Sarah Pekkanen, Greer Hendricks: Skrivene namjere

Nakladnik: Znanje 2021.

Naslovnica knjige Skrivene namjere: © Znanje

Greer Hendricks Sarah Pekkanen Skrivene namjere

Skrivene namjere– Psihološki triler koji se ne propušta

Nakon svjetskog uspjeha koji su postigle romanom Ona između nas, autorice Greer Hendricks i Sarah Pekkanen predstavljaju Skrivene namjere, psihološki triler koji nas tjera da razmislimo o povjerenju u partnerskim vezama, o  pitanjima morala i etike općenito u životu, a poglavito kada donosimo odluke vezane za  one koje volimo.

Opasna je. Čuvaj je se.

Tvoja žena? Želudac mi se uzburkao od mučnine… str. 227.

Jessica Farris prijavljuje se za istraživanje

Skrivene namjere započinju mladom Jessicom Farris, vizažisticom kojoj treba novac. Dodatna zarada  u znanstvenom istraživanju čini se odlična nadopuna njezinom skromnom budžetu. Istraživanje vodi psihijatrica, doktorica Lydia Shields. Jessica ne razmišlja o  tome koja je svrha istraživanja. Na početku je čak uvjerena da je ispitivač muškarac. Jessica, naime,  ne vidi ispitivača. Rješava pitanja vezana za moralne i etičke odluke u svom životu u  posebnoj prostoriji samo s laptopom. Na početku, pitanja su općenite naravi o moralu i etici, no kako istraživanje sve više napreduje i pitanja postanu stvarni zadaci, Jess počinje osjećati da doktorica zna sve o čemu ona razmišlja – i što skriva. Uskoro psihijatrica uspostavlja osobnu vezu s Jessicom i ona  počinje biti svjesna da psihijatrica ima poseban plan s njom, kakav nije imala s drugim ispitanicama u istraživanju.

Opišite trenutak u svom životu kad ste varali. U redu, mislim. Želiš prljavu istinu o mom životu. Doista, mogu dublje kopati. str. 24.

Skrivene namjere- Stvari nisu čiste

Odnos s doktoricom Lydiom Shields postaje zahtjevniji, ali Jessici očajnički treba novac kako bi pomogla svojoj obitelji, majci, ocu koji je pred otkazom te sestri, djevojci s posebnim potrebama. Kako ispitivanje napreduje, Jessica više ne razaznaje što je u njezinu životu stvarno, a što je dio istraživanja. Psihijatrica pred Jessicu postavlja čudne zadatke kojima Jessica ne vidi svrhu. Jedan od zadataka je i naredba da se Jessica približi doktoričinom suprugu Thomasu…

Thomas se sviđa svima koji ga sretnu.

Ali samo je moja povlastica da ga volim. str. 94.

Kako Jessicina paranoja raste, tako ona shvaća da je pijun u rukama lukave manipulatorice, ali izvući se iz svega toga nije jednostavno, pogotovo što doktorica zna većinu stvari iz Jessicina života i može je ucjenjivati. Uhvaćena u mrežu prijevare i ljubomore, Jessica mora upregnuti sve svoje intelektualne snage kako bi nadjačala inteligentnog i vještog protivnika.

Pretpostavka: Thomas je nepopravljivi preljubnik.

Samo je jedan predmet istraživanja: moj muž

Samo je jedna promjenjiva veličina: vi. str. 128.

Greer Hendricks Sarah Pekkanen Skrivene namjere

Dojam o djelu Skrivene namjere

Po mom sudu ovo je izvrstan psihološki triler. Priča je napeta i uznemirujuća, a bavi se pitanjima povjerenja između ljudi koje volimo, kao i spremnosti da otkrijemo neke intimne stvari iz osobnog života nama nepoznatim osobama. Nadalje, knjiga razmatra pitanja vjerovanja prijateljima, bliskim suradnicima i partnerima i problematizira pitanje: Ako nemamo povjerenja u nama bliske ljude, kome ćemo uopće vjerovati? Knjiga također ukazuje na mogućnost manipuliranja povjerljivim podacima i informacijama koje dajemo drugima. Roman je dodatno uznemirujući jer je scenarij itekako moguć u realnom životu. Ispitivanja preko internetskih portala kojima nas traže razne osobne podatke svakodnevna su, i mi gotovo nikad ne znamo kamo idu podaci koji ti ispitivači prikupljaju. Stoga je ova knjiga i upozorenje da ne dajemo lakomisleno privatne podatke nepoznatim osobama. Knjigu Skrivene namjere jako preporučujem svim ljubiteljima napetih psiholoških romana. Čita se u jednom dahu i prava je ljetna poslastica pa je s veseljem uvrštavamo u 10 knjiga koje predlažemo pročitati ovo ljeto.

Je li etično uništiti jednu besprijekornu ženu ako to znači da ćemo imati priliku druge žene zaštititi od budućih nevolja. str. 212.

O autoricama:

Sarah Pekkanen rođena je u New Yorku. Sarina obitelj preselila se u Bethesdu u saveznoj državi Maryland, gdje Sarah, zajedno s koautoricom, piše knjigu pod naslovom “Razne priče i pjesme” i tako započinje njezina uspješna karijera.

Greer Hendricks koautorica je bestselera New York Timesa Ona između nas. Prije nego što je postala romanopisac, provela je više od dva desetljeća kao urednica u Simon & Schuster. Magistrirala je novinarstvo na Sveučilištu Columbia, a njezino se pisanje pojavilo u časopisima The New York Times, Allure i Publisher’s Weekly. Živi na Manhattanu sa suprugom i dvoje djece.

Gdje kupiti:

Znanje

Roman Skrivene namjere uvrstile smo na svoj popis 10 romana za čitanje na godišnjem odmoru. Ako vas zanima koje smo to romane, osim ovog, izdvojile za ljetno čitanje, kliknite ovdje i saznajte! ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.