Jørn Lier Horst i Thomas Enger: Odbrojavanje

Nakladnik: Znanje, Zagreb 2020.

Naslovnica knjige Odbrojavanje: ©Znanje 2020.

Horst-Enger Odbrojavanje

Serijski ubojica ubija i broji žrtve u romanu Odbrojavanje. Izgleda da ih ima deset.


Dva skandinavska autora udružila su se i napisala zanimljiv kriminalistički roman nakon što su samostalnim romanima bili dugo na vodećim pozicijama po broju prodanih bestselera u Švedskoj i Norveškoj. Kako je spisateljski tim zanimljiv (iskustvo u policijskom sustavu – Horst i Engerovo istraživačko novinarstvo),tako i roman Odbrojavanje nudi zanimljivo partnerstvo istražitelja: iskusan policajac u liku inspektora Alexandera Blixa i mlada celebrity novinarka Emma Ramm.

Alex Blix i Emma


U romanu Odbrojavanje pratimo rad istražitelja Alexa i novinarke Emme. Njih veže strahovita trauma vezana za najranije Emmino odrastanje, kada je Alex kao policijski inspektor intervenirao zbog obiteljskog nasilja u domu Emminih roditelja, koje je završilo na najgori mogući način s groznim posljedicama. Emma je potom odrastala kod bake i djeda i stasala u znatiželjnu mladu novinarku koja je uglavnom pratila život javnih osoba. Za to vrijeme, Alex je nastavio raditi u policiji kao inspektor, preskočen bez razloga na ljestvici napredovanja. Nakon što je nestala poznata sportašica Sonja Nordstrøm, njihovi se putevi ukrštavaju.

Početak romana Odbrojavanje


Nestanak jedne od najpoznatijih norveških atletičarki koja je nedavno izdala memoarsku knjigu nepoznanica je za cijeli medijski prostor. Emma, koja se bavi odnosima s javnošću poznatih osoba, nakon posjeta Sonjinom domu pronalazi poruku koja upućuje da je Sonja oteta, moguće i ubijena i da je ovo tek početak igre koju je zamislio jedan izopačen um. Emma se tada povezuje s Alexom i kako raste broj žrtava, njihova suradnja postaje sve tješnja.

Žrtve se nižu

Uskoro policija proslijeđuje vijest o o ubojstvu poznatog nogometaša, a zatim i pastora, te naposljetku poznatog radijskog voditelja. Sada je svima jasno da iza svega stoji serijski ubojica koji vrlo inteligentno vuče konce. Zašto su za žrtve izabrane baš slavne osobe? Ima li više ubojica ili se radi samo o jednom psihopatskom ubojici? Alex shvaća da policija ne može sama riješiti zločine i uključuje novinarsku javnost predvođenu Emmom tražeći pomoć. Uključivanje novinara nije baš s prihvaćanjem odjeknulo u policiji, pogotovo kod Alexovog šefa, njegovog nekadašnjeg partnera.

„Od samog početka imam osjećaj da s ovim što se događa netko upravlja. Netko odlučuje kad će nam se točno otkriti pojedini dijelovi slagalice“, nastavio je.“ Bez obzira na to je li riječ o mobitelu, truplu, pjesmi ili crtežu- netko sve to u potpunosti kontrolira“. str. 237.

Horst-Enger Odbrojavanje

Rasplet


Kako se broj žrtava povećava, Blix i Emma sve su bliže rješenju zločina. U jednom trenutku ubojica dolazi u veliku blizinu Blixove kćerke Iselin koja sudjeluje u reality showu Dostojan pobjednik. Blix konačno povezuje sve dijelove slagalice…

Dojam o knjizi


Knjiga je zanimljiva, autori su napravili odličan posao. Ovo je još jedan od solidnih skandinavskih krimića na koje smo navikli. Moj osobni problem je taj što sam, valjda, pročitala previše krimića pa tražim nešto stvarno originalno da me oduševi. Ovaj me roman nije potakao da o njemu duže razmišljam, ali dobar tim istražitelja koji imaju svoju intimnu priču izvukao je cijelu knjigu. Knjiga je napeta, ima dosta prevrata u sadržaju i brzo se čita, a ubojica je otkriven tek na samom kraju.

O autorima

Jørn Lier Horst (rođ. 1970.) i Thomas Enger (rođ. 1973.) međunarodno su najprodavaniji norveški autori serijala William Wisting i Henning Juul.
Jørn Lier Horst uzdigao se do književne slave sa svojim međunarodnim bestselerom o Williamu Wistingu. Horst, bivši istražitelj norveške policije, svoja djela prenosi neusporedivim realizmom i napetošću. Do danas je Horst napisao dvije krimi-fikcije za odrasle i dvije krimi-fikcije za mlađe čitatelje.
Thomas Enger autor je međunarodno cijenjenog bestselera serije Henning Juul. Osim što piše fantastiku i za odrasle i za mlade, Enger radi i kao skladatelj glazbe.


Gdje kupiti:

Znanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.