Rachel Caine: Rijeka

Nakladnik: 24 sata, 2020.

Naslovnica romana Rijeka: ©24 sata

Rachel Caine: Rijeka

Uvod u roman Rijeka

Gwen Proctor, bivša žena serijskog ubojice Melvina Royala, još uvijek se skriva u kući na Stillhause Lakeu. Iako se nakon proteklih događaja (opisanih u romanu Potok) lakše diše, Gwen i njezina djeca Lanny i Connor još uvijek su na meti internetskih trolova i zlostavljača koji im prijete silovanjima, mučenjima, ubojstvom – svim najgorim gadarijama kojih se ljudski mozak može domisliti. Koliko se god Gwen trudila pokazati i dokazati da nije znala kakvo je čudovište bio njezin suprug i kako nije znala što se događa iza zidova njihove garaže, gotovo nitko joj ne vjeruje. U tom joj ne pomažu ni mediji, koji informacije prenose s ciljem da budu čitane, a ne točne.

Mjesecima se to već proteže u vijestima. Odbjegli serijski ubojica oteo bivšu! Pucnjava u ubojičinoj kući. Uvijek je to napisano s namjerom da se postigne krajnje jeziv učinak, uz tek usputno spominjanje da sam bila uhićena kao njegova suučesnica.

Katkada se sjete spomenuti da sam oslobođena. Ali uglavnom radije zaborave na tu pojedinost.

str. 7.

Gwen pokušava stvoriti novi, sigurniji život za sebe i svoju djecu, a u tom joj pomaže njezin partner Sam. Sam je brat jedne od Melvinovih žrtvi i isprva jedan od internetskih zlostavljača. Jedan od onih koji je odlučio Gwen uloviti i osvetiti joj se. No, nakon što se upoznaju, zaljubljuju se i Sam je sada svim srcem uz Gwen i njezinu djecu.

Rijeka

Jednom Gwen prima tajanstveni poziv žene koja je moli da joj pomogne. Ta žena, Marlene, zove iz zabitog gradića Wolfhuntera i moli Gwen da dođe k njoj. Gwen odbija, brinući se za sigurnost svoje obitelji. No, nakon što je Marlene ubijena, a za to optužena i uhićena njezina petnaestogodišnja kći Vera, Gwen, Sam i djeca kreću put Wolfhuntera, koji se nalazi bogu iza nogu.

Dok napuštamo Stillhause Lake, osjećam olakšanje, ali s trunkom grizodušja. Kao da bježim od svojih problema, kao da ih odbacujem i odlazim u nepoznato, onako kako sam to već prije činila. Ali taj je osjećaj lažan. Bijeg je uvijek bio privremen. Problemi su me uvijek sustizali.

Ipak, podsjećam se, ne činim ja to zbog sebe.

Ovaj put ne.

str. 120./121.

Putujući, s interneta saznaju da u tom gradiću nešto nije kako treba. U kratkom su vremenu nestale čak tri mlade žene.

Gwen dolazi u zatvor razgovarati s mladom Verom, ali osjećaj jeze koji u njoj budi ovaj gradić nikako ne jenjava.

Ovaj gradić nije dobro mjesto. Nikada nije ni bio. Moj savjet je… ne zadržavajte se ovdje. … Ovaj gradić je truo.

str. 196.

Je li Vera doista ubila svoju majku?

Što je to Marlene saznala što ju je koštalo života?

Zašto se čini da policija želi zatvoriti slučaj čim prije?

Hoće li internetski zlostavljači opet pronaći Gwen i njezinu obitelj?

I kako su sa svime time povezane tri nestale žene?

Dok se Gwen i Sam bore saznati istinu, bore se i sa svojim tajnama i lažima.

Hoće li njihova veza opstati unatoč svemu?

Istina postaje sve kompliciranija, a vremena je sve manje.

Kakvu to strašnu tajnu skriva Wolfhunter?

Rachel Caine: Rijeka

O romanu Rijeka

Roman Rijeka pripovijedaju svi članovi obitelji – Sam, Lanny, Connor i sama Gwen. Najčešći glas koji čujemo je, naravno, Gwen. Ona je borac, žena koju su suprugovi zločini obilježili do kraja života. Kolika god je glupačica i slabić bila prije, dok mu je vjerovala i bojala ga se, toliko je sada snažna, hrabra i, gotovo uvijek, korak ispred svih onih koji mogu nauditi njenim voljenima.

Promatram se u zrcalu. Na čelu su mi urezane blage bore, baš kao i u kutovima kapaka. Pogled je odsutan i zaprepašten, a oči crvene. Izgledam poput osobe koja je vidjela i preživjela pakao.

str. 243.

Da je Gwen sama, tko zna bi li se i predala svojim mrziteljima pa neka od nje čine što hoće. No, ona ima svoju obožavanu djecu i neće dopustiti da im se išta loše dogodi i da im itko naudi. Naravno, ona su već obilježena zlodjelima svoga oca i traumama koje s tim dolaze no, dolaskom Sama u njihove živote, čini se da sve ipak ide na bolje.

Glasove Sama i djece čujemo onda kada nam imaju reći nešto što Gwen ne zna ili što se događa u njezinoj odsutnosti. Ovakav način pripovijedanja romanu daje dinamiku i nikad nam nije dosadno.

Osim toga, u priči se isprepliće nekoliko slučajeva – zločina. Isprva ni sami nismo sigurni što se događa i zašto je baš sve opisano važno, ali kad napokon shvatimo, bjesomučno ćemo okretati stranice dok ne otkrijemo i najmanji trag. Dok ne riješimo svaki od mnoštva zločina koji pletu mrežu Rijeke.

Veoma sam uživala u čitanju novih Gweninih avantura. Pročitala sam i prethodne romane iz serije i nijedan me nije razočarao. Svi su puni zapleta, naglih preokreta, tajni, izdaja i laži. Brzo se čitaju, jasni su, a likovi imaju i mane i vrline i lako ih je voljeti (ili mrziti).

Ostali naslovi ove autorice:

Rachel Caine autorica je brojnih romana, među kojima su i serijali za mlade Morganville Vampires i The Great Library. Čitatelji su je na ovim prostorima upoznali serijalom o Gwen Proctor, ženi serijskog ubojice koja pokušava sačuvati živote sebi i svojoj djeci.

Iz tog serijala, do sad su prevedena prva tri dijela:

  • Jezero
  • Potok
  • Rijeka

Svi su ovi romani povezani i doista savjetujem čitanje po redu.

Uskoro nam dolaze i četvrti dio Bitter Falls (pretpostavljam da će kod nas naslov biti Slapovi) i Hartbreak Bay (pretpostavljam, kod nas, Zaljev).

Veselim se novim nastavcima serijala o Gwen Proctor jer sam doista uživala čitajući prva tri dijela, upoznajući njezin lik, borbeni karakter i strašnu prošlost koja ju prati u stopu.

Rachel Caine: Rijeka

Gdje kupiti:

Web shop Stilus-knjiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.