Winifred Watson: Veliki dan gospođice Pettigrew

Nakladnik: Sonatina, 2020.

Naslovnica romana Veliki dan gospođice Pettigrew: ©Sonatina

Winifred Watson: Veliki dan gospođice Pettigrew

Veliki dan gospođice Pettigrew

Gospođica Pettigrew opet je ostala bez posla. Ona je guvernanta i to, prema vlastitom priznanju, ne baš jako dobra.

U gomilu se umiješa i gospođica Pettigrew – sredovječna i pomalo uglata dama, srednje visine, mršava zbog manjka dobre hrane, sa sramežljivim i poraženim izrazom lica i vidljivo prestravljenim očima, kad bi ih itko želio gledati. Ali na cijelom svijetu nije bilo ni jednog prijatelja ni rođaka koji bi znao ili mario je li gospođica Pettigrew živa ili mrtva.

str. 6.

Dolazi u zavod za zapošljavanje gdje je zabunom šalju na adresu gospođice LaFosse.

I ta se zabuna pretvara u najsretniji trenutak života i veliki, ma najveći dan u životu gospođice Pettigrew. Upoznaje luckastu, prekrasnu, predivnu gospođicu LaFosse, glumicu i pjevačicu u noćnom klubu Grimizni paun! Noćnom klubu! I ne samo to, viđa se istodobno s tri različita muškarca! Tri muškarca! Sablazni gospođice Pettigrew nema kraja!

Ali, kad iz moguće nevolje izvlači lakomislenu gospođicu LaFosse, njih dvije istoga trena postaju najbolje prijateljice!

Ali iza zabrinutosti, gospođica Pettigrew je s blagom krivnjom osjećala najčudesnije i najushićenije uzbuđenje koje je ikada doživjela. „Ovo je Život“, mislila je. „Još nikad nisam živjela.“

str. 17.

I dok gospođica Pettigrew, nerado ali ipak, skriva pravi razlog svog dolaska, uvučena je u vrtlog nečega što nikad nije iskusila – uljepšavanja, avantura, očijukanja. Uvučena je u vrtlog života!

U čistu i nepatvorenu sreću!

Gospođica Pettigrew prvi put u životu – živi!

A gospođica LaFosse prvi put u životu ima nešto nalik na majku – i to majku koja će joj itekako očitati bukvicu kad to bude potrebno!

Dvije različite žene, jedna čudesna priča.

Ako ćete ikad pročitati neku knjigu prema mojoj preporuci – neka to bude Veliki dan gospođice Pettigrew!

Winifred Watson: Veliki dan gospođice Pettigrew

Veliki dan gospođice Pettigrew- opet

Gospođica Guinevere Pettigrew glavni je lik ove lepršave, neodoljive priče. Četrdesetogodišnja usidjelica, pastorova kći, po manirima prava uštogljena, kreposna dama, tanke sive kose, nezdravog tena (od slabe prehrane), u ružnom blatnjavo smeđem kaputu, preplašena i slaba.

Ili?

Gospođica Pettigrew razrogači oči. Misli joj se uskovitlaju. Od duševnog preokreta zavrti joj se u glavi. Da, zašto? Nikada u svim tim godinama nije osjetila opako uzbuđenje pudranja nosa. Druge su doživjele tu radost. Ali ona ne. Samo zato što nije imala hrabrosti. Samo zato što nikad nije mislila svojom glavom. Puder je put u prokletstvo, grmio je njezin otac pastor. Ruž je prvi korak prema propasti, šaptala je njezina majka. Rumenilo je znak bludnice, rikao je otac. Maskara nije za damu, mrmljala je majka…!

str. 95.

Kad od nevolje treba spasiti gospođicu LaFosse, u koju se odmah zaljubila, gospođica Pettigrew postaje suprotnost onome tko je vjerovala da jest – postaje hrabra, odvažna, lukava. Mijenja nam se naočigled!

Mlada vrckasta gospođica LaFosse prihvaća Guinevere kao sebi ravnu, kao da ih ne dijele godine, stalež i ljepota. I ne samo to! Svi prijatelji gospođice LaFosse primaju je u svoje društvo! Uče ju kako se našminkati, kako flertovati, kako biti sretan.

Veliki dan gospođice LaFosse

I gospođica Delysia LaFosse mnogo će toga naučiti unutar samo jednoga dana! Kada joj iz kreveta izlazi jedan muškarac, na vrata kuca drugi, a mora na večeru s trećim – spašava je nitko drugi nego naša gospođica Pettigrew!

Unatoč svojim malim manama, gospođica LaFosse divna je djevojka! Ne samo da je prelijepa, nego ima i veliko, dobro srce. Svi je vole, gotovo obožavaju, baš zato jer u njoj nema ni grama pokvarenosti!

-Ona ti ne želi ukrasti momke. Mislim, nemam ništa protiv očijukanja. Žena ne bi bila čovjek da ne očijuka… A ona ih ne želi krišom otjerati od tebe. Kad te nema, ona govori lijepo o tebi.

str. 101.

Najveći su joj problem muškarci – teško se odlučiti samo za jednoga, kada zadrhti čim pomisli na njih i njihove poljupce.

I u tom će joj pomoći gospođica Pettigrew! Za sredovječnu usidjelicu čini se da ima prilično dobar uvid i ljubav i ostale muško-ženske odnose!

-Kakav dan! – reče gospođica LaFosse. – Sve je pošlo po zlu i sve je pošlo po dobru. Ali ne usuđujem se ni zamisliti što bi se dogodilo da ti nisi došla.

str. 293.

Ovaj roman je sve!

Ne postoje riječi kojima bih vam dovoljno žarko preporučila ovaj roman!

Toliko je simpatičan, šašav, a ozbiljan, duhovit i nježan u isto vrijeme!

Kad sam otvorila prvu stranicu, nisam znala što očekivati, no od prve rečenice, priča vas uvlači u sebe! U gospođicu Pettigrew zaljubit ćete se odmah!

Žena je toliko uplašena i samokritična na početku, ali kako stranice idu (čitaju se same od sebe, majke mi!), tako ona postaje sve življa, hrabrija, duhovitija! Cvate nam pred očima!

Njen britki jezik, koji ju je u dotad tmurnom životu samo uvaljivao u nevolje, u blještavom, iskričavom životu gospođice LaFosse čini je posebnom, zanimljivom, omiljenom i tako strahovito zabavnom!

-Moram reći da ste u izvrsnoj formi za svoje godine – reče Joe iskreno. – … Kako vam to polazi za rukom?

„Oskudna hrana i stalna nervoza“, pomisli gospođica Pettigrew. Ali večeras je Pepeljuga i ne želi razmišljati o svojoj ofucanoj prošlosti.

-O! – reče gospođica Pettigrew nehajno. – Ništa posebno, uvjeravam vas. To je prirodno.

str. 243.-244.
Winifred Watson: Veliki dan gospođice Pettigrew

Priznajem, pribojavala sam se kraja… Ipak, roman se zove Veliki DAN gospođice Pettigrew.

No, ako smijem malo spoilati radnju – nemajte straha!

Nešto ovako dobro pročitat ćete sad i tko zna kad opet!

I pazite ovo:

Gospođica Pettigrew uzbuđeno je sjedila. Jedan je muškarac odlučio preskočiti ples kako bi se družio s njom. I to vrlo pristao muškarac! … Sam je to odlučio. Možda iz čiste uljudnosti, ali svejedno je to lijepa gesta. Lice joj je sjalo od zahvalnosti.

str. 242.

Hoće li dotad neugledna, a od danas otmjena gospođica Pettigrew pronaći ljubav? I to u svojim godinama? ?

Hoće li pronaći ono što cijeli dan traži – posao?

Hoće li veliki dan gospođice Pettigrew završiti u ponoć?

Pročitate ovo divno štivo, nećete požaliti!

Mislim da je ovo roman koji kupujem kad sljedeći put provirim u knjižaru.

Eto, toliko je savršen!

Ostali naslovi ove autorice:

Vjerovali ili ne, Winifred Watson nije suvremena autorica. Rođena je 1906. godine, a Veliki dan gospođice Pettigrew objavljen je  prvi put 1938. godine i odmah je postao hit! Mi ga ponovo čitamo danas, kada je ovo čudesno djelo iznova poharalo top-liste.

A iako je Winifred Watson za života napisala šest romana, Veliki dan gospođice Pettigrew jedini je u nas preveden.

A sada, ono što me ODUŠEVILO!

Ima i film!!! Jedva čekam pogledati ga! Gospođicu Pettigrew glumi dobitnica nagrade Oscar, Frances McDormand i divna je!

Šašavu gospođicu LaFosse utjelovila je Amy Adams.

Gdje kupiti roman Veliki dan gospođice Pettigrew:

web shop Znanje

Roman Veliki dan gospođice Pettigrew uvrstile smo na svoj popis 10 romana za čitanje na godišnjem odmoru. Ako vas zanima koje smo to romane, osim ovog, izdvojile za ljetno čitanje, kliknite ovdje i saznajte! ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.