Mary Burton: Spali je dvaput

Nakladnik: 24.sata d.o.o.

Naslovnica knjige Spali je dvaput: © 24 sata

Mary Burton Spali je dvaput

Nastavio je izlivati benzin kraj svih radnih stolaca i zastao tek kad je stigao do posljednjeg. Znao je ženu koja radi na tom mjestu. No, kao i većina žena, pokazalo se da je lažljivica. str. 27.

Spali je dvaput mi je, nakon knjige Nikad se ne osvrći iste autorice, definitivno bolja knjiga. Tema koju je autorica izabrala kao lajtmotiv- ličnost piromana, nije toliko česta u književnosti, što je sigurno utjecalo na zanimljivost romana. Vatra koja guta živote i domove istovremeno može uništiti prošlost, ali može i otkriti tajne. Kao mlada studentica, Joan Mason već je jednom izbjegla smrt od vatre. Može li i drugi put? Intrigantni zaplet daje naslutiti napeto i zapaljivo štivo.

Joan

Joan Mason i njezina cimerica Ann uživaju u noćnom izlasku u baru na sveučilišnom kampusu prepunom studenata koji slave kraj akademske godine. Rasplesane i omamljene pićem, odlaze na spavanje ne shvaćajući da im je u piće podmetnuta droga. Usnule djevojke jedva su preživjele podmetnuti požar u njihovoj sobi te noći. Uz psihičke traume, Joan nosi i trajne ožiljke na dlanovima koji su potpuno opečeni kada je pokušala izaći.

Premda je piroman uhvaćen i osuđen, Joan nema mira. Nakon deset godina, ona je sada detektivka odjela za ubojstva u Philadelphiji, trenutno suspendirana zbog otpora lokalnom moćniku. Vraća se u rodnu Missoulu upravo u vrijeme kad je piroman Elijah Weston pušten iz zatvora.

Ali ubrzo nakon što je stigla u Missoulu, još jedan požar u kozmetičkom salonu ubija ženu. Joan je odlučna dokazati da Elijah još uvijek podmeće požare i da ga nije trebalo pustiti. Ali Elijah ima alibi.

Joan udružuje snage sa starom ljubavi s fakulteta, Gideonom Baileyjem, koji radi u tamošnjoj policiji. On je sada udovac sa sinom tinejdžerom. Stare se vatre između Joan i Gideona polako bude..

Elijah

Po mom mišljenju, Elijah je najzanimljiviji lik. Nikad nije priznao da je podmetao požare, ali uvijek se nalazio u blizini. Zbog tih klimavih dokaza, odgulio je deset godina u zatvoru. I nakon izlaska iz zatvora Elijah je opčinjen vatrom i to ne krije. Inteligentan lik, briljantnog uma, bez pravih prijatelja, enigma je za cijeli gradić. A istovremeno je idealan  za očiglednog piromana. Joan, isprva uvjerena u Elijahovu krivnju, počinje se kolebati…

Dojam o djelu

Dobre stvari su mi, već sam rekla, tema romana, vatra, podmetnuti požari i luđački um koji to cijelo vrijeme kontrolirano potpaljuje. Roman je zanimljiv, brzo se čita, nosi vas plamenim jezicima do kraja knjige.

Ipak, imam neke zamjerke ili male kritike. Vrlo brzo (ili nakon ogromnog broja pročitanih trilera) posumnjate u negativca, što ne umanjuje uzbudljivu radnju i godi vašem špurijusu. Ali moram priznati da su mi draže knjige koje me potpuno iznenade i čiji me kraj potpuno iznenadi. S ovom knjigom to nije slučaj.

Druga primjedba mi je mlaka romansa između Joan i Gideona. Nekako, nisam pobornik druge prilike kad je već prva propala, ali Mary Burton odlučuje Joan dati i na ljubavnom području drugu šansu. Ali, kad to već čini, trebala je unijeti malo više dinamike i strasti u ljubavnu vezu. Ovako je ostala blijeda i nedorečena verzija.

Sve u svemu zabavna knjiga, s dobrom temom, izvrsnim likom potencijalnog piromana i lošom ljubavnom vezom.

Mary Burton Spali je dvaput

O autoru

Mary Burton autorica bestselera New York Timesa i USА Todaya, popularna je spisateljica koja je dosad napisala trideset pet romantičnih krimića i pet novela. Obožava pisati kriminalističke priče, istraživati policijske i forenzičke postupke, jutarnje šetnje, pečenje kolača, knjige i male jazavčare. Također voli hvatati serijske ubojice, što i radi u svojim romantičnim i uzbudljivim bestselerima New York Timesa i USA Todaya. Library Journal njezine radove uspoređuje s onima Lise Jackson i Lise Gardner. Trenutačno živi u Virginiji sa suprugom i tri mala jazavčara.

Gdje kupiti:

24 sata d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.