Colleen Hoover: Verity

Nakladnik: Naklada Neptun, 2020.

Naslovnica romana Verity: ©Naklada Neptun

Pronađi ono što voliš i pusti da te to ubije.

Charles Bukowski (str. 56.)

Colleen Hoover: Verity

Verity

Spisateljica Lowen Ashleigh na rubu je financijske propasti, a ni privatno joj ne cvjetaju ruže. Upravo tada dobiva nevjerojatnu ponudu za posao – bit će koautorica slavnoj Verity Crawford!

Angažira je Verityn suprug Jeremy kako bi završila iznimno uspješan književni serijal koji je proslavio samu Verity. Ona ga, kako saznaje Lowen, ne može završiti jer je nastradala u prometnoj nesreći.

Spletom okolnosti, Lowen se useljava u dom Crawfordovih kako bi pregledala Verityn kaotični ured i u njemu potražila bilješke i skice za nastavak serijala. Kuća od samog početka u njoj budi jezu jer kao da je obilježena tragedijama koje je pretrpjela obitelj Crawford.

Kroz kuću vibrira nekakva uznemirujuća energija. Ona je uvijek tu i nikako je se ne mogu otresti. Čini se da se pogoršava noć, postaje mračna i žestoka. Sigurna sam da je to većinom u mojoj glavi, ali to me ne smiruje, zato što ono što vreba u mozgu može biti baš jednako opasno kao opipljive prijetnje. (str. 128.)

No, ono što Lowen tamo pronalazi nadilazi granice zdravog razuma… Čini se da je Verity pisala autobiografiju, djelo toliko strašno i jezivo da ga nikad nikome nije mislila pokazati:

I tada prestaje san. Tu moja autobiografija postaje sirova. To je trenutak kad se ostali autori žele prikazati u boljem svjetlu, umjesto da se bace u aparat z rendgen.

Ali nema svjetla ondje kamo ja idem. Ovo je moje posljednje upozorenje čitateljima.

Odsad slijedi samo tama. (str. 80.)

Lowen biva uvučena u strašne događaje koje su pretrpjeli Crawfordovi. Je li sama Verity za njih odgovorna? Čitajući, Lowen dolazi do stravičnog dana u kojem je umrla mala kći Verity i Jeremyja.

Što se tog užasnog dana doista dogodilo?

Jeziva atmosfera koja okružuje Verity

I dok Lowen sve više shvaća koliko je Verity čudovište, zaljubljuje se u njezina supruga Jeremyja.

Pažljivo ga promatram, zato što nisam još sasvim uvjerena u to što govori. Ja pišem trilere. Znam kad su situacije sumnjive, a takve situacije skoro uvijek prate sumnjivi ljudi. Rastrgana sam između želje da saznam što se točno dogodilo (…) i želje da pobjegnem odavde što brže mogu. (str. 71.)

Što bi moglo poći po zlu?

Verity je u krevetu, potpuno oduzeta, bez gotovo ikakvih tjelesnih i moždanih funkcija. No, zašto je onda Lowen vidi kad god se okrene oko sebe?

A autobiografija?

Oooo, tajna autobiografija pokazuje Verity kao potpunu kuju:

Najviše u autobiografijama mrzim krivotvorene misli koje izbijaju iz svake rečenice. Pravi pisac se ne bi smio usuditi pisati o sebi ako nije spreman odvojiti svaki zaštitni sloj između svoje knjige i svoje duše. … Autobiografija koja potiče čitatelja na simpatiju prema autoru nije prava autobiografija. Nitko nije simpatičan iznutra prema van. (str. 55.)

Čini se da je ta zlobna kučka dobila što je i tražila, zar ne?

Colleen Hoover: Verity

Verity je zla, potpuno poremećena žena koja je imala prste u apsolutno svakoj nesreći koja je zadesila njenu obitelj. I neće se tek tako pomiriti s novom ženom koja živi u njezinoj kući, igra se s njezinim djetetom i očijuka s njezinim mužem.

Samo znam da je ovo napisala izuzetno poremećena žena – žena čiju kuću ja trenutno nastanjujem. Polako, podignem glavu dok mi oči nisu fiksirane na strop. Ona je sada točno tu, na katu… Osjećam kako me vreba, kako ne odobrava moju nazočnost. (str. 97.)

Verity – opravdana književna senzacija

Roman Verity progutala sam u jedan dan i uživala sam u svakoj stranici! Jeziva, gotovo gotička atmosfera uvlači vas od samog početka, a groteskni događaji u koje je teško povjerovati nižu se jedan za drugim.

Ovo je jedan od onih romana u kojem je sve stvarno, a ništa nije. Naprosto ne znate u što vjerovati…

I iako će iskusni čitatelj psiholoških trilera odmah pogoditi da nije sve baš onako kako nam je servirano, rasplet je nevjerojatniji od svih naših pogađanja!

Verity upoznajemo preko njezine autobiografije koja nam je donosi kao prvorazrednu, krvožednu kuju opsjednutu suprugom i seksom.

Lowen je čudna biljčica, pati od davnih trauma koje današnjem čitatelju nisu nimalo strašne, ali svakako pridonose mračnoj atmosferi koja se razvlači iz poglavlja u poglavlje.

Preselila sam se u ovaj grad kako bih bila nevidljiva, ali nikako nisam neprobojna. Na tome još uvijek radim – pokušavam otvrdnuti poput betona pod mojim nogama. I ne ide mi baš dobro. (str. 9.)

Jeremy je sumnjiv lik koji mi se nije svidio od samog početka, no u knjizi funkcionira savršeno. Ne razumijemo ga i stalno čekamo trenutak u kojem će pokazati svoje pravo lice.

Atmosfera romana je spora, ali nabijena događajima. Kao da vrijeme drugačije teče u kući kojom dominira nepokretna Verity.

Ono što dodatno izaziva trnce niz kralježnicu jest miješanje dviju priča – one u stvarnosti i one u Veritynoj autobiografiji. Mi osjećamo Lowenin šok, gađenje i nevjericu izazvane brutalnim, hladnim, zlobnim riječima autobiografije. Kako je moguće da netko bude toliko proračunat? I koliko je te jezive Verity ostalo u onoj koja nepomično leži na gornjem katu?

Bi li se ta poremećena žena tako lako predala?

I koliko zapravo preziremo nju, a koliko jadnu Lowden, koju žalimo, ali ne u pozitivnom smislu?

Verity je snažan psihološki triler koji svakako morate pročitati! Poigrat će se s vašim umom, a na samom kraju uopće nećete znati što ste upravo pročitali.

Niti kome vjerovati.

Niti što se to, dovraga, dogodilo?!

Colleen Hoover: Verity

Ostali naslovi ove autorice:

Vjerovali ili ne, Colleen Hoover inače je autorica ljubavnih priča, a kod nas su, u izdanju Naklade Neptun, objavljene sljedeće:

  • Bez nade
  • Opasna ljubav
  • Priča završava s nama
  • Sve tvoje savršeno
  • 9. studenoga
  • Layla
  • Okoštalo srce

Verity je njezin prvi psihološki triler i veliki odmak od onoga što inače piše. Isprva je taj roman trebao biti samo u elektroničkom izdanju, ali postao je ogroman književni hit i dobio sjajne kritike pa je objavljen i u fizičkom obliku te dosad preveden na petnaestak svjetskih jezika.

Ako Colleen Hoover želite pobliže upoznati, jedan njezin intervju možete pronaći ovdje.

A ako vas zanimaju romani slične jezive, gotičke atmosfere, škicnite recenzije romana Stacey Halls, Familijari i Bridget Collins, Uvez.

Gdje kupiti roman Verity:

Naklada Neptun

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.