Karin Fossum: Evino oko

Nakladnik: Edicije Božičević, Zagreb, 2021.

Naslovnica knjige Evino oko: ©Edicije Božičević

Karin Fossum Evino oko

Evino oko-  inspektor Konrad Sejer u akciji

Evino oko prvi je u nizu krimića o inspektoru Konradu Sejeru koju nam donosi norveška spisateljica Karin Fossum. Iako prva, na hrvatskom jeziku objavljena je tek kao treća, nakon Kad vrag drži svijeću, 2015. godine i Tko se vuka boji, 2017. godine. Knjige se mogu čitati zasebno, mada Evino oko predstavlja uvod u lik i djelo inspektora Sajera. No, to ne smeta, knjige možete čitati bilo kojim redom.

Eva pronalazi leš u rijeci

Knjiga Evino oko započinje kada mlada slikarica Eva  Magnus u šetnji s kćerkom Emmom ugleda plutajuće tijelo muškarca uz rijeku. Eva napušta mjesto događaja, uznemirena, odvlači kćerku i praveći se da zove policiju napušta šetalište, ne želeći se uplesti kao svjedok događaja.

Inspektor Sajer koji vodi slučaj već zna identitet utopljenika. To je Egil Einarsson, nestao prije šest mjeseci. Egil je ubijen na okrutan način i bačen u rijeku.

 Tko je Eva Magnus?

Eva je mlada slikarica rastavljena od supruga.  S kćeri Emmom živi u mirnom gradiću u Norveškoj. Emma vikendima viđa oca koji ima novu ženu. Naizgled je sve ok, ali Eva teško prodaje slike i jedva sklapa kraj s krajem. Novca joj uvijek ponestaje. Još uz to,  brine o starom ocu. Eva osjeća da joj život prolazi, a njezini snovi ostaju neostvareni. Sanja o maloj  galeriji koja će biti uz rijeku. Kad se u njezin život vraća prijateljica iz školskih dana, Maja, one obnavljaju staro prijateljstvo. Evi se čini da se stvari konačno  pokreću, a i novac bi mogao doći…

Agresija je strah, rekla je Eva iznenada. Agresija je zapravo obrana, uvijek, na ovaj ili onaj način. Čovjek se mora zaštititi, svoje tijelo, svoj razum, svoju čast. Str. 235.

Tko je inspektor Sejer?

Inspektor Sejer ozbiljan je istražitelj vrlo razvijene intuicije, koji ne stvara zaključke naprečac, već povezuje stvari i događaje oslanjajući se više na psihološke profile osumnjičenika, a manje na forenzičke dokaze. I nakon proteka vremena razmišlja o ubijenim osobama ne zatvarajući njihove dosjee, bez obzira što istraga tapka u mraku. Za razliku od uobičajenih detektiva u kriminalističkoj literaturi, gdje su inspektori skloni nasilju, grubosti, alkoholu ili drugim porocima, inspektor Sejer izuzetno je smiren, pristojan lik i baš zbog toga bio mi je vjerodostojan.

Inspektor Sajer povezuje slučajeve

Nakon pronalaska muškarca po imenu Egil Einarson policija se vrti u krugu. Tragova nema. Inspektora Sejera kopka činjenica da je nekoliko dana prije Egilova nestanka ubijena mlada žena i njezino ubojstvo nikad nije razriješeno. Inspektor traži poveznicu između ta dva slučaja.

Evino oko-  introspektivni svijet Eve Magnus

Svatko od nas ima neke svoje unutrašnje svjetove koji nas hrane, pune i nadahnjuju u trenucima krize. To je za Evu slikarstvo. Ali to nije dovoljno. Slikarstvo nije posao od kojeg se može živjeti. Eva slika crno-bijele slike koje upućuju na njezin nemir, ranjivost i tjeskobu. Suočena sa surovim životom, Eva razmišlja o dodatnim izvorima prihoda. Prijateljica Maja daje joj ideju o kojoj Eva razmišlja jer je na rubu..

karin Fossum Evino oko

Lik i djelo ubojice

Postoji neki prag koji prijeđu, rekao je otac zamišljeno. Pitam se od čega se sastoji, što podrazumijeva. Zašto ga neki prijeđu, a drugi nikad ne bi o tome mogli ni sanjati. str. 234.

Kako i zašto uopće netko postane ubojica? Koji je to okidač koji „normalnog“ čovjeka može navesti na takav čin? Karin Fossum dala je jako dobru analizu glavnog lika koji nije po prirodi ubojica, to je osoba koja razmišlja, dvoji se, strahuje, premišlja se masu puta i na kraju se odlučuje za taj čin u ime pravednosti.

Dojam o knjizi Evino oko:

Knjiga je laganijeg ritma, u naravi krimić, ali nije pisan u maniri običnog krimića. Autorica koristi puno introspekcije, previranja i razmišljanja kako kod glavnog lika Eve, tako i kod inspektora Sejera koji istražuje zločine. Sam roman daje jasan uvid u čin umorstva i njegove razarajuće posljedice. Analiza zločina i pitanje ima li za umorstvo opravdanja, moralnih, pravnih ili čovječnih, dosta zaokupljaju autoricu i podastire nam u knjizi natruhe utjecaja ruskih klasika (mene je podsjetila na Zločin i kaznu, ponajviše zbog teza uzrok-posljedica -kazna, iako zapravo nema veze s tim romanom). Evino oko prenosi poruku koju Fossum šalje u svim svojim djelima: čak i kad se slučaj razriješi, pobjednika nema, svi su gubitnici. Jako dobar i kvalitetan psihološki uvid u svijet svih likova glavna je vrijednost pisanja Karin Fossum.

O autorici

Karin Fossum jedna je od najcjenjenijih svjetskih autorica krimića. Njezina serija romana o inspektoru Konradu Sejeru osvojila je niz prestižnih nagrada, a šest knjiga iz serije doživjelo je ekranizaciju. Osim što su vješto napisani krimići, njezina su djela i suptilni psihološki romani. Za knjigu Kad vrag drži svijeću osvojila je Gumshoe nagradu za najbolji europski krimić 2006.godine. Njezina su djela prevedena na tridesetak jezika.

Gdje kupiti:

Ljevak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.