John Grisham: Kako preskočiti Božić

Nakladnik: Algoritam, Zagreb, 2001.

Naslovnica knjige Kako preskočiti Božić: © Algoritam

Kako preskočiti Božić ove godine?

Na ovo su nam pitanje pokušali odgovoriti supružnici Luther i Nora Krank u ovom urnebesno zgodnom i simpatičnom roman koji će vas zabaviti i opustiti ovog Božića. Što se događa kada obitelj Krank odluči preskočiti Božić, savršeno zabavno i s puno duha napisao  je John Grisham. Premda smo od ovog pisca navikli uglavnom na sudske trilere i ozbiljniju kriminalističku literaturu, Kako preskočiti Božić predstavlja prekrasan odmak od njegovog uobičajenog žanra i svojim duhovitim dijalozima i brzom i zanimljivom radnjom uvodi nas u svijet predblagdanskog božićnog ludila.

John Grisham Kako preskočiti Božić

Umjesto Božića- krstarenje

Zamislite godinu bez Božića. Bez gužve u trgovinama, bez napornog spremanja kolačića, naporne rodbine koju morate posjetiti, neželjenih darova s kojima ne znate što biste. Upravo takav Božić zamislili su supružnici Luther i Nora Krank. Nakon što im kćer jedinica odlazi na jednogodišnji humanitarni rad u istočni Peru, Luther i Nora nemaju razloga kući slaviti Božić i odluče ga preskočiti, na užas zgranutih susjeda. Uz to Luther, koji je računovođa, izračunao je da ih svake godine Božić stoji enormnu svotu novaca koju će ove godine uspjeti uštedjeti. Da ipak ne razočara suprugu, Luther odluči počastiti suprugu i sebe desetodnevnim krstarenjem na luksuznom brodu Otočna princeza. Ali, ne ide sve po planu….

Dobit:

-Nema kupovanja ni slanja božićnih čestitki (prodavači će biti  razočarani)

-Nema troška za kupovinu božićnog drvca (ionako je to posao koji traje i Luther se uvijek iznervira)

-Nema postavljanja božičnog snješka na krovu kuće (što je, po Lutherovom mišljenju, suluda ideja u kojoj sudjeluje cijeli kvart)

-Nema kupovanja svečane odjeće za domjenke (pogotovo ženine haljine koju je prošle godine obukla samo jednom)

-Nema uplate novca različitim humanitarnim udrugama koje kucaju na vrata svakog Božića (već im je dao pozamašan iznos tijekom godine)

Posljedice:

-Ljutnja cijelog kvarta zbog izbjegavanja Božića (ali može se on nositi s tim)

-Pogoršanje odnosa sa susjedima

-Neokićena kuća i dvorište (vlasnici otputovali)

John Grisham kako preskočiti Božić

Kćerka se neplanirano vraća za Božić

Kada su Luther i Nora sve do detalja isplanirali, Blair javlja da se s zaručnikom kojeg je upoznala u Peruu, vraća za Božić. I, tada uistinu nastaje pakao: nema bora, nema žaruljica, nema hrane i pića, nema ni susjeda s kojima se tradicionalno slavio Božić. Što se dalje događalo ne smijemo otkrivati, ali isplati se pročitati jer je duhovito, zabavno i nepretenciozno. Svidjela mi se knjiga, nadam se da će i vama. Ako je već niste pročitali učinite to, nećete požaliti. Oni koji žele mogu pogledati i film ekraniziran po knjizi, koji je isto tako dobar i zabavan.

„ Blair dolazi kući i dovodi zaručnika“

 I očekuje božićno drvce?

Da.

I Snješka?

Svakako.

A što je s tradicionalnom zabavom na Badnjak?

I to. (str. 198.-199.)

Trailer za film

O autoru:

John Grisham (1955.) američki je pisac pravosudnih trilera koji su prodani u više od 230 milijuna primjeraka. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Živi u Virginiji i Mississippiju. Na hrvatski mu je prevedeno 20-ak romana od kojih su mnogi i ekranizirani: Priziv, Komora, Čudotvorac, Klijent, Slučaj Pelikan, Tvrtka i naravno, Kako preskočiti Božić.

Gdje kupiti:

V.B.Z.

A ako ne znate što čitati u ovo božićno vrijeme, inspiraciju potražite u našem popisu 10 knjiga koje morate pročitati ovih praznika!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.