Elena Armas: Ljubavna obmana u Španjolskoj

Nakladnik: Znanje, 2022.

Naslovnica romana Ljubavna obmana u Španjolskoj: ©Znanje

Prevela: Hana Klak Ustolin

U ljubavi i ratu sve je dopušteno.
I jest tako, valjda. Ono što nisam uspijevala shvatiti je kako se to primjenjuje kada je ljubav lažna, a protivnici nemaju drugog izbora nego udružiti snage? (str. 260.)

Elena Armas: Ljubavna obmana u Španjolskoj

Ljubavna obmana u Španjolskoj

Catalina Lina Martín vatrena je Španjolka koja živi i radi daleko od domovine, u New Yorku. I uvalila se u veliku nevolju. Sestra joj se udaje, ona je kuma. I sve bi to bilo super da kum nije njezin sretno zaručen bivši dečko Daniel, s kojim je prekinula u ružnim, zasad nama čitateljima nejasnim okolnostima. Problemi su nastali kada je majci, da je smiri i skine s telefonske linije, slagala da se s nekim viđa… I da će ga – o, Bože – dovesti kao pratnju na vjenčanje u Španjolsku.

…pod A, ja sam mladenkina sestra i kuma. Pod B, moj bivši, Daniel, mladoženjin je brat i kum. A jučer sam saznala da je sretno zaručen. Pod C … soliram otprilike šest godina. … I pod D, tu je moja laž. (str. 14.)

Dok pokušava naći nekoga tko bi joj odglumio dečka, za taj se nezahvalni zadatak javlja ni manje ni više nego njen prezgodni kolega Aaron Blackford, koji je, usput budi rečeno, i Linin zakleti neprijatelj. Zašto, saznat ćemo malo kasnije.

Mi nismo bili prijatelji. Jedva smo se podnosili, Aaron Blackford i ja. Bili smo pakosni jedno prema drugom, isticali pogreške onog drugog, kritizirali različite načine rada, razmišljanja i života. Osuđivali smo naše različitosti. (str. 11.)

Dok čitamo, odmah nam je jasno da Aaron nije negativac kakvim ga Lina vidi, ali poprilično ćemo se načekati dok i ona to shvati. Zasad, njoj ne pada na pamet povesti omraženog kolegu za pratnju, no uskoro nema izlaza.

Zatim je progovorio: „Jesmo li se dogovorili?“
Jesmo li doista izgubili razum?
Gledali smo se u tišini, a usne su mi se poigravale odgovorom, mičući se bez tona. Tada sam izgovorila: „Dobro.“ Velika je šansa da smo izgubili razum, da. „Dogovoreno.“
(str. 91.)

Preko volje, Lina prihvaća Aaronovu pomoć i oni lete u uzavrelu Španjolsku.

Elena Armas: Ljubavna obmana u Španjolskoj

Ah, te predrasude

Ljudi moji, kad sam u ruke uzela roman Ljubavna obmana u Španjolskoj, prva mi je pomisao bila – zašto itko piše 450 stranica dug ljubavni roman, A SVI ZNAMO KAKO ĆE ZAVRŠITI?!

Međutim – to su predrasude i opet se pokazala istinitom ona da knjigu ne treba suditi po koricama (ili prema broju stranica).

Ljubavna obmana u Španjolskoj divan je ljubavni roman! Mislim da je ovo prvi suvremeni ljubić koji sam čitala i u koji sam se zaljubila! Već znate da imam problem i s glavnim muškim likovima i s radnjom koja se predstavlja kao erotska, a zapravo je prostačka, ali ovdje tog nema.

Radnja je navlas ista kao u romanu Kubanska afera Priscille Oliveras, ali sve što mi je tamo bilo grozno, ovdje odlično funkcionira!

Krenimo s glavnim muškim likom. Aaron ima samu jednu crvenu zastavicu. Isprva mi je bilo čudno što se stalno kao odjednom pojavljuje oko Line, ali to se do kraja romana objasni pa i ta crvena zastavica više nije nagovještaj problema. Sve ostalo na njemu je savršeno, a ponajviše „oči plave poput oceana“ – klišej koji mi nije smetao, čak mi je bio i simpatičan.

I zatim, kao da je čekao da budem spremna to čuti, pogodio je ravno u srž. „Više nisi sama. Sad nas je dvoje. Zajedno smo u ovome i možemo mi to.“
i nekako, iz razloga za koji znam da nikad neću moći objasniti, povjerovala sam mu.
(str. 223.)

Što se tiče vulgarnih opisa koji mi stvarno nikako ne sjedaju, ovdje autorica nije prešla onu finu liniju između vrućeg opisa seksa i toga da čitatelju bude neugodno.

Elena Armas: Ljubavna obmana u Španjolskoj

Ljetni hit

Radnja je dosta spora, što sam vidjela da neki blogeri zamjeraju, i stvarno jest. Ali, Bože, kako je sve to lijepo napisano! Točno vidimo što se odvija u glavama glavnih likova, malo pomalo ulazimo u njihove misli i dok pratimo rađanje strasti između njih dvoje, postaje jasno zašto je Ljubavna obmana postala toliki hit među ljubiteljima žanra. Kemija između Line i Aarona opipljiva je i stvarna. Evo, ja sam je mogla osjetiti! Toliko su slatki i simpatični zajedno da je nemoguće ne navijati za njih.

Zamjerkicu imam na ponavljanje istih riječi u prijevodu, doduše, vjerojatno je i original takav. Uhvatila sam se kako kolutam očima svaki put kad pročitam da je nešto bilo „uzavrelo“ i da je netko „razrogačio“ oči.

Što se tiče preporuke, specifično je to s ljubićima – ili ih volite ili ne volite. Glupo mi je reći da ga mooorate pročitati, ali. Ako volite ljubavne romane ili ako ste im spremi dati šansu, ako vam ne smeta što ćete se, dok ga čitate (možda na plaži) smješkati kao budala. Ako trebate odmor od ubojstava i kriminala, uzmite Ljubavnu obmanu.

Potvrđujem da je istina ono što piše na koricama. Doista ćete izgarati od želje za čitanjem i dugo će vam, nakon što zatvorite posljednju stranicu, od ove ljubavi biti toplo oko srca.

Ostali naslovi ove autorice:

Elena Armas španjolska je spisateljica čiji je prvijenac Ljubavna obmana u Španjolskoj odmah postao bestseler. Napisala je i roman The american roomate experiment čiji prijevod željno očekujemo.

Gdje kupiti roman Ljubavna obmana u Španjolskoj:

Znanje

Ovaj se roman nalazi i u našim preporukama za ljeto 2023. Virnite u objavu ako vas zanima koje smo još romane uvrstile na taj popis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.