Dean Koontz: Oči tame

Nakladnik: Fokus kumunikacije

Naslovnica knjige Oči tame: © Fokus, Zagreb 2020.

Dean Koontz oči tame

Roman koji je predvidio Covid 19 ? Senzacionalizam ili jeziva slučajnost?

Oči tame autora Deana Koontza prije svega je znanstvena fantastika i tako ga treba čitati. Roman spada u domenu fikcije i kriminalističkog romana. Postoje nagađanja da je ovaj roman predvidio koronavirus. No, je li to zaista tako?

Dean Koontz u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je šokantna slučajnost, ali tu svaka sličnost prestaje.
Ako bi pokušali povući paralelu, virus Wuhan-400 razvijen je kao biooružje izvan samog grada s ciljem uništenja ljudi (neprijatelja). Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, odnosno svi koji se zaraze njime umiru. Covid 19, s druge strane ima stopu smrtnosti manju od 2 posto.
Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, dok ono kod Covida traje između dva i 14 dana.

Radnja romana Oči tame

Mlada koreografkinja Tina Evans prije godinu dana izgubila je sina Dannyja u nikad razjašnjenoj nesreći na kampiranju u planinama. Danny i još desetak djece prevođeno iskusnim instruktorima pogibaju, a njihova tijela su uništena do neprepoznatljivosti. Godinu dana poslije, Tina odjednom započne primati uznemirujuće poruke koje daju naslutiti da je Danny možda živ. U kući u kojoj živi počinju se zbivati čudne i neobjašnjive pojave. Atmosfera odjednom postaje hladna, temperatura pada, zaleđuju se stakla, a na ploči u Dannyjevoj sobi pojavljuje se poruka „Nisam mrtav“. Tina na prvu misli da ludi, ali nakon što joj nije dozvoljena ekshumacija Dannyjevog tijela, shvaća da je Danny možda živ i da joj se obraća putem telekineze. Tina i njezin prijatelj, sposobni odvjetnik, nekad specijalac Elliot Stryker, kreću na neizvjesno putovanje od Las Vegasa do ledenih stijena Sierra Nevade kako bi saznali je li Danny doista umro ili je još uvijek živ. Tinina potraga prerasta u dramatično putovanje koje otkriva ozbiljnu prijetnju za čitavo  čovječanstvo.

„Te proklete oči“, komentirao je Zachariah.

„Prodorne su, je l’ da?“

„Kako nas gleda…nekad se naježim od toga. Ima nečeg jezivog u njegovim očima.“

„Ima nešto u tim očima što se ne može opisati riječima.“ str. 221.

Dean Koontz oči tame

Dojam o romanu

Iako najavljen kao horor, meni ovaj roman nije djelovao zastrašujuće. Osim ponekih nadnaravnih elemenata i mjestimično dobro opisane atmosfere nelagode, nisam doživjela roman ni kao težak, ni mističan, ni zastrašujući. Štoviše u nekim dijelovima mi je prilično naivan (npr. ubojice imaju napisana pitanja na papiru koja trebaju pitati žrtvu, ili Tina i Elliot se bez većih problema probijaju u super čuvani objekt za koji čak ni CIA ne zna da postoji). Roman koji počinje kao obiteljska drama (sin pogiba, neozbiljan suprug napušta obitelj), postepeno se razvija u triler s elementima fikcije. Roman je izvorno pisan prilično davno (1981.), što se vidi po načinu i stilu pisanja koji je sličan kriminalističkim filmovima snimanima u to doba. Mene osobno roman nije oduševio. Pretpostavljam da su moja očekivanja s obzirom na bombastične najave bila prevelika. Roman smatram osrednjim i pitkim štivom s ozbiljnim upozorenjem za cijelo čovječanstvo. Da su situacije proboja virusa među ljude itekako moguće, uvjerili smo se  prateći današnja zbivanja  oko pandemije virusa Covid 19. Pročitajte, ali ne očekujte previše!

O autoru

Dean Ray Koontz (rođen 9. srpnja 1945.) američki je autor. Njegovi romani po naravi su trileri, ali često uključuju elemente horora, fantazije, znanstvene fantastike, misterije i satire. Mnoge su se njegove knjige pojavile na prvom mjestu na popisu najprodavanijeg  časopisa The New York Times.  Koontz je ranije u svojoj karijeri pisao pod brojnim pseudonimima uključujući David Axton, Deanna Dwyer, K.R. Dwyer, Leigh Nichols i Brian Coffey. Objavio je preko 105 romana i niz novela i zbirki kratkih priča, a prodao je preko 450 milijuna primjeraka svog djela. Kod nas su prevedena najpoznatija Kootzova djela, uz već spomenutu Oči tame, Čudni Thomas, Jedini preživjeli, iskoristi noć, Lice, Čuvari

Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.