C.J.Sansom: Pobuna

Nakladnik: Znanje, Zagreb 2020.

Naslovnica romana Pobuna: ©Znanje

Pašnjaci za ovce i veliki parkovi progutali su cijela sela i gradove, a sve zbog užitka i profita bogataša… str. 345.

C.J.Sanson Pobuna

Povijesna pozornica u romanu Pobuna

Početak romana Pobuna je 1549. godina, vrijeme previranja između engleskih i škotskih pokrajina. Nakon kralja Henrika, zemljom vlada namjesnik Somerset. On kreće u rat protiv škotskih protestanata koji zauzimaju utvrde na sjeveru zemlje. Somerset vlada u ime Henrikove djece, lady Mary i lady Elisabeth te maloljetnog Edvarda, nasljednika trona. Starija Mary uživa namjesnikovu naklonost za razliku od Elisabeth, koja je u nemilosti jer se protiv kraljeve volje udala za izdajnika Thomasa Seymoura, koji je smaknut.

Pobuna u sjeni ubojstva u kraljevskom dvoru

Roman Pobuna započinje dolaskom na Elisabethino imanje odvjetnika Matthewa Shardlakea i njegovog  pomoćnika Nicholasa, koji mu radi kao tajnik. Odvjetnik je pozvan u povjerljivoj stvari, da istraži ubojstvo koje se dogodilo među članovima obitelji Boleyn, rođacima lady Elisabeth. Naime, Edith Boleyn, koja je Elisabeth svojedobno molila za pomoć, ubijena je, a za ubojstvo optužen njezin muž John Boylen. Stvar je komplicirana jer je Edith prije deset godina napustila muža i sinove blizance Geralda i Barnabasa, i nestala bez traga. Nakon nekoliko godina, Edith je proglašena mrtvom, a John Boylen oženio je ženu iz naroda, Issabelu Heath.

John Boylen uhićen je na osnovu čvrstih dokaza i čeka ga suđenje. Tvrdi da su mu dokazi podmetnuti. Matthew je unajmljen da istraži okolnosti ovog zločina. Nažalost, dokazi idu u prilog tvrdnji tužitelja i John biva proglašen krivim. Čeka ga sigurna smrt. Tada, Matthew ulaže molbu za pomilovanje u ime lady Elisabeth i smaknuće je na neko vrijeme odgođeno.

Viši odvjetniče…kad sam se počeo baviti pravom, donio sam dvije važne odluke- da se neću dati ucjenjivati i da nikad neću primiti mito. str 352.

C.J.SansomPobuna

Pobuna kao uvod u ratni sukob

Sve se to događa u sjeni ratnog sukoba na sjeveru Engleske. Pobunjenici, od kojih su većina seljaci i kmetovi, nezadovoljni su vladavinom namjesnika i zemljoposjednika, velikim crkvenim porezima i ubiranjem danka od seljaka. Pobuna se nezaustavljivo širi. Matthewu, u cilju da oslobodi Johna Boleyna, pomaže prijatelj iz mladosti Barak, bogalj bez jedne ruke, ali srčan i okretan čovjek. Međutim, kako povijesne okolnosti mijenjaju strane, Matthew i Barak nađu se na suprotstavljenim stranama…

Dojam o knjizi Pobuna:

Ako volite povijesne romane, dvorske intrige i spletke, a pritom vam ne smeta opsežnost knjige (ova je na čak 812 stranica), onda je ovo prava knjiga za vas. Roman je inspiriran povijesnim događajima, a naročito se referira na Kettov ustanak koji opisuje ustanke pobunjenika u razdoblju od stotinjak godina (1549.-1644.), kada seljaci i slobodni građani, koji su nekad bili kmetovi, počinju stremiti boljem položaju u društvu i stvaranju pravednijeg društva. Ustanak je ugušen, Kett smaknut, a novi radikalni pokreti kreću u Engleskoj stoljeće kasnije, tijekom engleskog građanskog rata. U sjeni ovih povijesnih događaja, zbiva se priča o lady Elisabeth i ubojstvu koje pokušava riješiti odvjetnik Matthew.

Mene je knjiga prilično umorila, upravo zbog opsežnosti i mnoštva likova čije podrijetlo i ulogu u zaraćenim stranama morate pratiti. Uz to, knjiga opisuje povijesne događaje o kojima malo znamo pa smo stalno involvirani u povijesni okvir, što samo po sebi nije loše, ali skreće pozornost s glavne radnje o istrazi ubojstva. Ako je usporedim s nekim drugim autorima, npr. s našom Zagorkom, svakako bih dala prednost našoj spisateljici. Ipak, autor je dobar pripovjedač koji detaljno opisuje događaje i likove pa je svima nama koji nismo poznavali ovaj dio engleske povijesti, jasnija povijesna pozornica koja je bila poprište ovog opsežnog romana.

O piscu:

C. J. Sansom suvremeni je engleski pisac povijesnih trilera. Diplomirao je i doktorirao povijest na Sveučilištu u Birminghamu. Njegovi romani stekli su svjetsku popularnost, posebice serijal o grbavom odvjetniku Matthewu Shardlakeu čije se intrige i zapleti odigravaju za vrijeme dinastije Tudor. Prethodni naslovi iz serijala su: Raskol, Crna vatra, Kraljevska krv, Otkrivenje, Čarobna kost i Tužaljka grešnika.

C.J.Sansom Pobuna

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.