Shari Lapena: (Ne)sretna obitelj

Nakladnik: Mozaik knjiga

Naslovnica knjige (Ne)sretna obitelj: © Mozaik

Prevoditelj: Marin Popović

Shari Lapena (Ne)sretna obitelj

(Ne)sretna obitelj krimi je uspješnica autorice Shari Lapene. U središtu radnje zanimljiva je  obitelj Merton, otac Fred i njegova supruga Sheila, te njihovo troje djece Catherine, Dan i Jenna. Obitelj Merton rasadište je otrovnih i poremećenih odnosa između roditelja i djece. Velika količina ljutnje i prezira koju otac obitelji Fred Merton odašilje prema vlastitoj djeci proporcionalna je onome što dobiva natrag. Sve troje djece mrze oca, a prema majci imaju indiferentan stav. Nevolja je jedino u tome što nasljednici ovise o očevu i majčinu bogatstvu.

Sve će se ovo uskoro smiriti, a mi ćemo biti bogati. str. 234.

Večera

U Brecken Hillu u New Yorku žive samo najimućnije obitelji. Jedna od njih je i obitelj Merton. Na tradicionalnoj uskršnjoj večeri u domu Mertonovih okupilo se uz roditelje i sve troje njihove djece, sa svojim supružnicima i partnerima. Umjesto vesele i opuštene atmosfere, večera se pretvara u katastrofu. Prkosni i inatljivi Fred Merton grubo uvrijedi djecu spočitavajući im da su ga duboko razočarali poslovnim neuspjesima i životnim opredjeljenjima. Sheila Merton, po običaju, ne staje na stranu svoje djece ne želeći se suprotstaviti suprugu. Vrhunac večeri je Fredova objava da želi prodati kuću kako je ne bi ostavio obitelji, smatrajući da je ne zaslužuju. Uvrijeđeni, Catherine, Dan i Jenna, napuštaju obiteljski dom.

Volio je imati osjećaj moći nad ljudima, spoznaju da im ima mogućnost nešto dati i oduzeti. str. 270.

Ubojstvo na uskršnju noć

Ubrzo nakon odlaska djece, obiteljska domaćica pronalazi Freda i Sheilu brutalno ubijene. Sumnjivci su djeca i njihovi partneri jer ovim ubojstvima postaju bogati nasljednici. Priča se dodatno zahuktava kad se utvrdi da oporučno postoji još jedna nasljednica, Fredova izvanbračna kćer. Pred detektivima Reyesom i Barr težak je posao jer moraju prodrijeti kroz kaljužu otrovnih obiteljskih veza i otkriti tko je ubojica.

Znam da je krivac netko od vas. A znam i sve vaše male prljave tajne. Možda je vrijeme da svi doznaju kakva je zapravo ova obitelj. str. 183.

Dojam o djelu

Roman je zanimljiv i dinamičan. Duboko prodire u srž poremećenih obiteljskih odnosa. Nitko od likova, ni roditelji ni bogati nasljednici, nisu osobe kojima biste vjerovali i ukazali povjerenje. Cijela se priča zapravo vrti oko novca i što svatko od njih dobiva nasljedstvom. Žal za roditeljima koja ne postoji i hladnoća koju nasljednici iskazuju nakon smrti roditelja kakvi god bili, čine ih krajnje nesimpatičnim likovima. Kad se još doda i izvanbračna kćer i sestra ubijenog Freda, koje također računaju na imutak, cijela vam se pozornica ovog romana zgadi.

Samo ubojstvo Mertonovih polazište je cijele priče, ali knjiga je zapravo vrhunska studija poremećenih karaktera. Cijelo vrijeme čitanja knjige postavljala sam si pitanje: Rađa li psihopatska struktura isto tako psihopatske nasljednike ili oni takvima postaju zbog života s psihopatom i brutalnim zlostavljačem?

U svakom slučaju, roman obiluje velikom količinom bijesa, zlobe i nepovjerenja između svih likova da očekujete kako je svatko od njih sposoban učiniti zločin. Stoga mi sam kraj nije predstavljao iznenađenje, dapače, malo sam i razočarana jer je ubojica mogao doslovno biti bilo tko. Jednostavno, svi su imali motiv.

Pročitajte, zanimljiv je roman iako više volim romane u kojima mogu navijati za nekog lika. U ovom romanu nisam imala za koga.

Shari Lapena (Ne)sretna obitelj

O autoru

Shari Lapena radila je kao odvjetnica i nastavnica engleskoga jezika prije nego što se okušala kao spisateljica.

(Ne)sretna obitelj njezin je osmi roman, a do sada su na hrvatski prevedene velike uspješnice Par iz susjedstva i Strankinja u kući, romani koji su okrunjeni titulom bestselera prema odabiru New York Timesa i UK Sunday Timesa.

Gdje kupiti:

Mozaik knjiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.