nosim ih sa sobom kamo god išla. str. 66.

Gosti se smještaju i istražuju otok

Kormoranov otok izgleda negostoljubivo i za ljude iz grada predstavlja novo iskustvo. Nisu svi oduševljeni mladenkinim izborom. Dok većina sanja o gradskoj vrevi, neki ipak žele osamu da bi razmislili o svojim problemima – kao što je Julijina polusestra Olivia, anoreksična i depresivna djevojka koju  progone njezini vlastiti demoni. Charlie, najbolji mladenkin prijatelj, također nije oduševljen vjenčanjem, pogotovo nakon sramne momačke večeri, na kojoj je postao žrtva okrutnog iživljavanja. Njegova žena Hannah osupnuta je raskoši kojom se priprema vjenčanje i oduševljena zgodnim mladencima, pogotovo Willom. Kum Johnno, šarmer je, alkoholičar i šaljivdžija, koji svima ide na živce, ali Willov je vjerni prijatelj još iz srednje škole. Djeveruše, djeveri, roditelji mladenaca, svi su spremni za veliki čin. Čini se, ipak, mladenka najmanje. Poruka koju je dobila  par tjedana prije vjenčanja unijela je nemir i strepnju u njezine misli…

Poruka je stigla kroz poštanski otvor na vratima prije tri tjedna. Pisalo je neka se ne udam za Willa . Neka otkažem vjenčanje. str. 22.

Nije čovjek za kojega se izdaje…lažljivac…varalica.. Nemoj se udati. str. 128.

Noć vjenčanja

Vjenčanje je to na visokom nivou. Mladenka nije štedjela novac. Haljina je dizajnerska, piće teče u potocima, torta je glamurozna. Organizatorica vjenčanja osmislila je baš svaki detalj. Ali, pod utjecajem pića i atmosfere gosti pomalo odbacuju sve inhibicije. Na površinu isplivaju stare ljubomore, zavisti, okrutne igre školskih kolega iz srednjoškolskih dana, financijske prevare i preljubi. Malo po malo sve se raspada, a oluja pojačava. Svjetlo se odjednom posvuda gasi i tišinu propara  krik… Netko je ubijen.

Lucy Foley Popis uzvanika

A onda se svjetla ugase. Str. 299.

Dojam o knjizi

Knjiga Popis uzvanika triler je brze i dinamične radnje koja se odvija u svega dva dana na usamljenom otoku. Nešto što je trebalo biti spektakularno vjenčanje mainstream osoba pretvara se u potpuni kaos sa smrtnom posljedicom. Prije ove, čitala sam knjigu Lovačka družina iste autorice za koju moram priznati da mi se malo više svidjela. Autorica je ponovila istu formu pisanja romana: puno osoba na manjem izoliranom mjestu s kojeg nije lako otići, svi imaju svoje tajne, netko je ubijen, a čini se da da svi imaju dobar motiv postati ubojica. U ovoj knjizi poprilično su dobro iznijansirani glavni likovi. Svatko od njih ima svoje male tajne koje su donijeli na proslavu vjenčanja. Neki su izrazito frustrirani, neki osjećaju krivnju, neki olakšanje, a neki mržnju koju nose duboko u sebi.

 Autorica je stilom pisanja jako podigla dramatičnost cijele radnje. Ponavljanjem rečenica na strateški zanimljivim mjestima učinila je da knjigu čitamo sve brže i brže očekujući rasplet. Mora se priznati da je ova autorica u tome pravi majstor. Zato željno očekujemo nove naslove Lucy Foley.

O autorici:

LUCY FOLEY studirala je englesku književnost na sveučilištima Durham i UCL, i nakon toga provela nekoliko godina u izdavaštvu kao urednica beletrističkih naslova. Taj posao je napustila kako bi se mogla u potpunosti posvetiti pisanju. Njezin debitantski kriminalistički roman Lovačka družina nadahnulo je jedno zabačeno mjesto u Škotskoj, a roman Popis uzvanika proglašen je jednim od najboljih trilera 2020. godine. Također je autorica triju povijesnih romana koji su prevedeni na šesnaest jezika. Njezini novinarski tekstovi su objavljeni u časopisima ES Magazine, Sunday Times Style, Grazia i mnogim drugima.

Gdje kupiti knjigu Popis uzvanika:

Hoću knjigu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.